Lagarde: Yüzde 2 enflasyon hedefine ulaşmakta kararlıyız!
Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde, yüzde 2 enflasyon hedefine ulaşacaklarına güvendiğini belirtti. Enerji tedariki konusunda da “Avrupa’nın gaz rezervleri yüzde 90 oranında doldu, kışı çok daha güvenle karşılayacağız" dedi.
La Tribune Dimanche'ye verdiği röportajda konuşan Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde, "Enflasyonu yüzde 2 düzeyine getirmek istiyoruz ve bunu mutlaka başaracağız" dedi ve enflasyon sarmalının kesinlikle önlenmesi gereken bir problem olduğunu kaydetti.
ECB geçen ay borçlanma maliyetlerini üst üste 10'uncu kez yükselterek mevduat faizini yüzde 4 gibi rekor düzeye çıkardı. Politika yapıcıların çoğu bu seviyenin bir süre daha korunmasının enflasyonun hedefe geri getirilmesi için yeterli olacağını ifade ederken, şahin konumdaki yetkililer ise daha fazla artışın gerekebileceğini vurguluyor.
Bloomberght.com'un haberine göre ECB Başkanı Lagarde röportajında kurumunun en son politika duruşunu tekrar ettiğini belirterek, "ECB'nin temel faiz oranları, yeterince uzun bir süre devam ettiği takdirde enflasyonun hedeflediğimiz düzeye mümkün olan en kısa sürede getirilmesine kararlı bir şekilde katkıda bulunacak düzeylere ulaştı" ifadesini kullandı.
Açıklamasında Avrupa'nın doğal gaz rezervlerinin durumu konusunda da Lagarde, "Eylül ayı itibariyle Avrupa'nın gaz rezervlerinin yüzde 90'ından fazlası dolmuş durumda, bu da kışı çok daha güvenle karşılamamızı sağlıyor" şeklinde konuştu.
ABD TARİHİNDE GÖRÜLMEMİŞ TAHVİL SATIŞI!
Bank of America (BofA) stratejistleri, ABD tahvil piyasasıyla ilgili ülkenin kuruluşundan bu yana uzanan verilere dayanarak yaptıkları analizlerinde son üç yıldaki gibi uzun bir kayıp döneminin daha önce hiç yaşanmadığını ifade etti. ABD tahvil piyasasında görülen satış dalgası enflasyon şoku ve ardından verilen sıkılaşma tepkisinin yarattığı ortamla birlikte daha da yoğunlaştı. Bu satış dalgası ABD'de yıl içerisinde Silicon Valley Bank ve diğer üç bölgesel bankayı batıracak kadar sert geçti.
ABD'de yatırımcılar borçlanmak için iskonto talebinde bulunuyor. Bu durum Fed'in piyasadan ani çıkışıyla daha da güç kazandı. Brezilya, Çin, Japonya, Suudi Arabistan ve diğer ülkelerin merkez bankaları da ABD tahvil alımlarından vazgeçti. Bazıları da doğrudan satış yoluna gitti.
Birçok analist bu dönemde ekonominin sancılı bir resesyona gitmesinden endişe duyuyor. Satış dalgası, az ölçüde de olsa hisse senetlerine de yansıdı. Dolar diğer para birimlerinin çoğu karşısında yükselirken şirket tahvilleri değer kaybetti.