10 / 05 / 2024

KYK borçları, sicil affı, maske cezaları, işçilere fatura desteği... Milyonları ilgilendiren düzenleme yürürlükte!

KYK borçları, sicil affı, maske cezaları, işçilere fatura desteği... Milyonları ilgilendiren düzenleme yürürlükte!

KYK borç faizlerinin silinmesi, icra takibindeki 2 bin lira ve altı alacakların tasfiyesi, senet ve kredi borçları için sicil affı gibi değişiklikleri kapsayan ekonomik düzenlemeler resmen yürülüğe alındı. İşte milyonlarca kişiyi ilgilendiren o düzenlemenin detayları...



KYK BORÇLARI DÜZENLENDİ 

Öğrenim kredisi alan öğrencilerin borcu, öğrenim kredisi olarak verilen tutar kadar olabilecek. Öğretim kurumundan mezun olan ya da sağlık nedenleri haricinde kendi isteği ile öğretim kurumunu bırakan veya herhangi bir nedenle  öğretim kurumundan çıkarılan öğrenciler, öğretim kurumu ile ilişiğinin kesildiği tarihten iki sene sonra başlayacak şekilde  kredi aldığı kadar sürede ve aylık dönemler halinde borcunu ödemekle yükümlü olacak. 

Borçlu borcunu erteleme talep ettiğinde, borçlunun çalışmadığının Sosyal Güvenlik Kurumundan teyit edilmesi durumunda, ilk sene herhangi bir ilave olmadan, sonraki yıllarda ise her sene verilen tutara yüzde on ilave edilerek kredi borcu hesaplanacak. Fakat ilgili yılda TÜİK tarafından duyurulan Tüketici Fiyat Endeksinin (TÜFE) yüzde ondan az olması durumunda bu oran uygulanacak. Erteleme işlemi en çok üç kez yapılabilecek.

KYK borçları, sicil affı, maske cezaları, işçilere fatura desteği... Milyonları ilgilendiren düzenleme yürürlükte!

Ödemenin askerlik dönemine denk gelmesi durumunda borçlunun talebi üzerine herhangi bir ilave olmadan, askerlik sonuna kadar kredi borcu erteleniyor. 

Öğrencinin tabi olacağı yükümlülükler Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından hazırlanan taahhütname ile belirlenecek. Düzenlenen taahhütnamelerde krediyi alacak öğrencinin, öğrencinin reşit olmaması durumunda; öğrenci ile birlikte veli veya vasisinin borçlu sıfatıyla imzası yeterli sayılıyor. Fakat yurtdışında öğrenim gören öğrencilerden Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından açıklanacak şekilde kefil talep edilecek. 

MAddi ya da hukuki sebeplerle takibinde yarar bulunmayan ve yılları bütçe kanunlarında gösterilen tutarları geçmeyen kredi borçları terkin edilecek. 

Katkı kredisi borcu ödemelerinde de yukarıda belirtilen esaslar geçerli sayılacak. Öğrencilere kredi verilmesi ve kredinin kesilmesi ile ilgili diğer usul ve esaslar Gençlik ve Spor Bakanlığı'nca hazırlanan yönetmelikle belirlenecek. 

KYK borçları, sicil affı, maske cezaları, işçilere fatura desteği... Milyonları ilgilendiren düzenleme yürürlükte!

ENERJİDE VERGİ MUAFİYETİ SAĞLANACAK 

Kabul edilen maddelere göre; yenilenebilir enerji kapsamında vergi muafiyeti 25 kW'den 50 kW'ye yükseltildi. 

YEMEK PARALARINA DÜZENLEME

Gelir vergisinden istisnalar çerçevesinde; işverenlerce, iş yerinde veya müştemilatında Yemek verilmeyen durumlarda çalışılan günlere ait bir günlük yemek bedelinin 51 Türk Lirası'nı geçmeyen kısmı istisna kapsamına dahil edildi. 

YURT DIŞI KAZANÇLARI İÇİN VERGİ İSTİSNASI 

Yurt dışında yapılan inşaat, onarım, montaj işleri ile teknik hizmetlerde çalışan hizmet erbabına, fiilen yurt dışındaki çalışmaları karşılığı işverenin yurt dışı kazançlarından sağlanarak yapılan ücret ödemeleri gelir vergisinden istisna sayıldı.

KYK borçları, sicil affı, maske cezaları, işçilere fatura desteği... Milyonları ilgilendiren düzenleme yürürlükte!

65 YAŞ MUHTAÇ AYLIĞINDA YENİ ADIM

65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanun'da yapılan değişiklikle, gerçeğe uygun olmayan sağlık kurulu raporu sebebiyle gerçekleştirilen ödemeler dışında, bu maddenin yürürlüğe alındı tarihe kadar yersiz ödenen ve geri alınması gereken aylıklar ile bunlardan ortaya çıkan cezalar ve faizler silinecek. 

İNTÖRN DOKTOR İLE DİŞ HEKİMLERİ İÇİN ASGARİ ÜCRET 

Tıp fakültelerinin 5. yılını tamamlayıp 6. yılına geçen öğrencileri ile diş hekimliği fakültelerinin 4. yılını tamamlayıp 5. yılına geçen öğrencileri için intörn eğitim sürecinde öğretim üyesi rehberliğinde yaptıkları uygulama çalışmaları karşılığında ilgili kurumların bütçesinden 12 ayı aşmayacak şekilde; aylık ücret ödenecek.

Bu rakam, devlet üniversitelerinde ödemenin yapıldığı tarihteki net asgari ücret kadar, vakıf üniversitelerinde ise 4 bin 702 gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu ortaya çıkacak miktarda olacak. Bu ödemeler için herhangi bir vergi kesintisi yapılmayacak. 

KYK borçları, sicil affı, maske cezaları, işçilere fatura desteği... Milyonları ilgilendiren düzenleme yürürlükte!

Gümrük Kanunu'nda yapılan düzenlemeyle geçici ithalat rejimi kapsamında kişisel kullanıma mahsus yabancı plakalı taşıtları Türkiye Gümrük Bölgesi'ne getiren hak sahipleri tarafından gümrük idaresine bildirilmeden  taşıtsız yurt dışına çıkılması halinde usulsüzlük cezası kesilecek. 

KUR KORUMALI MEVDUATTA SÜRE 1 SENE UZADI 

Düzenleme ile Türk lirasına çevrilmesi gereken yabancı paraların ve Altın hesabı bakiyelerinin Türk Lirası mevduat ve katılma hesaplarına dönüşümünde destek olunması çerçevesinde, dönüşüm fiyatı üzerinden Türk Lirasına çevrilmesi gereken son tarih 31 Aralık 2023 şeklinde açıklandı. 

ÇALIŞANLARA 1000 TÜRK LİRASI FATURA DESTEĞİ

İşverenler tarafından çalışanlara elektrik, doğal gaz ve diğer ısınma giderlerine karşılık olacak şekilde 30 Haziran 2023 tarihine kadar ek olarak yapılan aylık 1000 TL'yi geçmeyen ödemeler, prime esas kazanca dahil olmayacak ve bu tutar üzerinden gelir vergisi hesaplanmayacak.

2 BİN TL VE ALTI BORÇLAR SİLİNİYOR 

Teklifle, bakiye takip tutarı 2 bin Türk Lirası ve daha az olan icra takibindeki alacakların tasfiye edilmesi planlanıyor. 

PTT 5 bin TL'yi dağıtmaya başladı! Emekliler şimdi hesaplarınıza bakın!

Altın fiyatları tozu dumana kattı! Kenarda 1 gram bile altını olan acil bakın! Resmen uçtu! 9 Kasım 2022 altın fiyatları

SSK, BağKur, Emekli Sandığı emeklisine ek zam müjdesi! Maaşlar bir hesaplandı pir hesaplandı! Bu rakama hemen göz atın!

65 yaş aylığı, engelli aylığı, evde bakım parası 2023 zammıyla kaç TL olacak? Zamlı maaşlar hesaplandı! Şimdi bakın!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön