27 / 04 / 2024

Levent - Etiler'deki birinci sınıf ofis kiraları yıllık metrekare başına 415 Euro'yu buldu!

Levent - Etiler'deki birinci sınıf ofis kiraları yıllık metrekare başına 415 Euro'yu buldu!

İstanbul'daki paylaşımlı ofis alanları, yılın ilk çeyreğinde yüzde 25 büyürken, Levent - Etiler'deki birinci sınıf ofis kiraları yıllık metrekare başına 415 Euro'yu buldu. İşte bölge bölge kira rakamları...



Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Ekim 2023 inşaat maliyet endeksindeki görülen senelik yüzde 65,93 oranındaki artış ve küresel enflasyonist ortam, özellikle büyükşehirlerde ofis kiralarını da etkiledi. 

Türkiye pazarında 1999 yılından itibaren görülmeye başlanan, 2013 itibarıyla yükselişe geçen ortak ofis, paylaşımlı ofis ve sanal ofis modeliyle sunulan ofis sektöründe büyümeye neden oldu. 

Küresel ticari gayrimenkul hizmetleri sağlayıcısı CBRE tarafından yayımlanan rapor, 2023 yılının sadece  ilk çeyreğinde paylaşımlı ofis stokunun yüzde 25 yükseldiğini ve  ülke çapında 300 bin metrekare stok seviyesine ulaştığını  ortaya koydu.

Levent - Etiler deki birinci sınıf ofis kiraları yıllık metrekare başına 415 Euro yu buldu!

eOfis Pazarlama ve İş Geliştirme Yöneticisi Melda Çelik, konuya ilişkin açıklamalarda bulundu ve özellikle büyük kentlerde ev fiyatlarında yaşanan artışların bir benzerinin A+ olarak tabir edilen premium ofis stoklarında da yaşandığının altını çizdi. 

Açıklamasında "İşletmeler, bir yandan ofise dönüş politikalarını belirlemeye çalışırken, bir yandan da hızlı yükselen maliyetlerle karşı karşıya kaldı. İlk dönemlerde yalnızca girişimciler ve serbest çalışanlar tarafından tercih edilen paylaşımlı ofis modeli, bu sebeple bölge ofislerinin, kurumsal şirketlerin de radarına girdi" ifadelerine yer veren Melda Çelik, bölge bölge fiyatları da verdi.

Levent - Etiler deki birinci sınıf ofis kiraları yıllık metrekare başına 415 Euro yu buldu!

HANGİ BÖLGEDE OFİS KİRALARI NE KADAR?

Statista verileri, İstanbul'da plazalar bölgesi şeklinde bilinen  Levent - Etiler konumunda birinci sınıf ofis kiralarının yıllık metrekare başına 415 Euro'ya kadar çıktığını gözler önüne serdi. Maslak'ta bu rakam 245 Euro olarak ölçülürken; Esentepe, Gayrettepe, Zincirlikuyu bölgesinde 279 Euro şeklinde belirlendi. 

Rakamların Mayıs 2023’te yayımlandığını ve seçim sonrasınında dikkate alınması gerektiğini aktaran Melda Çelik, "Sadece İstanbul’da değil,  İzmir  ve Ankara’da da metrekare başına yıllık prime ofis metrekare kiraları 125 - 145 Euro arasında değişiklik gösteriyor. Bu nedenle hibrit bir çalışma stratejisi uygulayan, bir ofisin genel maliyetleriyle uğraşmak istemeyen girişimcilerden kurumsal şirketlere birçok farklı sektörden kullanıcı, paylaşımlı ofis modelini tercih ediyor. Paylaşımlı ofisler, teknolojik altyapı, merkezi konum, modern tasarım, toplantı alanları ve iş ağı avantajlarıyla daha cazip bir seçenek şeklinde dikkat çekiyor" ifadelerini kullandı. 

Levent - Etiler deki birinci sınıf ofis kiraları yıllık metrekare başına 415 Euro yu buldu!

2023 yılında görülen trendin pazarı da canlandırdığının altını çizen Çelik, "Bir iş sürecinin dış kaynak kullanımıyla sürdürülmesi ve hizmet şeklinde sunulan çözümlere başvurulması, maliyetleri etkin yönetmek isteyen sektör ve işletmeler için öncelikli konulardan biri. Hizmet olarak ofis veya ofiste servis modelinin yükselişini bu yaklaşım da destekliyor. Bu çerçevede Türkiye paylaşımlı ofis sektörünün liderleri arasında bulunan eOfis, 2023’ü büyümeyle kapatıyor" dedi ve yalnızca İstanbul, İzmir ve  Ankara  gibi büyükşehirlerde değil, Bursa, Gaziantep, Adana, Muğla, Antalya, Diyarbakır, Kayseri, Konya gibi kentlerde de genişleyerek, bu sene 13 şehirde 60 lokasyonda paylaşımlı ofis hizmeti sunmaya başladıklarını dile getirdi.

CBRE tarafından açıklanan verilere göre, eOfis, kiralanabilir alan bakımından, İstanbul dışındaki servis modeliyle sunulan ofislerin yüzde 20'sini tek başına yönetiyor. Çelik, " 32 bin 500 metrekare kiralanabilir alanla İstanbul dışındaki 5 paylaşımlı ofisten biri, eOfis tarafından işletmede" açıklamasında bulundu. 

Melda Çelik, yeni seneye ilişkin de umutlu olduklarının altını çizdi ve "Hazır ofis, paylaşılan ofis gibi modeller, ofis maliyetlerinde yüzde 80 maliyet avantajı sunuyor. Bu, her ölçekten işletme için büyük bir fırsat. Tek bir sözleşmeyle 60 ofise erişim imkanı sunan eOfis olarak 2024 yılında hem lokasyon, hem faaliyet gösterdiğimiz il, hem de sayıları 10 bini aşkın şirkete erişen müşteri sayımızı üstüne katarak büyütmeyi sürdüreceğiz 60 A+ plazada hizmet veren eOfis, müşterilerini Türkiye çapında modern ofis çözümleriyle buluşturmayı yeni yılda da devam ettirecek" diyerek açıklamasını tamamladı.    

İnşaat şantiyelerde işçi alarmı: Konutların teslim tarihi gecikiyor!

Ev sahipleri ve kiracılar 15 gün ayrıntısına dikkat! Ya zam ya da tahliye...

İzmir'de satılık 11 arsa! Menemen'deki imarlı arsalar satışa çıktı!

İstanbul neden Manhattan'dan daha pahalı?

 


Geri Dön