Lezzeti ve raf ömrüyle öne çıkan Burdur’da yetişen yayla domatesi yurt dışında yoğun talep görüyor!
Burdur ilinin Çavdır ve Gölhisar ilçelerinde seralarda üretilen, raf ömrünün uzun olması ve lezzetiyle beğeni toplayan yayla domatesi, Balkanlar başta olmak üzere birçok ülkeye ihraç ediliyor. Çiftçiler gece gündüz çalışarak Romanya'ya, Yunanistan'a mal yetiştirdiklerini anlattı. İşte detaylar…
Batı Toroslar'ın eteklerinde konumlanan ve yaklaşık 25 yıl önce 1400 rakımlı Söğüt beldesi ile bin rakımlı Gölhisar'da üretimine başlanılan örtü altı yayla domatesi, bugün 10 bin dekarlık alana yayıldı. Yılda ortalama 260 bin ton ürün elde edilen yayla domatesinde, hasat dönemi başladı.
Bölgede gece gündüz arasındaki sıcaklık farkının fazla olmasından dolayı dayanıklı ve lezzetli olduğu belirtilen yayla domatesi, yurt içi ve yurt dışından da yoğun bir ilgi görüyor.
Dört ay süren hasat döneminde "iyi tarım" uygulamasıyla Söğütlü ve Gölhisarlı çiftçilerin ürettiği yayla domatesinin büyük bölümü, Rusya ile Balkan, Arap ve Kafkas ülkelerine ihraç ediliyor.
Antalya, Fethiye ve Denizli kara yolları üzerinde bulunan Söğüt ile Gölhisar ilçeleri, domates hasadı için mevsimsel işçi göçü de alıyor.