22 / 12 / 2024

Libya'dan Türk iş adamlarına konut ve gayrimenkul yatırımı çağrısı!

Libya'dan Türk iş adamlarına konut ve gayrimenkul yatırımı çağrısı!

Libya Parlamentosu Ekonomi, Ticaret ve Yatırımdan Sorumlu Komitenin Başkanı ve Libya Sanayi ve Ticaret Odaları Birliği Başkanı Mohammad Abdul Karim Raied "Konut ve gayrimenkul gibi sektörlerin yanı sıra sanayi sektörünün temsilcilerini özellikle aramızda görmek istiyoruz" dedi.



Libya'nın ekonomi alanında önde gelen 200 kamu ve sivil toplum kuruluşu ile özel şirketlerinin liderleri iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin eski hacmine dönmesi amacıyla Türkiye'ye geliyor.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, Libya Parlamentosu Ekonomi, Ticaret ve Yatırımdan Sorumlu Komitenin Başkanı ve Libya Sanayi ve Ticaret Odaları Birliği Başkanı Mohammad Abdul Karim Raied başkanlığındaki heyet, 15-16 Ekim tarihlerinde Pullman Otel'de yapılacak Libya-Türkiye Ticaret Platformu'nda, Türkiye'den üst düzey siyasetçi, bürokrat ve iş adamıyla buluşacak.

Libya Ticaret Odaları Birliği ile Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) öncülüğünde Libya Ekonomi Bakanlığı'nın desteğiyle gerçekleştirilecek etkinlik, El Dawlia ve ICF Fuarcılık tarafından yapılacak.

Her sektörden iş adamlarının yanı sıra; Libya'nın en önde gelen kamu şirketleri de organizasyona temsilcileri ile katılım gösterecek. İki gün sürecek ve ikili iş görüşmeleri ile ciddi ticaret hacmi oluşturması beklenen organizasyona Libya'dan 200'den fazla, Türkiye'den de 100'e yakın üretici ve ihracatçı katılım sağlayacak.

- Türk iş adamlarına yatırım çağrısı

Mohammad Abdul Karim Raied, Anadolu Ajansı muhabirine konuya ilişkin yaptığı açıklamada, iki ülke arasındaki dış ticaret hacminin ve imzalanan altyapı projelerinin büyüklüğünün 10 milyar dolara kadar ulaştığını dile getirerek, Türk müteahhitlerin Libya'da bugüne kadar üslendiği projelerin büyüklüğünün ise 28 milyar doları aştığını belirtti.

Geçen yıl Türkiye'den 1,9 milyar dolarlık ithalat gerçekleştirdiklerini belirten Raied, ülkede yaşanan iç karışıklıklar sonrası ikili ticaret hacmindeki kayıplara değindi.

Raied, Libya'da yaşanan gelişmelerin ülke ekonomisinde istikrarsızlığa neden olduğunu, petrol ihracatında sıkıntılar yaşandığını belirterek, "Tüm engellere rağmen, özel sektör bu tür zorlukların üstesinden gelmeye devam ediyor ve çoğu durumda pazar ihtiyaçlarına cevap vermek için problem çözme modunda faaliyet gösteriyor." diye konuştu.

İstanbul'a Libya'nın telekom şirketlerinin yanı sıra, elektrik kurumunun, Sosyal Ekonomik Kalkınma Fonu'nun, ODAC ve LIDCO gibi üst düzey altyapı geliştirme firmalarının ve kamuya ait bazı tanınmış devlet teşebbüsleri ve kurumların katılacağını belirten Raied, şöyle konuştu:

"Tüm sektörlerden Türk şirketlerini de ekimdeki toplantılara katılmaya ve Libyalı meslektaşları ile olası ve potansiyel anlaşmalar ve sonraki yatırımlar ile ilgili görüşmeler yapmaya davet ediyoruz. Altyapı geliştirme, konut ve gayrimenkul gibi sektörlerin yanı sıra sanayi sektörünün temsilcilerini özellikle aramızda görmek istiyoruz. Libya'nın yeniden yapılanma çabasına katkı sunması için Türk şirketlerini ülkemize davet ediyoruz."

- "Türk şirketler için güveni yeniden tesis etmek istiyoruz" 

Mohammad Abdul Karim Raied, ikili iş görüşmelerine katılacak Libyalı şirketlerin çok sayıda sektörü temsil ettiğine değinerek "Temel hedeflerimizden birisi de koşullar uygun hale gelir gelmez Türk şirketlerinin Libya'daki faaliyetlerine yeniden başlaması için ihtiyaç duyulan güveni yeniden tesis etmek olacaktır." diye konuştu.

Türkiye'den ithalatın Libya'nın mal ve hizmet pazarlarına önemli katkı sağladığını belirten Raied, "Türk firmalarıyla iş yapmanın görece kolaylığı ve rahat prosedürler, bu tür ticaret alışverişini kolaylaştırmada önemli bir rol oynuyor. Ayrıca, Türk mallarının yeterince kaliteli olması, belirli pazar segmentlerinde çok daha düşük kalitedeki yüksek talep gören Çin mallarının yerini almıştır." dedi.

 

Türk müteahhitlerin gözü Libya'da!


Geri Dön