22 / 11 / 2024
fuzul

Kütahya Porselen İspanyol firmayla ortak oldu!

Kütahya Porselen İspanyol firmayla ortak oldu!

Anadolu sermayesinin en büyük temsilcisi Kütahya Porselen, 200 yıllık geçmişe sahip bir İspanyol firmayla stratejik işbirliği anlaşması imzaladı. NG Grup Başkanı Nafi Güral, "Avrupalılar'ın yaşamak için Türk firmalara ihtiyacı var...




Anadolu sermayesinin en büyük temsilcisi Kütahya Porselen, 200 yıllık geçmişe sahip bir İspanyol firmayla stratejik işbirliği anlaşması imzaladı. NG Grup Başkanı Nafi Güral, "Avrupalılar'ın yaşamak için Türk firmalara ihtiyacı var. Çok teklif alıyoruz" dedi


Türkiye'nin en köklü markalarından Kütahya Porselen, yaklaşık 200 yıllık geçmişe sahip İspanyol seramik firmasıyla stratejik işbirliğine gitti. Uzun zamandır Avrupalı firmalardan ortaklık teklifi aldıklarını söyleyen NG Grup Başkanı Nafi Güral, "Bize çok talep var. Bunlardan biriyle stratejik işbirliği anlaşması yaptık. Firmayla uzun zamandır görüşüyorduk. Bu işbirliğiyle seramik grubunda yurtdışının yanı sıra yurtiçinde de atağa kalkacağız. Yabancı marka arayışında olan tüketicilerin taleplerine yanıt vereceğiz" dedi. Porselen, seramik, ambalaj üretiminin yanı sıra turizm sektöründe da yatırımları olan Nafi Güral'la İspanyol markadan beklentilerini ve büyüme stratejilerini konuştuk. 


 Anadolulu bir şirket olarak Avrupa'nın kalbinde bir ortaklık anlaşmasına imza attınız. Bu işbirliği size ne kazandıracak? 

1800'lü yıllardan bu yana seramik üretimi yapan bu firmanın dünyada belli bir gücü var. Bize üretimde ortaklık teklifiyle geldiler, geçen yıl görüşmelere başladık. Ancak biz üretim anlamında ortaklığı doğru bulmuyoruz. Çünkü böyle bir ortaklıkla varlıklarını devam ettirmeleri mümkün olacak. Ama biz stratejik işbirliğini tercih ettik. 

 Neden üretimde ortak yapmadınız? 

Gelişmemizi sırf İspanyol markasının üzerine konumlandırsaydık, kendi markamızı geriletirdik. İspanya'dan tasarım transferi yapıyoruz. Biz onların onlar bizim pazarlarımızı kullanacak. Stratejik işbirliği anlaşması yaptık. Bunun ülkemizin marka değerini yükselteceğine inanıyoruz. Üretimi Türkiye'de yapacağız. Altında 'Made in Turkey' yazacak. Onların da üretimleri devam edecek. 

 Anlaşma tamamlandı mı? 

Evet tamamladık. Önümüzdeki yılın ilk iki ayında lansmanını yapmayı planlıyoruz. 


HAYAT KURTARIYORUZ 

Başka firmalardan da teklif alıyor musunuz? 

Alıyoruz... Avrupa'daki kriz nedeniyle markaların üretim güçleri ciddi anlamda azaldı. Markalar hızla güç kaybediyor. Bu noktada da Türk firmaları adeta can simidi oluyor. Biz bunları alarak bir yerde hayatiyetlerini devam ettiriyoruz. 

 Türkiye'nin marka olma stratejisine bu işbirlikleri nasıl bir katkı sağlar? 

Bu, Türkiye'nin marka yaratma stratejisinde önemli yer tutan bir konu. Çünkü öncelikle ülkemizin marka değeri ve algısını yükseltmemiz gerekiyor. Eskiler "Asılacaksan İngiliz ipiyle asıl" derlerdi. Bu da İngiliz malına olan güvenin göstergesiydi. Bu nedenle ülke imajını yükseltmek çok önemli. Yoksa tek tek markaların imajını yükseltmemiz kolay olmayacak. Yurtdışından aldığımız markalar da bu imaja katkı sağlayacak. 


IKEA'nın en büyük tedarikçisi konumundayız

 Satışlarınızın içinde ihracatın payı nedir?

Yüzde 45'ler seviyesinde. Ama bunun daha da artması gerekiyor. En büyük pazarımız Avrupa, en büyük müşterimiz ise IKEA. Türkiye'de IKEA mağazalarında aldığınız ürünler Kütahya'da üretiliyor. Özellikle büyük montanlı siparişlerini bize veriyorlar. Türkiye'ye geldiklerinden beri bizimle çalışıyorlar. Çin'deki mağazalarında bizim ürünlerimiz satılıyor. Yani dolaylı olarak Çin'e de ihracat yapıyoruz. Ayrıca Metro ve Carrefour'a da ürün satıyoruz. 

 Marka olarak yurtdışında algınız nasıl? 

Seramikte Avrupa'da toptan piyasasında çok etkili bir markayız. Ancak perakendeye gelince Hans ve Helga'nın tercihi olamıyoruz. 

 İspanyollar ile pazar paylaşımını nasıl yaptınız? 

Avrupa kökenli pazarlar onlarda kaldı. Amerika Kanada, Rusya ve Türk Cumhuriyetleri bizde. Burada üretim yapıp ihraç edeceğiz. 


Güneşli'ye 2 dev kule dikeceğiz

 Önümüzdeki yıl yeni yatırımlar planlıyor musunuz?

Güneşli Basın Ekspres Yolu'nda 135 milyon dolarlık otel ve ofis yatırımı yapacağız. Halen ruhsat işleri devam ediyor. Mart ayı gibi yatırıma başlarız. 2 kule şeklinde planlıyoruz. Biri otel biri de ofis olacak. Kongre turizmine yönelik düşündüğümüz otelde 2 bin 500 kişilik konferans salonu bulunacak. 


Yorulan insan dinlenir, ben yorulmam

 17 fabrikada üretim yapan, 8 bin 600 çalışanı olan bir patron olarak nasıl dinleniyorsunuz?

Yorulmam ki dinleneyim, yorulan insan dinlenir! Ailemizde kimse 'yoruldum' diyemez. Çalışmadığımız günlerde günü yorumlar, yarını planlarız. Eşimle yurtiçi ve dışında eski porselen topluyoruz. Nisan ayında topladıklarımızı sergilemek için Kütahya'da bir müze açacağız. Ayrıca yaşı 50'den fazla 8 mosiklet ve 7 otomobilim var.


Feride Cem/Sabah Gazetesi 


Geri Dön