29 / 04 / 2024

Latife Tekin, Myndos için Ertuğrul Günay'ı göreve çağırdı

Latife Tekin, Myndos için Ertuğrul Günay'ı göreve çağırdı

Ünlü romancı Latife Tekin, Gümüşlük Akademisi'ne yönelik saldırıların önlenmesi ve Myndos'un kurtarılması için Kültür Bakanı Ertuğrul Günay'ı göreve çağırdı



Tekin, bölgenin acilen 1. derece sit alanı ilan edilmesini isteyerek, `Günay tarafları bir araya getirip dinlesin, sonra kararını versin' dedi. Bir süredir Gümüşlük ve çevresinde ilginç şeyler oluyor. Söz gelişi, antik Myndos kentinin üzerinde jeotermal enerji kaynakları bulmak için kazılar yapılıyor. Gümüşlük Akademisi'nin kurucularından ünlü romancı Latife Tekin ise bu kazıların Myndos'a zarar vereceğini söyleyerek karşı çıkıyor ve dikkatleri bu bölgeye çekmek için konserler düzenliyor. Ancak, yasalara göre, 2. derece'de sit alanı olan bir bölgede böyle kazılar yapmak mümkün. Bunu engellemek için bölgenin 1. derece sitalanı ilan edilmesi gerekiyor. Tekin, bu nedenle Kültür Bakanı Ertuğrul Günay'ın duruma acilen müdahale etmesini istiyor. Bir de teklifi var Tekin'in: "Bakan Günay hepimizi bir araya getirip dinlesin, kararını da ondan sonra versin ve bölgenin acilen 1. derece sit alanı ilan edilmesini sağlasın." Bunu istediği ve bölgede yaşananlara kamuoyunun ilgisini çektiği için DP'li Belediye Başkanı Mehmet Tire'nin hedefi haline gelen Tekin, "Ben AKP'li belediyeden korkmadım, DP'li belediyeden hiç korkmam' diyor. Tekin, şunları söyledi:

Ben Myndos korumak için Zuhal Olcay'ı, Ezginin Günlüğü'nü, Bulutsuzluk Özlemi'ni Gümüşlük Akademisi'ne davet edip konserler verdirdikçe, belediye Akademi kaçak havası yaratmak için çırpınıyor. Böyle bir şey kesinlikle yok. Tersine, kütüphane, kültür merkezi, doğa-sanat müzesi ve hostel için izin alındı, projeler hazırlandı ama para olmadığı için yapamadık.

Gümüşlük Akademisi, uluslararası bir kültür kurumu. Dolayısıyla, hem belediyenin, hem de Kültür Bakanlığı'nın yasal olarak bizi teşvik etmesi gerekiyor. Belediyenin ayrıca altyapıı desteği vermesi de gerekiyor. Ama belediye bize boyun eğdirmek için çabalıyor. Koruma Kurulu'nun kararına rağmen iki villaya kimse dokunamıyor.

Kültür Bakanlığının kamulaştırma çalışmalarına başlaması buradaki tartışmayı bitirir, en azından bu yönde bir açıklama yapmalarını bekliyoruz ama susuyorlar.

Okan Bayülgen'in programına çıkıp konserleri neden düzenlediğimizi anlattım, ertesi sabah zabıtalar ellerinde metrelerle Akademi'yi bastılar. O sırada burada televizyoncular, gazeteciler vardı. Olaya tanık oldular ve bu baskını haber yaptılar. Bizim belediye ile çatışmak gibi bir amacımız yok. Tersine, bir kültür kuruluşu olarak onlarla işbirliği yapmak isteriz. 
Sefa Kaplan/Hürriyet


Geri Dön