08 / 10 / 2024
fuzul

Kuzey Kıbrıs’tan gayrimenkul alacaklara kritik uyarı: 75 günlük süreyi sakın kaçırmayın!

Kuzey Kıbrıs’tan gayrimenkul alacaklara kritik uyarı: 75 günlük süreyi sakın kaçırmayın!

Son yıllarda konut yatırımcısının gözde lokasyonlarından biri haline gelen KKTC’de gayrimenkul satışları da yeniden düzenlendi. Maximum Proje Investment Yatırım Şirketi Direktörü Ebru Yavuz, yatırımcıları yeni yasal düzenlemeler konusunda bilgilendirerek, dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.




Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne olan ilginin son dönemde artmasıyla birlikte konut satışlarına da yeni düzenlemeler getirildiği belirten Maximum Proje Investment Yatırım Şirketi Direktörü Ebru Yavuz, bölgede yatırım yapacaklara bilinmesi gerekenleri aktardı.  

20 Mayıs 2024 tarihinde yürürlüğe giren “Sözleşmeler Değişiklik Yasası” ile birlikte yabancıların kayıtsız taşınmazlarını tapu dairelerine kaydettirme şartının getirildiğini ifade eden Yavuz, taşınmaz sayısına da sınır getirildiğini ifade etti. Ebru Yavuz yeni yasa ile yabancıların, yasal olarak sahip olabilecekleri taşınmaz sayısından fazla mülke sahip olmaları durumunda bu taşınmazları 2 sene içerisinde satmak zorunda kalacaklarını belirtti. Ayrıca taşınmaz alımına dair sözleşmelerin 6 ay içerisinde ilgili tapu dairesine bildirilmesi gerektiğini ekledi.

Kuzey Kıbrıs’tan gayrimenkul alacaklara kritik uyarı: 75 günlük süreyi sakın kaçırmayın!

GEÇMİŞ DÖNEMDE ALANLAR İÇİN ÖNEMLİ UYARILAR

Daha önce Kuzey Kıbrıs’ta mülk almış yatırımcıların da bu yasal düzenleme çerçevesinde hareket etmesi gerektiğini ifade eden Yavuz, sözleşme ile alınan gayrimenkullerin tapu ve vergi dairelerine kaydedilmesinin zorunlu hale geldiğine dikkat çekti.

Yavuz bu düzenlemelerin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarını da kapsadığını belirterek, sözleşmelerin, "Taşınmaz Mal Edinme ve Uzun Vadeli Kiralama (Yabancılar) Yasası" çerçevesinde belirlenen kısıtlamalara tabi olduğunu kaydetti. Taraflardan en az birinin yabancı olduğu bu tür alımlarda, sözleşmelerin 75 iş günü içinde tapuya kaydedilmemesi halinde geçersiz sayılacağını" vurguladı.

Kuzey Kıbrıs’tan gayrimenkul alacaklara kritik uyarı: 75 günlük süreyi sakın kaçırmayın!

TÜRKLER EN FAZLA 3 KONUT ALABİLİYOR

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının yasal olarak Kıbrıs’tan KKTC’de 3 konut satın alma hakkına sahip olduğunu belirten Ebru Yavuz, TC vatandaşlarının, satış sözleşmesiyle dahi almış olsalar, taşınmazlarına ait tapu ve vergi kayıtlarını düzenlemeleri gerektiğini söyledi. Yavuz, toplam yüzde 6 tapu harcının yüzde 50'sini ilgili tapu ve vergi dairelerine ödemek zorunda olduklarını ifade etti.

Belediyeler iki şehirde 1 milyon 350 bin TL’den başlayan fiyatlarla konut ve arazi satıyor!

Ünlü ekonomist Babuşçu’dan borsa yatırımcısına ‘Borcu olmayan şirket’ uyarısı!

Altın almak isteyenler dikkat! Kuyumcular ikinci baskı altın satmaya başladı! Sahte altın nasıl anlaşılır?

Milli Emlak, Bursa’nın 4 ilçesinde taksitle arsa, arazi, dükkan, apartman satıyor!


Geri Dön