30 / 04 / 2024

Küresel piyasalarda şahin Fed'in yankıları devam ediyor! Piyasalarda neler oluyor hemen bakın!

Küresel piyasalarda şahin Fed'in yankıları devam ediyor! Piyasalarda neler oluyor hemen bakın!

Fed toplantısının ardından para politikasına ilişkin beklentiler ve yumuşak iniş sayesinde çok hızlı bir gevşeme beklenmemesi, ABD bütçe açığı ve enflasyon endişeleri ABD tahvil getirilerini 10 yıldan uzun bir sürenin zirvesine çıkardı.



Küresel piyasalarda Fed’in şahin bir şekilde pas geçtiği toplantısının etkileri görülmeye devam ediyor.

Bloomberght.com’daki habere göre Wall Street endeksleri günü kayıplarla geride bıraktı. S&P 500 %1,64, Nasdaq 100 endeksi %1,84 iniş gösterdi. ABD vadeli endeksleri artıya geçti. Asya borsaları karışık bir seyir izliyor. Japon Nikkei 225 BOJ toplantısı sonrası inerken, Hong Kong Hang Seng ve Çin CSI 300 %1,03 artıya geçti. Çin hisselerinin olumlu ayrışmasında teknoloji sektörü öne çıktı. Hang Seng Teknoloji Endeksi %3 oranında değer kazandı.

ABD 10 yıllık tahvil getirisi Fed toplantısı sonrasında yaklaşık 9 baz puan birden yükseldi. Bloomberg Dolar Endeksi ise iki gündür kademeli şekilde yükselmeye devam ediyor.

Küresel piyasalarda şahin Fed in yankıları devam ediyor! Piyasalarda neler oluyor hemen bakın!

JAPONYA’DA ENFLASYON YÜKSEK ÇIKTI

Japonya Ağustos ayı enflasyon oranı yüzde 3,2 ile üst üste 17. ayda BOJ hedefinin üzerinde bie değerde gerçekleşmiş oldu. Japonya'nın manşet enflasyon oranı ağustos ayında yüzde 3,2 olarak çıkmıştı. Temmuz ayında yüzde 3,3 yükseliş yaşandı ve enflasyonun Japonya Merkez Bankası'nın yüzde 2 hedefinin üzerine çıktığı 17. ay olarak kayıtlara geçti.

Taze gıda fiyatlarını hariç tutan çekirdek enflasyon oranı temmuz rakamına göre değişmedi ve yüzde 3,1 düzeyinde gerçekleşti. Bu oran ekonomistlerin beklediği yüzde 3'ün biraz üzerinde oldu.

Taze gıda ve enerji fiyatlarını hariç tutan ve BOJ'un para politikası değerlendirmelerinde kullandığı çekirdek enflasyon oranı, temmuz ayına göre değişmedi ve yüzde 4,3 düzeyinde oldu. Japonya Merkez Bankası, son para politikası toplantısının ardından gösterge borç verme faiz oranında ve getiri eğrisi kontrol politikasında değişikliğe gitmedi.

İNGİLTERE’DE PERAKENDE BEKLENTİ ALTINDA

İngiltere'de perakende satışlar bu yılın ağustos ayında yüzde 0,4 artış kaydetti. Beklentiler satışların yüzde 0,5 olması şeklindeydi. Ulusal İstatistik Ofisi, ülkede perakende satışların bu yılın ağustos ayında aylık bazda yüzde 0,4 arttığını açıkladı. Açıklamada, ülkede perakende satışların bu yılın Ağustos ayında yıllık bazda ise yüzde 1,4 daraldığı belirtildi.


 


Geri Dön