29 / 04 / 2024

Küresel konut fiyatlarında gerileme başladı: O ülkede sert düşüş!

Küresel konut fiyatlarında gerileme başladı: O ülkede sert düşüş!

Küresel konut fiyatları gerilemeye başladı. Konu ile ilgili olarak aktarılan detaylara göre, İngiltere'de konut fiyatları, faizlerdeki artışın emlak piyasasını vurmasıyla 2021 yılının Şubat ayından bu yana en sert düşüşünü gerçekleştirdi.



Tüm dünyayı etkisi altına alan pandemi döneminde şişen küresel konut piyasası, artan faizlerin ve talep endişelerinin etkisiyle de gerilemeye başladı. Resmi olarak açıklanan verilere göre İngiltere’de ev fiyatlarında 2021 yılının Şubat ayından bu yana en sert düşüş görüldü.

Aktarılan detaylara göre, İngiltere’de konut fiyatları, faizlerdeki artışın emlak piyasasını vurmasıyla üst üste 2.ayda da düştü. Böylece İngiltere konut fiyatlarında son 20 ayın en sert düşüşü görüldü.

Mortgage kredisi sağlayıcısı Halifax’in konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, ortalama ev fiyatları Ekim ayında önceki aya göre yüzde 0,4 düştü. Böylelikle de 2021 yılının Şubat ayından bu yana en büyük düşüş gerçekleşti. Konut fiyatları Eylül ayında aylık bazda yüzde 0,1 gerilemişti. Konut fiyatlarındaki yıllık artış ise yüzde 8,3 şeklinde oldu.

Küresel konut fiyatlarında gerileme başladı: O ülkede sert düşüş!

GELECEK SENE YÜZDE 10 DÜŞEBİLİR

Halifax Mortgages direktörü Kim Kinnaird konu ile ilgili yaptığı son dakika açıklamasında, ipotek faiz artışlarının ve ‘mini’ bütçe sonrası yaşanan dalgalanmanın bir sonucu olarak konut piyasasının önemli bir şok aldığına şüphe olmadığını söyledi.

Pek çok ekonomist, ülkenin resesyona girmesini ve artan enerji ve gıda fiyatları sebebiyle talebin gerilemesini de bekliyor. Yine verilen detaylara göre, kredi maliyetlerinin artmasının da etkisiyle konut fiyatlarının gelecek sene yüzde 10 civarında düşebileceğini belirtiyor.


Geri Dön