14 / 05 / 2024

Kuzey Afrika'daki kaos, mermer ihracatını sekteye uğrattı

Kuzey Afrika'daki kaos, mermer ihracatını sekteye uğrattı

Tunus, Mısır ve Libya'da meydana gelen olaylar ve Ortadoğu ülkelerindeki gerilim, mermer sektörünü etkiledi. Her ay düzenli sipariş alan mermerciler yeni sipariş alamazken, bağlantıları yapılmış siparişler ise iptal ediliyor



Türkiye'nin önde gelen mermer üreticisi ve ihracatçısı Fimar Mermercilik Genel Koordinatörü Muhammet Salih Yıldız, "Ortadoğu ülkelerine özellikle Libya'ya her ay önemli bir miktarda ihracatımız oluyordu. Bu ülkelerde çıkan halk ayaklanmaları sebebiyle ihracatımız tamamen durma noktasına geldi." diyor.

K. Afrika ve Ortadoğu ülkelerinde yürütülen büyük çaptaki inşaat çalışmalarında kullanılan malzemelerin tedarik edildiği ülkelerin başında Türkiye geliyor. Dünyadaki bilinen mermer rezervinin yüzde 44'ünün Türkiye'de olması ve üretimin de yüzde 70'inin ihraç edilmesinden dolayı mermer ülke için önemli bir ihraç ürünü. Türkiye'deki mermer rezervinin yüzde 25'i Amasya'da bulunuyor. Türkiye genelinde faal üç ocağı, üç ayrı ilde fabrikası, işletmeye hazır ruhsatı alınmış 30'dan fazla mermer ocağı bulunan Fimar Mermercilik, üretim ve ihracatta sektörün ilk üç firması içerisinde yer alıyor. Yıllık 150 bin ton üretimi bulunan şirket, çıkarttığı mermerin yüzde 70'ini ihraç ediyor. Mermer sektöründe en krlı kazancın ocaktan çıkarılan mermerin blok halinde işlenmeden satılmasından elde edildiği belirtiliyor. İşçiliğin ucuz olduğu ve en çok mermer talebinde bulunan Çin'in blok mermer aldığını belirten Fimar'ın genel koordinatörü M. Salih Yıldız, "Bizim sektörde işçilik arttıkça kr marjı azalır. Bizde fabrikalaşmak para kazanmak için değil, marka oluşturmak için kurulur. Asıl krlı olan ocaktan çıkarılan mermerin ham blok halinde satılmasıdır." bilgisini veriyor.

Ortadoğu'dan Balkanlar'a, Afrika'dan Amerika'ya kadar 46 ülkeye ihracatta bulunduklarını dile getiren Yıldız, Arap ülkelerinde en çok tercih edilen mermer türünün Amasya beji olarak isimlendirilen mermer olduğunu vurguluyor. Ortadoğu'nun kendileri için önemli bir pazar olduğunu kaydeden Yıldız, "Başta Libya olmak üzere bu ülkelere her ay düzenli olarak mal sevkiyatı yapıyorduk. Olaylar başlayınca sipariş alamadığımız gibi daha önceden bağlantılarını yaptığımız siparişlerimiz de iptal edildi." ifadelerini kullanıyor.
Zaman/MÜKREMİN ALBAYRAK


Geri Dön