29 / 04 / 2024

Libya’da 140 bin kişi evlerini tahliye etti!

Libya’da 140 bin kişi evlerini tahliye etti!

Libya’da eski general Halife Hafter’in Trablus yönetimine karşı başlattığı saldırılar sonucunda 140 binden fazla kişi evlerini terk etti.



Libya’da uluslararası meşruiyeti bulunan Ulusal Mutabakat Hükümeti’ni (UMH) yıkmak amacıyla operasyon gerçekleştiren eski general Halife Hafter nedeniyle binlerce kişi göç etti. Hürriyet'te yer alan habere göre; Fransız AFP Ajansı’na göre nisan ayından beri saldırılar sonucunda 140 binden fazla kişi evini tahliye etti.

Leyla Muhammed de binlerce savaş mültecisinden biri. Oradan oraya kaçarken tüm birikimi eriyen Leyla Muhammed, sonunda Trablus’ta 2008 yılından bu yana inşaatı yarıda kalmış bir apartmana sığındı. Leyla Muhammed ve ailesinin yanı sıra 170’den fazla aile de hayalet binayı andıran bu sitede yaşam savaşı veriyor. Yedi çocuklu Leyla Muhammed, “Elektrik yok, su yok, kanalizasyon yok, hayvan gibi yaşıyoruz” diyor. Oğlunun kronik solunum yolu hastası olduğunu sözlerine ekleyen genç kadın, “Bu toz onu öldürecek. Tek arzumuz onurlu bir şekilde yaşamak” dedi.

YARDIMLAR YETERSİZ

Komşusu Samira ise dört çocuğuyla beraber tek odalı bir apartman dairesine sıkışmış. Başta Trablus’un güneyindeki evini terk etmeyi düşünmediğini açıklayan Samira, evlerinin yakınlarına füze düşünce taşınma kararı aldı. Söz konusu site UMH’nin karargâhına uzak değil. Ancak yetkililer, tüm savaş göçerlerine ikâmet imkânı sağlayacak kaynaklara sahip değil. Öte yandan Trabluslu hayırseverler, imkân verdiği ölçüde yerinden olmuş bu insanlara sahip çıkmaya çalışıyor. Semt destek grubunda görevli Salem el-Chatti, bağışları adil bir şekilde ihtiyaç sahiplerine ulaştırmaya çalıştıklarını sözlerine ekledi.


Geri Dön