28 / 04 / 2024

Ev sahipleri ve kiracılar 15 gün ayrıntısına dikkat! Ya zam ya da tahliye...

Ev sahipleri ve kiracılar 15 gün ayrıntısına dikkat! Ya zam ya da tahliye...

Kiracılar sık sık ev sahiplerinin yüksek kira talepleriyle karşı karşıya kalıyor ve bu nedenle anlaşmazlıklar artıyor. Peki ev sahibinin fesih hakkı bulunuyor mu? 



Ev sahipleri ve kiracılar arasında sık sık kira anlaşmazlıkları yaşanıyor. İstediği zammı mevcut kiracısına uygulamayan fırsatçı ev sahipleri, tahliye için farklı yollara başvuruyor. 

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper'e bir okuyucusu, kira sözleşmesinde dönem sonu 15 gün önceden haber vermek kaydı ile kira sözleşmesinin sona erebileceğinin yazdığına dikkat çekti ve "Bu durumda konut sahibi bizi 15 gün önce haberdar edip bizi evden çıkarabileceğini söyleyip kiraya zam istiyor. Böyle bir hakkı bulunuyor mu?" sorusunu yöneltti. 

Ev sahipleri ve kiracılar 15 gün ayrıntısına dikkat! Ya zam ya da tahliye...

15 GÜN KALA FESİH İHBARI BİLE GÖNDERİLSE GEÇERSİZ OLUR

Tamer Heper, okuyucusunun sorusuna verdiği yanıta, "Kira dönemi sona ermeden 15 gün önce haber verme kaydı ile sözleşmeyi sona erdirme hakkı kiracıya verilmiş bir haktır" dedi. 

Kiracının dönem arası kira sözleşmesini feshetmek istemesi durumunda kiraya verenin zararlarını karşılamak durumunda kalacağına dikkat çeken Heper, "Bu sebeple de maddi yönden zarara uğrar, ancak dönem sonuna 15 günden önce fesih ihbarını yapıp dönem sonu sözleşmeyi fesheder ve bir tazminat ödemeden mecuru tahliye eder" açıklamasında bulundu. 

Bu hakkın kiraya verene tanınmadığının altını çizen Heper, "Dolayısıyla kiraya veren 15 gün kala kiracıya fesih ihbarı yollasa da bu geçersiz olur" ifadelerini kullandı. 

Ev sahipleri ve kiracılar 15 gün ayrıntısına dikkat! Ya zam ya da tahliye...

Kiracının bu talebe uymaması halinde ise kira sözleşmesinin bir sene daha yasal olarak kendiliğinden uzadığına ve kiracının oturmaya devam edeceğine dikkat çeken Tamer Heper, "Bu durumda kira sözleşmesinin hükümleri aynen devam eder bir tek kira bedeli değişebilir. Bu sebeple okuyucumun konut sahibinin böyle bir fesih ihbarında bulunması da sözleşmenin feshini gerektirmez. Hatta kira sözleşmesinde arttırım şartı yok ise belki de bu süre içinde kira artışı talebinde bulunmaması durumunda, bu dönem için arttırım talebinde de bulunamaz" açıklamasını yaptı. 

Tamer Heper, kira sözleşmesinde artırım koşulu buunmaması halinde bir ay önceden haber verilmesi üzere kira tespit davası açılabileceğinin altını çizdi. 

Heper, konuya ilişkin açıklamasını "Fakat dikkat edilmesi gereken nokta, şayet kira sözleşmesi kırtasiyecilerde satılan matbu kira sözleşmesi ise bunlarda arttırım şartını içeren maddelerin yer alıyor olması" diyerek tamamladı. 

İstanbul neden Manhattan'dan daha pahalı?

İnternetten ev ilanı verenler dikkat! Bir anda cezayla karşı karşıya kalabilirsiniz!

1 Eylül'den beri 64 bin kiracı ve kiralayan arabuluculukla anlaştı! Vatandaşlar arabuluculuk için ne diyor?


Geri Dön