08 / 11 / 2024

Likör Fabrikası arazisinde inşaat Mart'ta başlıyor

Likör Fabrikası arazisinde inşaat Mart'ta başlıyor

Aşçıoğlu İnşaat'ın Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Aşçıoğlu, Mecidiyeköy'deki Likör Fabrikası'nın yanına yapılacak plazanın inşasına önümüzdeki ay başlayacaklarını belirtiyor.




Lüks konutta Selenium markalı projeleri ile dikkat çeken Aşçıoğlu İnşaat'ın Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Aşçıoğlu, Mecidiyeköy'deki Likör Fabrikası'nın yanına yapılacak plazanın inşasına önümüzdeki ay başlayacaklarını belirtiyor. Aşçıoğlu, proje hakkında “İstesem 2009'da başlamazdım. Mart ayında kazmayı vuracağım. Ticari gayrimenkul ve rezidans olacak. Dünyanın en lüks projelerinden birini yapacağım. Hiç de korkmuyorum” şeklinde iddialı açıklamalarda bulunuyor.


Temelleri yaklaşık 42 yıl önce atılan Aşçıoğlu İnşaat, İstanbul'un merkezi lokasyonlarında gerçekleştirdiği lüks konut projeleri ile adını duyurdu. Bu projelerin başında ise Tansu Çiller ve Mesut Yılmaz'ı komşu yapan; Sabancı, Koç, Ulusoy ve Boyner ailelerini, Şenol Güneş'i aynı çatıda buluşturan Fulya'daki Selenium Twins geliyor. Aşçıoğlu İnşaat'ın başında ise ikinci kuşağı temsilen babası Selahattin Aşçıoğlu'ndan işleri 28 yıl önce devralan Yaşar Aşçıoğlu bulunuyor. Hürriyet Emlak'ın bu ayki konuğu olan Aşçıoğlu İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Aşçıoğlu ile şirketin önümüzdeki döneme ilişkin yatırım hedeflerini konuştuk.


Hürriyet Emlak: Aşçıoğlu İnşaat hakkında biraz bilgi verebilir misiniz?

Yaşar Aşçıoğlu: Şirket 1967 yılında babam Selahattin Aşçıoğlu tarafından Şişli'de kuruldu. Muhtelif inşaatlar yapıldı. Babam fabrika, konut, villa, çarşı, pasaj, iş hanı yaptı. Daha sonra 1980 yılında yeni jenerasyon olarak işi ben devraldım. Ben de muhtelif inşaatlar yaptım. Konut, ticari, çarşı, villa, fabrika yaptım. Genç yaşımda adım attım. 22-23 yaşından beri bu işin içindeyim. Babamdan dolayı küçüklükten beri işin içindeyim. İnşaatın içinde doğduk diyebilirim. 10-11 yaşından beri inşaatlardayım.


Hürriyet Emlak: Aşçıoğlu İnşaat o yıllarda da dikkat çeken projelere imza atmış mıydı?

Aşçıoğlu: Yapısal olarak da büyük kompleksler ve siteler yoktu. Doğu Sitesi'ni yaptık, 4-5 blok. En büyüğü oydu. Bence diğerleri kayda değer değillerdi.


Hürriyet Emlak: Sonra nasıl bu nitelikli projeler, rezidanslar gündeme geldi?

Aşçıoğlu: Bu anlamda öncülerden olduk. Fulya'daki Selenium Residence, o sınıf konutlarda Metro City Residence, Polat Residence, Akmerkez Residence gibi projelerden sonra geliyor. Sektörün başını çeken firmalardan olduk.


Hürriyet Emlak: Selenium'lar hakkında kısa bilgi verir misiniz?

Aşçıoğlu: Selenium adlı ilk projemiz, Fulya'daki Selenium Residence idi. 2003'te başlandı, 2005'te bitti. Selenium Panorama ve Selenium City'de de yaşam başladı. Selenium Twins'te yaşam ise baharda başlayacak. Mecidiyeköy'deki eski Likör Fabrikası'nın yerine de Selenium projesi yapacağız.


Hürriyet Emlak: Mevcut Selenium projelerindeki toplam konut sayısı kaç?

Aşçıoğlu: Yaklaşık 450 konut var. Selenium Twins'te 248 konut var. Bu projeyi yaparken, yapmaya devam ederken bir kalite anlayışımız vardı. Gerçekten Selenium Twins, sadece Türkiye'nin değil, dünyanın sayılı projelerinden biri oluyor. Kalite, konfor, malzeme ve işçilik açısından böyle iddialıyım.


Hürriyet Emlak: Selenium Twins'in ne gibi artıları var?

Aşçıoğlu: Bu proje konsept bir proje. Beşiktaş Kulübüne ait arazi üzerine yapılıyor. İki blok rezidansın yanında 20 katlı iş merkezi, 16 bin metrekare süpermarket, 14 katlı hastane olacak. Şehir içinde, böyle bir projedeki en büyük marketi barındırıyor. Food court var; yani yiyeceğin her türlüsünün olduğu restoranlar bölümü... Ofis binası, helikopter pisti var. Hastaneye de kompleksin dışına çıkmadan ulaşılabiliyor. Ayrıca kulelerden birinin en üst iki katında yine İstanbul'un her noktasını görebileceğiniz restoran olacak. Sadece Selenium Twins sakinlerine ait bir restoran bu. Yine ikinci binanın en üst katında da fitness center olacak. Projede aklınıza ne geliyorsa var. Sauna, fin hamamı, kafe, tenis kortu, kapalı-açık yüzme havuzu. Lobi yaptık; tahmin ediyorum dünyada bir ikincisi yoktur. Toplam 2 bin metrekarede, lobi hizmeti 800 metrekarede veriliyor. Binanın içine geldiğiniz zaman dairelerde kullanılan mazemeler de Türkiye'de ilk. Villeroy&Boch markasını bu kalitede Türkiye'deki projelerde görmedim.


Hürriyet Emlak: İnşaatçılar da zaten son yıllarda rekabetle birlikte kârlılık oranlarının çok düştüğünü söylüyor. Hatta siz bir konuşmanızda yüzde 5'lerden bahsetmiştiniz.

Aşçıoğlu: Aynen öyle. Böyle kaliteli yapılarda kârlılık ikinci planda kalıyor. Boston'lu bir müşterim var. Boston'da inşaat yapıyor. Lüks inşaatlar yapıyor. Geldi, bizim daireleri gezip şaşırdı. 'Biz de lüks inşaat yapıyoruz fakat bu kadar lüks değil' dedi. Bir Türk müşterim de, New York'tan, ABD'nin en pahalı binalarından birinden daire almıştı. Central Park'ın köşesinde. Bana takıldı, 'Sen lüks yaptığını söylüyorsun, git bak, benim aldığım daire gibi yap' dedi. Onun dairesini de gördüm, burada kaliteyi biraz daha artırdım. Çünkü Türk insanı bu kaliteyi hak ediyor. İnsanımız bunun bedelini öder. Fakat bu arada itiraf etmeliyiz ki, kriz hesapta yoktu.


Hürriyet Emlak: 2005 yılı ile birlikte ilgisiz sektörlerden kişiler inşaatçı oldu. Bu konuda ne düşünüyorsunuz?

Aşçıoğlu: Büyük bölümünün işi bilirliği tartışılır. İnsanlar sanıyor ki, 'Param varsa ben bu işi yaparım!' Yapamazsın kardeşim! Bu iş bilmekten geçer. 'Bileni yanıma alırım!' diyorsan da yok öyle şey. At sahibine göre kişner. İşte onu anlatmaya çalışıyorum. Yarınlarda, göreceksiniz hantal yapılar çökecek.


Hürriyet Emlak: Siz, İstanbul İnşaatçılar Derneği olarak bu konuda çalışmalar yapmıyor musunuz?

Aşçıoğlu: Yapıyoruz ve yıllardır bağırıyoruz. Bir ülkenin kalkınmışlığı, yapıları ile doğru orantılıdır. Bir ülkeye gidin, yapılarını gördüğünüz zaman o ülkenin kalkınmış veya kalkınmamış olduğunu anlarsınız. Veya insanları kültürlü diyebilirsiniz. İstanbul'a geldiğiniz zaman nasıl sonuç çıkar? Biz malesef kültürsüz bir toplum imajı çiziyoruz. Deprem faktörü var. Bütün ülkeyi kapsayan bir fay üzerindeyiz. Gelgelelim nitelikli yapı sayısı oldukça az. Diyoruz ki merkezi hükümete, 'Yapı Bakanlığı' kurmanız lazım. Yol ayrı şey, yapı ayrı... Münhasıran 'Yapı Bakanlığı' kurulması lazım.


Hürriyet Emlak: Bu krizden çıkarılacak dersler var mı?

Aşçıoğlu: İnşaat sektörü 2008 ve 2009'a gelirken hızlı gelişti. Halbuki daha sağlıklı gelişmeliydi. Bu dönem, bizim kendimizi toparlama dönemimiz olacak. Bu kriz olmasaydı ben birkaç proje daha alabilirdim. Fakat sadece Likör Fabrikası'nın arazisine yapacağımız proje olacak.


Hürriyet Emlak: Emlakçılar ve inşaat sektörü temsilcileri son haftalarda daha iyimser konuşmaya başladı. Siz piyasanın geleceğini nasıl görüyorsunuz.

Aşçıoğlu: Bize de Ocak ayında talepler gelmeye başladı. Bir açılma var diyebilirim. Paranın adresi yine gayrimenkul olacak. Ben 2009'un ikinci diliminde piyasaların toparlayacağına inanıyorum. Fakat fiyatlar nereye gelir bilemem. Nisan-Mayıs'tan sonra piyasalar toparlanır. Hatta Mart'ın 15'inden sonrası iyi geçecek.


Hürriyet Emlak: Mevcut projelerinizden, satışta olan konutlar da var mı?

Aşçıoğlu: Var. Yaklaşık 80 konut kaldı. Selenium Twins'te 60 tane var. İki projemizde de 10'ar tane satılık daire var. Selenium Twins'te, metrekare fiyatları dairenin katına, manzarasına göre 7 bin 500-8 bin dolar civarı.


“İstanbul'un en lüks projesi olacak”


Hürriyet Emlak: Mecidiyeköy'deki Likör Fabrikası'nın yanına yapacağınız projeden de söz eder misiniz?

Yaşar Aşçıoğlu: Mecidiyeköy'deki Likör Fabrikası'nın yanına yapılacak plazanın proje yeni bitti, Mart ayında kazmayı vuracağız. Ben gayrimenkul yapmaktan hiçbir şekilde korkmuyorum. En hızlı şekilde yapacağım. TOKİ'den aldığımız süre dört yıl olmasına rağmen en kısa sürede yapıp bitireceğim. İstesem 2009'da başlamazdım. Mart ayında kazmayı vuracağım. Ticari gayrimenkul ve rezidans olacak. Dünyanın en lüks projelerinden birini yapacağım. Mimarisi en iyi, İstanbul'a en yakışan projeyi yapacağım. Hiç de korkmuyorum. Doğru iş yapıyorum. Hiç bir zaman da yanılmadım. Küçük yaştan beri bu işin içindeyim. 28 yıldır inşaat işindeyim. Hiçbir zaman yanılmadım. Kabuğuna kapalı bir insan değilim.


Hürriyet Emlak: Proje, toplamda kaça mal olacak?

Aşçıoğlu: Yaklaşık 250 milyon dolara mal olacağını hesaplıyoruz. Bu meslek sadece para kazanılmak için yapılmaz. Bir yanımızla da amme hizmeti yapıyoruz. Ülkeye hizmet yapıyoruz. Ülkenin kültürüne, yaşam tarzına, geleceğine hükmeden çocuklarımızın yetişeceği mekanlar yapıyoruz. İş adamlarımızın daha kaliteli mekanlarda iş yapması ile daha vasat bir yerde iş yapması bir değil.


Hürriyet Emlak Dergisi şubat sayısı.

Geri Dön