22 / 12 / 2024

Kuzey Kıbrıs Su Temin Projesi'nde sona yaklaşıldı!

Kuzey Kıbrıs Su Temin Projesi'nde sona yaklaşıldı!

KKTC Su Temin Projesi'nin ilk adımı olan Alaköprü Barajı'nın yapımı yüzde 82 oranında tamamlandı. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) içme ve sulama suyunu Türkiye'den karşılamak için denizin 250 metre altında...



Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) içme ve sulama suyunu Türkiye'den karşılamak için denizin 250 metre altında, askıda kurulacak 80 kilometre uzunluğundaki KKTC Su Temin Projesi'nin ilk adımı olan Alaköprü Barajı'nın yapımı yüzde 82 oranında tamamlandı.


KKTC Su Temin Projesi'nin, deniz dibindeki basınç düzeyinin, borularla su aktarımı imkansız kılması sebebiyle, özel bir teknikle inşa edileceğini belirten yetkililer, 80 bin 151 metre uzunluğundaki boru hattının, deniz dibinden değil, 250 metre derinlikte kurulacak askılardaki borularla KKTC'ye su taşıyacağını vurguladı. Anamur-Dragon Çayı üzerinde inşası devam eden Alaköprü Barajı'ndan alınacak yıllık 75 milyon metreküp suyun, deniz altındaki boru hattı ile KKTC'de, Girne yakınlarında inşaatı devam eden Geçitköy Barajı'na aktarılacağı bilgisi verildi. 


5 aşamada tamamlanacak KKTC Su Temin Projesi'nin kilit tesisi Alaköprü Barajı inşaatında, yüzde 82 fiziki gerçekleşme sağlandığı aktarılırken, temelden 99 metre yükseklikte inşa edilen Alaköprü Barajı'nın iş bitim tarihi, başlangıçta 12 Ekim 2014 olarak belirlenmesine karşın, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatları üzerine, 7 Mart 2014 tarihine kadar su almaya hazır hale getirilmesi planlandığı bildirildi. 


Projeye göre, KKTC'ye aktarılacak yıllık 75 milyon metreküp suyun yüzde 50,3'ü içme-kullanma, yüzde 49,7'si sulama suyu olarak değerlendirilecek. Projenin gerçekleşmesi ile halen yeraltı ve yüzeysel su kaynaklarının kısıtlı olması sebebiyle su sıkıntısı çekilen KKTC'de, 50 yıllık içme ve kullanma suyu ihtiyacı karşılanması hedefleniyor. Hayata geçecek projeyle 4 bin 824 hektarlık alanda tarımsal sulama yapılması bekleniyor.


ÇÖP ALANI KALKACAK 


Alaköprü Barajı'nın su toplama havzası içerisinde kalan ve Anamur'un yaklaşık 15 yıldır çöplük olarak kullanılan, 40 kilometre uzaklıktaki Kızılçukur vahşi çöp depolama alanının 2 yıl sonra kaldırılacağını belirten Anamur Belediye Başkanı Mehmet Türe, çöp depolama alanının barajın su toplama havzasında kalmasının kendilerini de endişelendirdiğini söyledi. Anamur, Bozyazı, Aydıncık ilçe belediyeleri ve 4 belde belediye başkanlarının oluşturduğu Akdeniz Katı Atık Birliği'nin proje aşamasında olduğunu ve Avrupa Hibe Programına alındığını aktaran Türe, "Bu alana, günde 40 ton gıdasal atık döküyoruz. Diğer katı atıkları, oluşturduğumuz katı atık depolama alanında depolayarak işliyor ve fabrikaya gönderiyoruz. Birliğin projesi 2 yıl sonra faaliyete geçebilecek. Bozyazı İlçesi Tekmen Beldesinde oluşturulacak 50 bin metrekarelik alanda düzenli depolamaya geçilecektir" dedi. 


3 KÖYÜN YERİ DEĞİŞİYOR 


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürü Kasım Kayıhan da, bölgeye gelerek incelemelerde bulundu. Kayıhan, Alaköprü Barajı alanında kalan Ormancık, Sarıağaç ve Akine köylerinin yeni yerleri konusunda, köy muhtarlarının itirazları doğrultusunda yeni bir düzenleme yapılıp yapılamayacağını yerinde görmek için Anamur'a geldiklerini söyledi. Alaköprü Barajı'nın altında kalan Ormancık ve Sarıağaç köyü sakinleri, Anamur-Ermenek karayolunun altında kalan Karadiken mevkiinde yapılacak evlerin tepeye alınmasını istemişlerdi. Bölgeyi inceleyen Kayıhan, "326 konut ile birlikte 3 camii, 3 köy konağı ve taşıma sistemi ile eğitim verecek olan bir merkez köy okulunun yapılacağı alanda inceleme başlattık. Köylerin yeni yerleşim alanlarına inşası için ihale yapıldı ve müteahhit çalışmalarına başladı. Muhtarların sorunlarını dinledik. Teknik ve ekonomik imkanlar çerçevesinde mevzuatlar dahilinde çözüm üretmek üzere buradayız. Köylülerimizin çukurda kalan evlerinin yukarı alınması yönündeki taleplerini de dikkate alıyoruz. İmkan dahilinde, bu konuya da çözüm üretmeye çalışacağız" diye konuştu. 


Habertürk Gazetesi


Geri Dön