28 / 04 / 2024

Levent Bendeş: İzmir'in konut açığı var!

Levent Bendeş: İzmir'in konut açığı var!

İzmir Ticaret Odası Meclis üyesi Levent Bendeş yaptığı açıklamada İstanbul'un konut fazlasına doğru gittiğini İzmir'in ise hala konut açığının bulunduğunu söyledi.




İzmir Ticaret Odası Meclis üyesi Levent Bendeş, İstanbul'un konut fazlasına doğru gittiğini İzmir'in ise hala konut açığının bulunduğunu söyledi. Bunun bir fırsat olduğunu, İzmirli firmaların agresif bir stratejiyle büyümesi gerektiğini dile getiren Bendeş, "İzmir kendi dinamiklerini harekete geçirmeli. Büyükşehir Belediyesi arsa üretimini özel bir komiteyle yeniden yapılandırmalı. İlçe belediyeleri yasaya göre 15 gün içinde ruhsatları vermeli. İzmirli müteahhitler dışa açılmalı. Yoksa, 2016'yı da kaybederiz" dedi.  


En önemli sorun 


Beton fiyatlarının artmasının yankısı devam ederken  İzmir  Ticaret Odası Meclis Üyesi İnşaat Mühendisi Levent Bendeş, İzmir'in yarı yolda kalmaması gerektiğini dile getirdi. Bendeş, öncelikle belediyelerin ruhsat verme sorununa değinerek, "Bugün yasada inşaat ruhsatının 15 gün içinde müteahhite verilmesi zorunluluğu var. Ancak, benim eksiksiz dosyam 3 aydır bir ilçe belediyesinde bekliyor. Bazı dosyalar 6 aydan önce belediyeden çıkamıyor. Bu İzmirli müteahhitlerin en büyük sorunu" dedi.  


İstanbul doydu 


İstanbul'da konut fazlalığının ortaya çıktığını belirten Bendeş, "Şimdi bizlerin ortaya çıkma vakti geldi. Bunun için agresif bir strateji izlenmesi gerekiyor. Birçok noktada farklı projelerle ortaya çıkılması görüşmelerin yapılması gerekiyor. Ayrıca, dışa açılmamızın vakti geldi. İzmir'in, diğer illere açılmasının zamanı geldi" diye konuştu. Büyükşehir Belediyesi'nin acil olarak arsa üretimi konusunda STK'lar, konunun paydaşları ve sektörle bir araya gelmesi gerektiğini de söyleyen Bendeş, "İzmir'in en önemli sorunlarından biri arsa sıkıntısı. Büyükşehir, bu konuda acil olarak sektörün paydaşlarını ve STK'ları bir araya getirmeli. Bu sıkıntı şimdi giderilmeli. İleride geç kalınabilir" dedi.  


"Cebine para koyan müteahhitlik yapamasın" 


Levent Bendeş, yeni hükümetten zaman kaybetmeden müteahhitlik ve teknik müşavirlik yasasının çıkarılması ve bu mesleklerin kurumsal bir yapıda sürdürülmesini sağlamasını beklediklerini söyledi. Bendeş, "Cebine para koyan müteahhitlik yapmasın. Kurumsal bir yapı oluştursun. Mimarı mühendisiyle istihdam sağlasın. Bu da yeni bir müteahhitlik ve teknik müşavirlik yasasıyla mümkün. Yeni hükümetimizden bunu istiyoruz" dedi.



Yeni Asır


Geri Dön