28 / 04 / 2024

İnşaat şantiyelerde işçi alarmı: Konutların teslim tarihi gecikiyor!

İnşaat şantiyelerde işçi alarmı: Konutların teslim tarihi gecikiyor!

Türkiye'deki inşaat şantiyelerinde işçi krizi alarm veriyor. Ülkenin uzun yıllardır büyüme lokomotifi olan inşaat sektöründe istihdam sayıları gün geçtikçe geriliyor. Bu noktada çalışan sayısı 2.5 milyondan 1.8 milyona düştü.



Türkiye’de inşaat sektöründe istihdam sayıları gün geçtikçe geriliyor. Özellikle 6 Şubat'ta meydana gelen depremlerin ardından sektörde çalışanların büyük kısmı daha iyi ücretler almak için deprem bölgesine gitti ya da yurtdışındaki şantiyelere transfer oluyor. 

2016 yılında inşaat sektöründe çalışan sayısı 2.5 milyon seviyesinde olurken bu sayı bugün itibarıyla 1.8 milyona kadar gerilemiş durumda. Özellikle İstanbul’daki şantiyelerde dönemsel olarak değişmekle beraber 450-500 bin olan çalışan sayısı bu ay itibarıyla 391 bin kişiye kadar geriledi.

‘GÖÇMENLER ÇALIŞTIRILIYOR’

Cumhuriyet'ten Şehriban Kıraç'ın haberine göre, Devrimci Yapı, İnşaat ve Yol İşçileri Sendikası (Dev Yapı-İş) Genel Başkanı Özgür Karabulut, sektördeki istihdam kaybının ana sebebini verilen düşük ücretlere bağlarken can güvenliğinin sağlanmamasından da şikâyet etti. 

Karabulut, özellikle demir ve kalıp işlerinde usta olan kalifiye çalışanların daha iyi ücret teklifleri sebebiyle yurtdışına gittiğini söyleyerek rezerv alan ve kentsel dönüşümle daha fazla şantiye açılacağını, çalışan ihtiyacının daha da yükseleceğini ifade etti.

Günümüzde inşaat sektöründe yaklaşık 1.8 milyon kişi çalışırken bu oranın 2016’da yaklaşık 2.5 milyon kişi olduğunu anımsatan Karabulut, inşaat sektöründe çalışanların yüzde 80’nin Doğu ve Karadeniz’den göçle geldiğini, özellikle Urfa, Van, Diyarbakır gibi illerde günlük göçmen işçi çalıştırıldığını kaydetti.

İnşaat şantiyelerde işçi alarmı: Konutların teslim tarihi gecikiyor!

ÜCRETLER DÜŞÜK OLDUĞU İÇİN YENİ USTALAR YETİŞMİYOR

Sektörde çalışanlara düşük sigorta primi ödendiğine dikkati çeken Özgür Karabulut, “Kalıpçılar günlük 2 bin lira civarında, uzun dönemli çalışıyorsa aylık 45-60 bin lira alır. Elektrikçiler günlük 1200-1500 lira, aylık 30 bin lira kazanır. Düz işçiler günlük 600-800 lira arası kazanır" dedi.

İşçilerin ayın 30 günü şantiyelerde ölümle burun buruna olduklarına vurgu yapan Karabulut,, "Kimse bu alanda çalışmak istemiyor. Ücretler düşük olduğu için yeni usta da yetişmiyor. İşe başlayan bu işe kalıcı gözüyle bakmıyor. Çalışana iyi ücret verseler, can güvenliği sağlanırsa daha fazla kişi bu alanda çalışır” diye konuştu.

‘MESLEK LİSESİ ŞART’

Artaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya, işçi bulmakta zorluk olduğu takdirde projelerin teslim tarihinin geciktiğine dikkat çekerek “Bugün 11 vilayetteki depremden dolayı birçok işçi oraya gitti. Haliyle İstanbul’da hayata geçirilecek inşaatlarda insan sayısı yetersiz. Avrupa’da daha iyi para verildiği için oralara giden var. İşçi de haklı herkes gelirine göre hareket ediyor” diye konuştu.

Çetinsaya, meslek lisesi ve meslek yüksekokullarına acilen ihtiyaç duyulduğunu ifade ederek sektörde ustaların 45-60 bin lira ücretle çalıştığını buna rağmen çalışan bulmakta sıkıntı yaşandığını kaydetti.

TÜRKİYE'DE DE İŞÇİ SORUNU GÖRÜLÜYOR

Polat Gayrimenkul Yönetim Kurulu Üyesi Kaan Yücel, inşaat şantiyelerinde işçi sorununun pandemiden sonra giderek arttığını dikkati çekerek “Önceden bu durum Avrupa’da yaşadığımız bir sorundu, bu sorunu artık Türkiye’de de görüyoruz" dedi.

Ev sahipleri ve kiracılar 15 gün ayrıntısına dikkat! Ya zam ya da tahliye...

İstanbul neden Manhattan'dan daha pahalı?


Geri Dön