28 / 04 / 2024

Kütahya'da jeotermal enerjiyle ısıtma sistemi yaygınlaşıyor!

Kütahya'da jeotermal enerjiyle ısıtma sistemi yaygınlaşıyor!

Belediye Başkanı Kasım Karahan jeotermal enerjiyle ısıtma sisteminin yaygınlaşmasıyla birlikte ilçe genelinde mutluluğunda aynı paralelde artış gösterdiğini ve bundan da çok büyük sevinç ve onur duyduklarını bildirdi.




Kütahya'nın Simav ilçesinde konut ve işyerlerini jeotermal enerjiyle ısıtma sistemi yaygınlaşıyor. 

Belediye Başkanı Kasım Karahan Jeotermal enerjiyle ısıtma sisteminin yaygınlaşmasıyla birlikte ilçe genelinde mutluluğunda aynı paralelde artış gösterdiğini ve bundan da çok büyük sevinç ve onur duyduklarını bildirdi. 


5 yıl önce görevi devir aldıklarında ilçe genelinde jeotermal enerjiyle ısınan mahalle sayısının 4 olduğuna vurgu yapan Başkan Karahan, şimdi ise bu sayının 15'e yükseldiğini bildirdi. 


Allah'ın Simav'a bir lütfü olan jeotermal enerjiyi ilçenin tamamına yaygınlaştırmayı hedeflediklerini ifade eden Başkan Karahan, ekiplerin bu günlerde Yeşilova ile Değirmenciler Mahallesinde çalışmalar yaptıklarını ve birkaç gün içerisinde bu mahallelerdeki konut ve işyerlerine jeotermal enerji vermeye başlayacaklarını bildirdi. 

Jeotermal enerjiyle konut ve işyeri ısıtmada hedefi yakalayabilmek için çalışmalarını geceli gündüzlü sürdüklerini ifade eden Başkan Karahan, ekiplerin birkaç gün içerisinde ilçenin en yüksek kesimi sayılan Cuma Mahallesine kaydırılacağını söyledi. 


Simav'da 16 bin konuttan yaklaşık 14 bin civarındakinin temiz, ucuz ve çevreci jeotermal enerjiyle ısındığına dikkat çeken Başkan Karahan, hedeflerinin ilçenin tamamını ısıttıktan sonra Guinnes Rekorlar Kitabına müracaat edeceklerini söyledi, Kış çıkmadan Cuma Mahallesini ısıtmayı planladıklarını dile getiren Başkan Karahan,  TOKİ  ve ve muradınlar Mahallesine de enerji götürerek ilçenin tamamını jeotermalle ısıtmak istediklerini bildirdi. 

Jeotermal enerji ile ısınmadan en çok hanımların mutlu olduklarını ifade eden Başkan Karahan, "Simav'da 8 ay kış oluyor. 


Hanımlarımızın eli 8 ay boyunca soğuk sudan çıkmıyor. Jeotermalin gelmesiyle hanımlar bu çileden kurtuluyor. Çünkü hem mutfaklarının hem de banyolarının musluklarından 24 saat kesintisiz sıcak su akıyor. 

Elleri soğuk su yüzü görmüyor. Evin erkeği de odun kömür derdinden kurtuluyor. Jeotermal ile ısıtmaya iki senedir zam yapmıyoruz. İlçede 100 metrekarelik bir evin yıllık ısınma bedeli 940 lira civarında. Bu da aile bütçesine çok büyük bir katkı anlamına geliyor. Bu yüzden jeotermalin yaygınlaşmasıyla birlikte mutlulukta artıyor. Hem hanımlar hem de erkekler bize teşekküre geliyor. Bu da bizim çalışma şevkimizi artırıyor" şeklinde konuştu. 

Başkan Karahan, jeotermal ısıtmadan konut ve işyerlerinin yanı sıra camiler ve mescitleri de yararlandırdıklarını ve Simavlıların 8 aylık kış sürecinde ibadetlerini rahat ve sıcak bir ortamda yapabildiklerini söyledi. 


Esenevler Mahallesinde oturan ev hanımı Birsen Boztaş (50), "Jeotermalin rahatlığını yaşıyoruz. Eskiden soba ile tek oda ısındığı için misafir almakta zorlanıyorduk. Şimdi misafir almak sorun teşkil etmiyor. Çünkü dairenin tüm odaları jeotermal ile ısındığı için misafirlerimi istediğim odaya alabiliyorum. Bize bu mutluluğu yaşatan Belediye Başkanımıza teşekkür ediyorum" dedi. 


Ev hanımı Muhterem Pamuk (45), "Evimize jeotermal geldiği günden bu yana ailemizde gözle görülür bir mutluluk yaşanıyor. Soğuk kış gününde sıcak mutluluk yaşıyoruz" şeklinde konuştu. 

Ev hanımı Elif Göker (36), "Bir gün jeotermal ile ısınacağımız hiç aklımıza gelmezdi. Jeotermal ile ısınan konutları kıskanıyorduk. Şim di bizde jeotermal ile ısınmanın keyfini sürüyoruz" diye konuştu. 

Simav'da öğretmenlik yapan Cennet Can (47), "Ben Simav'da öğretmenlik yapıyorum. Simav'ın yabancısıyım. Ancak burada jeotermalden kaynaklanan huzur ortamını hiçbir yerde bulamadım. Simavlılar çok şanslı" dedi. 


Haber Kütahya Gazetesi


Geri Dön