Kuru soğanın kilosunun neden bu kadar arttığı ortaya çıktı! Bakın nedenmiş?
Geçtiğimiz dönemlerde fiyatı 30 TL çıkan kuru soğanın zamlarının sebebi merak konusu oldu. Bu zaman ardında pek çok farklı sebep yatıyor. Üretim ve lojistik maliyetlerinin artması gibi faktörler fiyatları yukarı çekti. Stokçuluk söz konusu olabilir. İşte tüm detaylar…
Türkiye kuru soğan üretiminde dünyada ilk 10’da
Türkiye yılda 2 milyon tonun üzerinde kuru soğan üretimi gerçekleştiriyor. Bu rakam Türkiye’ye dünyada soğan üretimi açısından ilk ona sokuyor. Ankara başta olmak üzere Adana, Amasya, Eskişehir, Hatay, Tokat, Bursa ve Çorum illerinde kuru soğan üretimi önemli bir ölçüde yapılıyor. Adana ve Hatay gibi iller kuru soğan üretiminin yaklaşık %12’sinin gerçekleştirildiği bölgeler olarak biliniyor. Bu bölgelerde yaşanan depremin ardından tarımın da olumsuz etkilenmesi ve fiyatlarında bir sebeple artması normal olarak görünüyor.
Soğan fiyatları düşecek mi?
Reyhanlı ziraat odası başkanı olan Şemsettin Cünedioğlu şu an hesaplarında fiyatın düşürüleceğini belirtti. Özellikle Adana ve Hatay’da gerçekleştirilen turfanda son fiyatlarının düşeceği geçeceğini belirtti. Cünedioğlu piyasada ürünün çok olduğunu ve ilerleyen zamanlarda fiyatın aşağı çekileceği hakkında konuştu. Vatandaşlar fiyatlardaki düşüşleri merakla bekliyor.