29 / 04 / 2024

Levent gökdelenlere rağmen güzelliğini kaybetmiyor!

Levent gökdelenlere rağmen güzelliğini kaybetmiyor!

İstanbul´un en hızlı dönüşen semtlerinden biri olan Levent, her şeye rağmen güzelliğini kaybetmiyor



Beşiktaş ilçesinde yer alan bir mahalle. Batıda Büyükdere Caddesi ve Gültepe, doğuda Etiler ve Akatlar, güneyde Levazım Mahallesi, kuzeyde ise Maslak semtleriyle çevrilidir. Semt, 1950´li yıllarda Emlak ve Kredi Bankası´nın yaptırdığı toplu konut projeleriyle tanımlanmıştır. 1950 yılında tamamlanan ilk kısım evler Levent´in çekirdeğini oluşturmuş, bundan sonra yapılan üç kısım konut, 2´nci Levent, 3´üncü Levent ve 4´üncü Levent adlarıyla anılmaya başlanmıştır. Semtin daha sonra kuzeyde genişleyen kısmına ise Yeni Levent adı verilmiştir.

1947-1957 yılları arasında 1´inci Levent mahallesi ve 1954 yılında 4´üncü Levent, mimar Prof. Dr. Kemal Ahmet Aru ve mimar Prof. Dr. Rebii Gorbon´un müşterek çalışmalarıyla gerçekleştirildi.

Levent semtinin ilk kullanımı Osmanlı Padişahı I. Abdülhamit zamanına rastlar. 1780 yılı civarında padişah, bugünkü Büyükdere Caddesi´nin doğusunda bulunan bölgeyi Kaptan-ı Derya Cezayirli Hasan Paşa´ya verdi. O zamanki deniz askerleri Levend adıyla anıldığı için Cezayirli Hasan Paşa´nın bu topraklarına Levend Çiftliği denildi. I. Abdülhamit´ten sonra tahta geçen III. Selim Nizam-ı Cedid ordusunun ilk kışlasını Levend Çiftliği´nde kurdu. Bu tarihten sonra bu bölge, Levend Çiftliği ya da Levend Kışlası olarak bilindi.

Koruma altında
1868 yılında İstanbul´da yapılan belediye düzenlemesi sırasında Levent bölgesi Beşiktaş İlçesi´nin sınırları içine alındı.

Levent semtini günümüzdeki haline getiren gelişmeler, 1947 yılında Emlak Kredi Bankası´nın toplu konut projesi için Levent semtini seçmesiyle başladı. 1960 yılında bitirilen bu projeden sonra Levent´te birçok konut projesi ve site inşa edildi ve bölge hızla gelişmeğe başladı. Özellikle 1980 yılından sonra Levent bölgesinde birçok gökdelen ve iş merkezi inşasına başlandı. 1993 yılında 4´üncü Levent´te hizmete açılan 34 katlık Sabancı Kuleleri´ni İş Kuleler, Tekfen Tower, Kanyon Alışveriş Merkezi ve rezidansları, Metrocity takip etti. İstanbul´un en yüksek binası olacak 57 katlı Sapphire´ın inşaatı da bu semtte.

Yapımına 1992 yılında başlanan İstanbul Metrosu´nun Taksim-4´üncü Levent arasında çalıştırılmasına karar verildi. Levent, İstanbul´un en hızlı dönüşen ve değeri giderek artan semtlerinin başında geliyor. Ancak artan rant ve gökdelenler,  Levent´in kendine has özelliklerine zarar vermekte. Bu yüzden semtin bir bölümü Çağdaş Levent Derneği´nin çabaları sonucu 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu´nun güvencesi altına alındı ve kentsel sit alanı ilan edildi.
Milliyet


Geri Dön