Likya Yolu turizme kazandırılacak!
Finike Belediyesi, Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Turizm Fakültesi, Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) ile Antalya Kültür ve Turizm Müdürlüğü işbirliğinde yürütülen 'Likya Yolunun Turizme Kazandırılması' projesi kapsamında panel ve çalıştay gerçekleştirildi.
Finike Belediyesi, Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Turizm Fakültesi, Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) ile Antalya Kültür ve Turizm Müdürlüğü işbirliğinde yürütülen 'Likya Yolunun Turizme Kazandırılması' projesi kapsamında panel ve çalıştay gerçekleştirildi.
Presa Dı Finica Otel'de düzenlenen panel ve çalıştaya, Kaymakam Mesut Yakuta, Belediye Başkanı Kaan Osman Sarıoğlu, Antalya Kültür ve Turizm Müdür Yardımcısı İlknur Selçuk Köker, AÜ Finike Meslek Yüksekokulu Müdürü Yard. Doç. Dr. Göksel Akpınar, AÜ Turizm Fakültesi öğretim üyesi ve Proje Koordinatörü Dr. Şevket Yirik, Marina Müdürü Ziya Dal, akademisyenler, turizm rehberleri ve muhtarlar katıldı.
'YÜRÜNMESİ GEREKEN 10 YOLDAN BİRİ'
BAKA'nın mali destek sağladığı 'Likya Yolunun Turizme Kazandırılması' projesine yönelik düzenlenen panelde konuşan Kaymakam Mesut Yakuta, ilçede tarımın da ön planda olduğunu ancak sadece tarımla anılmak istemediklerini söyledi. Finike'nin portakalı ve doğal güzellikleri de korunarak sanayi ve kültürel zenginliklerin de değerlendirildiği bir kent olmasını istediklerini aktaran Kaymakam Yakuta, turizmi 12 aya yaymak içinde çeşitli çalışmalar yapıldığından bahsetti. Bu girişimlerin ilk meyvesinin de Likya Yolu'nun turizme kazandırılması projesi olacağını aktaran Kaymakam Yakutu, " Fethiye'den Antalya'ya kadar uzanan bir yol. Dünyada yürünmesi gereken 10 yürüyüş parkurundan biri. Likya medeniyetine ait 52 tarihi kent var. Bu yol 19'undan geçiyor. Finike parkuru, haritaya bakıldığında sadece sahilden geçiyormuş gibi görünüyor. Ama bizim iki antik kentimiz var. O güzergahtan geçmediğini görüyoruz. Ancak güzergahın yenilenme çalışmalarıyla tarihi kentler de görünecek. Bu çalıştayın da Likya Yolu'nun turizme kazandırılması noktasında önemli bir çalışma olduğunu düşünüyorum" diye konuştu.
'FİNİKE LİKYA'NIN BAŞKENTİ KONUMUNDA'
Belediye Başkanı Kaan Osman Sarıoğlu da 509 kilometre uzunluğundaki Likya Yolu'nun, ışık ülkesi kentlerini birbirine bağlayan muazzam bir rota olduğunu kaydetti. Belediye olarak alternatif turizmin gelişmesi yönünde çalışma yaptıklarını belirten Başkan Sarıoğlu, BAKA tarafından kabul edilen proje kapsamında Likya Yolu'nun düzenlenmesiyle ilgili altyapı çalışmaları yapacaklarını ve 5 dilde tanıtım filmi çekilip, broşürler hazırlanacağını aktardı.
İl Kültür ve Turizm Müdür Yardımcısı İlknur Selçuk Köker, Antalya için Likya Yolu projesinin çok önemli olduğuna dikkati çekti. Bakanlığın son yıllarda başlattığı destinasyon çalışmasında Likya Yolu'nun da olduğunu anlatan Köker, Likya Yolu haritaları ve yürüyüş yollarının 4 dilde bastırılarak yurtiçi ve yurtdışında dağıtıldığını kaydetti.
AÜ Turizm Fakültesi öğretim üyesi ve Proje Koordinatörü Dr. Şevket Yirik de hazırlanan proje hakkında bilgi verdi. Dr. Yirik, şöyle dedi:
"Likya Yolu'nu turistik ürün olarak tanıtıp, bu bölgeye turist çekmeyi hedefleyen proje gerçekleştirmek istedik. Projenin birinci aşamasında Likya medeniyetinin eserlerini yerel halk tarafından benimsenmesi, kabul edilmesi için Finike parkının içerisine minyatür eserlerin konulması, ikinci aşaması ise özellikle Likya şehirlerine başkentlik yapmış Limyra, Arykanda ile Likya Yolu'nu gösteren coğrafyayı farklı dillerde anlatan tanıtım filmi ile dünyaya tanıtmak."
Panel ve çalıştaya katılanlar, program öncesinde ise kaya mezarları, Roma döneminin en uzun köprüsü olarak bilinen tarihi 40 Göz Köprü, Limyra Antik Kenti ve Finike marinayı gezdi. Davetlilere Belediye Başkan Yardımcısı Cemal Oskay ve belediye personeli eşlik etti.
Haber Antalya