26 / 12 / 2024

Kuzey Irak'tan petrol akışını sağlayacak boru hattında test akışı başladı!

Kuzey Irak'tan petrol akışını sağlayacak boru hattında test akışı başladı!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kuzey Irak'tan Türkiye'ye petrol akışını sağlayacak boru hattında test akışının başladığını belirterek, "Oradaki mevcut tanklara ölçülebilir şekilde petrolü basmış oluyoruz...





Enerji Bakanı Yıldız, Kuzey Irak'tan Türkiye'ye petrol akışını sağlayacak boru hattında test akışının başladığını söyledi.


Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kuzey Irak'tan Türkiye'ye petrol akışını sağlayacak boru hattında test akışının başladığını belirterek, "Oradaki mevcut tanklara ölçülebilir şekilde petrolü basmış oluyoruz. Bugün de ilk denememizi yaptık. Şu anda denemeyle ilgili sıkıntı yok" dedi.


Başbakan Erdoğan ile açılış ve ziyaretler için Antalya'da bulunan Bakan Yıldız, basın mensuplarının sorularını yanıtladı.


Kuzey Irak'tan Türkiye'ye petrol akışının başlayıp başlamadığı yönündeki sorular üzerine Yıldız, boru hatlarından birinin uzun zamandır çalıştırılmadığını söyledi.


Korozyonlara karşı hattı bir teste tabi tuttuklarını anlatan Yıldız, şöyle konuştu:


"Korozyonlara karşı ne tür bir tahribat olduğunu, uzun zamandan beri kullanılmadığı için, oradan bir miktar denemeyle petrol akıttık. Bu, Kuzey Irak petrolü. Bu test çalışması bir müddet daha devam edecek ve daha sonraki değerlendirmelerimizi yine kamuoyuyla paylaşmış olacağız. Şu anda dediğim gibi, boş boruda ne tür korozyonlar oluştu, ne tür yıpranmalar oluştu onları görmemiz gerekiyordu. Oradaki mevcut tanklara ölçülebilir şekilde bunları basmış oluyoruz. Bugün de ilk denememizi yaptık. Şu anda denemeyle ilgili sıkıntı yok. Teknik detayları çözdükten sonra onları kamuoyuyla paylaşacağız. Basınçlar itibarıyla borunun o basıncı tutturuyor olması haliyle ve tanklara basılıyor olması haliyle o testleri yapmamız gerekiyordu. O testlere bir yandan devam edeceğiz."


- Elektrik kesintileri


İstanbul ve Ankara'nın da aralarında bulunduğu bazı şehirlerde yaşanan elektrik kesintilerininin devam edip etmeyeceğinin sorulması üzerine Yıldız, atmosfere açık işletmelerde zaman zaman sıkıntılar yaşanabildiğini söyledi.


İki günlük fırtına yüzünden Marmara Ereğlisi ve  İzmir  Aliağa'ya tankerlerin yanaşamadığını ifade eden Yıldız, Erzincan Kompresör Merkezi'nde de benzeri durumların yaşandığını anlattı.


Geçen senelerde, İran ve Azerbaycan'dan gelen doğal gaz boru hattında da patlamalar olduğunu anımsatan Yıldız, trafolarda patlamalar meydana gelebildiğini veya aşırı yüklenmeler olabildiğini kaydetti.


Özellikle Dicle dağıtım bölgesinde aşırı yüklenmeden dolayı bazı trafoların zarar gördüğünü dile getiren Yıldız, 25 ile 45 dakikalık kesintilerle onarımları yapmaya gayret ettiklerini bildirdi.


Yıldız, "Tabi ki bu hafta olumsuz hava şartlarının 6 dereceye kadar, mevsim normallerinin daha altında seyrettiğini gördük. Bugün herhangi bir aksaklık beklemiyoruz. Bu manada vatandaşlarımızın da rahat olmasını söylemek isterim" diye konuştu.


- "Elektrik krizi diye yorumlamak doğru olmaz"


Yatağan'daki kömür santralinde de filitreyle alakalı rehabilitasyon çalışmalarının sürdüğünü vurgulayan Bakan Yıldız, "Orada 210 megavatlık bir ünitemiz devre dışı. Buna benzer aksaklıklarımız olabiliyor ama bunun uzun vadeli ve kalıcı olduğunu söylemek, bunun adını 'kriz' olarak koymaya şahsen katılamıyorum. 365 gün içinde 7 ila 10 günlük sürelerde kışın çok tavan yaptığı yerlerde bu tür aksaklıklar olabiliyor" ifadesini kullandı.


Kesintilerin sistematik olarak tüm kışa yayılacağı yönünde bir öngörülerinin bulunmadığını vurgulayan Bakan Yıldız, Rusya, Azerbaycan ve İran'dan gelen boru hatlarında sıkıntı yaşanmadığı sürece doğal gaz arzında sıkıntı yaşanmayacağını bildirdi.


- Günlük doğal gaz 200 milyon metreküpe kadar çıktı


Türkiye'de günlük doğal gaz tüketiminin 197-200 milyon metreküpe kadar çıktığına dikkati çeken Yıldız, bunun aynı hızda tüketilmesi halinde 5 günde 1 milyar metreküplük doğal gaz anlamına geldiğini söyledi.


Özellikle 6 Aralık'tan sonra İstanbul'un doğal gaz talebinde çok aşırı bir sıçrama olduğunu kaydeden Yıldız, "Bunu bu rakamlarda tahmin etmek güçtü, yüzde 40'lara varan artışlar oldu" dedi. Yıldız, doğal gaz talebinde yaz ve kış mevsimleri arasında ciddi farklılıklar olduğunu, örneğin Eskişehir'in yazın kullandığı doğal gaz ile kışın kullandığı arasında tam 22 kat fark olduğunu kaydetti.


- Ek kontratlar gerekiyor


Bakan Yıldız, bugün itibarıyla elektrikte bir kesinti öngörülmediğini fakat kış koşullarının çok iyi takip edilmesi gerektiğini bildirdi.


Doğal gazda da ek kontratlar yapılması gerektiğine işaret eden Yıldız, "Önümüzdeki yıllarda doğal gaz ithalatında belki 2-3 milyar metreküplük daha artı bir kontrat yapıp bununla alakalı bir anlaşma yapma zorunluluğumuz olabilir" diye konuştu.


Anadolu Ajansı


Geri Dön