23 / 12 / 2024

Kütahya'da Sıtkı Olçar anısına müze oluşturuluyor!

Kütahya'da Sıtkı Olçar anısına müze oluşturuluyor!

Kütahya'da, 2010 yılında 62 yaşında vefat eden dünyaca ünlü çini ustası Sıtkı Olçar anısına belediye tarafından müze oluşturulması için protokol imzalandı...



Keler Konağı'nda düzenlenen törende, Belediye Başkanı Mustafa İça ile Sıtkı Olçar'ın kızı Nida Olçar protokolü imzaladı.


İça, törende, Kütahya'nın en önemli değerlerinden Sıtkı Olçar adına müze kurulması için son aşamaya gelindiğini söyledi. Müzenin, Maruf Mahallesi'ndeki Kemer Hamamı yanında bulunan ve kendilerince restore ettirilen tarihi konakta oluşturulacağını belirten İça, şöyle konuştu:


"Belediye Meclisimiz, daha önce Sipahi Konağı olarak adlandırdığımız bu yeri satın alarak restorasyonunu başlatmıştı. Ailenin isteği olmadan da böyle müzeyi kurmak mümkün değil. Rahmetli ustamızın eserleri burada sergilenecek. Aile hem müze kararımıza onay verdi hem de mekanı beğendi. Son olarak Kütahya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kuruluna da işlemlerimizi ileterek bütün engelleri ortadan kaldırdık. Bundan sonraki aşamada Kültür ve Turizm Bakanlığına müracaat edeceğiz. İşlemler tamamladıktan sonra binayı, aileye teslim edeceğiz. Ailesi, gerektiği zaman müzede kendi fikirlerine göre değişiklik yapabilecek."


Nida Olçar ise müze kurulmasına yönelik çalışmalarından dolayı İça ile belediyenin diğer yetkililerine teşekkür etti.


- Sıtkı Olçar


Kütahya'da 1948 yılında doğan Sıtkı Olçar, ABD’lilerin termik santral yapımı için kurduğu şirkette çalışırken çini sanatına yönelmeye karar verdi ve 1973'te kurduğu "Osmanlı Çini" atölyesinde üretime başladı.


İlk yıllarda İznik çinilerinin mavi-beyaz renklerini kullanarak imitasyon ürünler yapan Olçar, antik desen ve formları uyguladığı çinicilik çalışmalarında İznik ve Kütahya örneklerini ele alarak yeni biçim ve öz arayışına yöneldi. 1980'den itibaren özellikle İznik çinileri üzerine çalışarak kaybolup gitmekte olduğu sanılan Kütahya çiniciliğine yeni bir boyut ve dinamizm getiren Olçar, İznik çiniciliğinin sırrı 300 yıldır çözülemeyen mercan kırmızısını bulmayı da amaç edindi.


Eserlerini el yazısıyla "Sıtkı" olarak işaretleyen Olçar, yurt içindeki ününü birçok ülkede düzenlediği sergilerle yurt dışına taşıdı. 1980 ve sonrasında ABD, Japonya, İngiltere, İspanya, Fransa, İtalya, Belçika, İsviçre, Avusturya, Yunanistan, Bulgaristan ve Cezayir'de çok sayıda sergiye katılan Olçar, eserlerini İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Aydın ve Bursa'da da sergiledi.


Aralarında Borsa İstanbul (BIST) Fuayesi, Koç Grubunun Talia Oteli ile Muğla'nın Fethiye ilçesindeki Ece Saray Otelinin lobileri, merhum İhsan Doğramacı'nın evi, Kütahya'daki Hilton Garden Inn Oteli'nin de bulunduğu birçok mekanı, Olçar'ın çinileri süslüyor.


Olçar, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütünün (UNESCO) yürüttüğü kültürel miras çalışmalarının bir ürünü olarak ortaya çıkan "Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi" kapsamında 2008 yılı için Türkiye'den "Yaşayan İnsan Hazinesi" ödülü verilen 7 sanatçı arasında yer aldı.


2010'un mart ayında pankreas kanseri hastalığına yakalanan Olçar, İstanbul'da Vehbi Koç Vakfı (VKV) Amerikan Hastanesinde tedavi gördüğü sırada 15 Kasım 2010'da 62 yaşında vefat etti. Olçar'ın naaşı, vefatından bir gün sonra Kütahya'daki Musalla Mezarlığı'nda defnedildi.


AA


Geri Dön