16 / 05 / 2024

Libya'da Türk inşaatçıları Batı korkusu sardı!

Libya'da Türk inşaatçıları Batı korkusu sardı!

Halen Türk müteahhitlerinin Libya da şantiyelerde yürüttükleri 16.2 milyar dolarlık projesi bulunuyor. Ancak yaşanan iç savaş sürecinde, şantiye ve ekipmanların ne kadar zarar gördüğü konusunda sağlıklı bilgi bulunmuyor



Libya 'da Kaddafi döneminin bittiğinin açıklanmasıyla yeni dönem için umutlanan inşaat sektörünü şimdi de ‘Batı ' kaygısı sardı. Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası Başkanı şžükrü Koçoğlu, “Umarım başta Fransa olmak üzere Batı ülkeleri Libya konusunda açgözlü davranmaz. ‘Biz orası için harcama yaptık, uçak kaldırdık ' gibi gerekçelerle bu alanda haksız rekabet kaynağı olmazlar ” dedi. Libya 'da yeni yönetimin eski anlaşmalara sadık kalmasını beklediklerini kaydeden Koçoğlu, örnek olarak da Türkiye Cumhuriyeti 'nin Osmanlı İmparatorluğu 'nun borçlarına sahip çıkmasını gösterdi.

Türk müteahhitlerin Libya 'daki işleriyle ilgili bekleyişleri sürüyor. Libya 'da Kaddafi döneminin sona erdiğinin açıklanmasının ardından, bölgeye ilk giden ismin Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu olması, sektörü umutlandırıyor. İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) Başkanı şžükrü Koçoğlu da, hükümetin Libya 'daki çalışmalarından memnun olduklarını belirtirken; artık bekleyişin kısa süre içinde bitmesini öngördüklerini belirtti. “Umarım yeni yıl başlamadan biz yeniden Libya 'da çalışmalarımıza başlamış oluruz ” diyen Koçoğlu, “Libya 'nın yeniden yapılanmasında Türk müteahhitlerinin de oldukça başarılı olacağına eminim ” dedi. Yeni dönemle ilgili temel kaygısını ise Batı olarak açıklayan Koçoğlu “Umarım başta Fransa olmak üzere Batı ülkeleri Libya konusunda açgözlü davranmaz. ‘Biz orası için harcama yaptık, uçak kaldırdık ' gibi gerekçelerle bu alanda haksız rekabet kaynağı olmazlar. Biz adil her yarışta kendimize güveniyoruz ” dedi.

İsyancılar borca sahip çıkmalı

Libya 'da Türk müteahhitlerin şantiye ve yatırımların envanter çalışmalarının da tamamlandığını ve kayıtların ilgili yerlerde bulunduğunu ifade eden Koçoğlu, “şžu ana kadar süreç bir şekilde geldi, artık kısa sürede tamamlanması esas olur ” dedi. Yeni yönetimin Türk müteahhitlerin daha önce Libya devletiyle yaptıkları anlaşmalara sahip çıkmalarını beklediklerini kaydeden Koçoğlu, “Biz Osmanlı 'dan Türkiye Cumhuriyeti 'ne geçerken, çok daha radikal bir geçiş yapmamıza karşın borçlarımıza sahip çıktık. Libya 'nın da aynı çerçevede hareket edeceğini umuyoruz ” dedi. Tahsil edilemeyen hakedişlerin toplamı 1.4 milyar dolar olurken, ülkede bulunan makine ve ekipmanların 872 milyon dolar değerinde olduğu belirtiliyor.

Hacer Boyacıoğlu / RADİKAL


Geri Dön