04 / 05 / 2024

Lark, Kaan Sümer'le LID Energy adlı bir şirket kurdu

Lark, Kaan Sümer'le LID Energy adlı bir şirket kurdu

Dünyanın en büyük enerji yatırım firmalarından Lark, Türkiye'de eski bir gazeteci olan Kaan Sümer'le LID Energy adlı bir şirket kurdu



Yatırımcılara danışmanlık ve anahtar teslimi proje yapacaklarını söyleyen Sümer, 'Sektördeki dengeleri değiştirmeye kararlıyız' diyor

Kaan Sümer, bir dönem gazetecilik yaptıktan sonra, son yılların en popüler sektörü olan enerjide karar kılmış. Sümer, Çinli Lark International Development Energy'nin Türkiye ofisi olan LID Energy'yi yaklaşık bir ay önce hizmete açtı.

BOĞAZİÇİ İLE İŞBİRLİĞİ
Çin'in yenilenebilir enerji konusunda dünyanın en büyük yatırımcısı ve tüketicisi olduğunu belirten Sümer, 'Çin, hidro, güneş, rüzgar enerjisi konusunda sürekli yeni teknolojiler üretiyor. Üstelik bunu Avrupalı rakiplerinden çok daha ucuza yapıyor' diyor. LID Energy'nin Türkiye'deki şirketlere yenilenebilir enerji konusunda danışmanlık, malzeme desteği, teknik destek ve anahtar teslim projeler yapacağını söyleyen Sümer, Türkiye'nin enerji konusundaki en büyük eksikliğinin eğitimli eleman olduğunu belirtiyor. 'Biz Çin'de bu alanda özel eğitim veren firmalarla ortak hareket ediyoruz.  Çin'de üniversitelerde hidroelektrik mühendisliği bölümleri var. Şirket olarak dünyada bu konuda en önemli üniversitelerden biri olan Tsinghua Üniversitesi, Türkiye'de de Boğaziçi Üniversitesi'yle işbirliği yapıyoruz. Teknik elemanlarımız Tsinghua Üniversitesi'nin yanı sıra Çin'deki fabrikalarımız ve barajlarda eğitim aldı' şeklinde konuşuyor.

HEM KREDİ HEM SİGORTA VERİYORUZ
Enerjİ sektöründe yatırımın çok önemli bir kalem olduğunu vurgulayan Sümer, 'Türkiye'nin en az 50 milyar dolarlık enerji yatırımı yapması gerektiği belirtiliyor. Yatırımların yavaş gitmesinin nedeni hem yasal altyapıdaki eksiklikler hem de nakit sıkıntısı. HSBC başta olmak üzere Türk bankalarıyla uygun koşullarda kredi anlaşmaları imzaladık, iş ortaklarımıza uygun kredi imkanı da sağlıyoruz. Diğer yandan yaptığımız tüm işlemler sigorta kapsamında. Hong Kong Export Credit Insurance Corporation'la ortak çalışıyoruz. Bu anlaşmayla LID Energy, teslimat ve üretim sürecindeki operasyonlar olası durumlara karşı sigortalanıyor' diyor.

FİRMALARLA UYGUN ŞARTTA ÇALIŞIYORUZ
SÜMER 'Biz  kuralları değiştirmek için yola çıktık. Firmalara çok uygun şartlarda hizmet vereceğiz, hizmet ve teknolojimizle fark yaratacağız' diyor. Enerji sektöründe rüşvetin her aşamaya ulaştığını vurgulayan Sümer 'Türkiye'de bürokrasiye rüşvet verildiği düşünülür oysa bu sektörde rüşvet özel sektöre de bulaşmış durumda. Ancak biz dünyanın hiçbir yerinde rüşvet vermiyoruz, Türkiye'de de vermeyeceğiz' dedi.
Esin GEDİK/Akşam


Geri Dön