26 / 11 / 2024

Limak konut sektörüne giriyor!

Limak konut sektörüne giriyor!

Ebru Özdemir, grup bünyesinde bir gayrimenkul grubu kurduklarını, yıllardır yatırım amacıyla topladıkları arazileri, konut projeleri inşa edeceklerini söyledi. Özdemir, "İlk gayrimenkul projemiz yurtdışında, Üsküp'te olacak." dedi.




Son yıllarda Limak denince kuşkusuz akla ilk gelen, İstanbul Yeni Havalimanı (üçüncü havalimanı) oluyor. Tüm dünyanın merakla beklediği 3. havalimanın inşaası hızla sürerken, Limak aynı zamanda bir çok dev projeye daha imza atıyor. Grup son olarak 4.3 milyar dolarlık teklifle Kuveyt Havalimanı ihalesini kazandı. Diğer yandan enerji, liman projeleri sürüyor. Tüm bu sektörlerin yanı sıra Limak yeni, sürpriz bir sektöre adım atıyor. Limak Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ebru Özdemir, yatırım amaçlı topladıkları arazileri konut projeleriyle değerlendireceklerini söyledi. Limak, bunun için bir de gayrimenkul grubu kurdu.


- 3. Havalimanı'nda işler nasıl gidiyor. 

 İnanılmaz hızlı ilerliyor. 2018'in ilk çeyreğinde bitiriyoruz. İlk etapta 90 milyon kapasite ve iki pistle açıyoruz. Hedefimiz bu inşaatı hızla bitirip havalimanını çalışır duruma getirmek.


İSTANBUL'UN MERKEZİ KAYACAK

- Pek çok uluslararası markanın burada yer almak istediğinden bahsetmiştiniz… Burası bir numaralı havacılık merkezi olacak. Airbus da isteyecek bence, Boeing de isteyecek. Houston'dan teknoloji firmaları arıyor, Avrupa'dan arıyorlar. Bizim konsantrasyornumuz inşaatı bitirmek üzerine. Sabiha Gökçen’de de böyle oldu. Havalimanının çevresi bir anda gelişiyor. Fuar merkezleri, hastaneler, konutlar yapılıyor. Dolayısıyla tüm bunlarla birlikte İstanbul'un merkezi biraz oraya kayacak. 


TEK KONTRATTA EN BÜYÜK İŞ

- Geçtiğimiz günlerde büyük bir havalimanı kontratına daha imza attınız… 

Kuveyt Havaalimanı ihalesini aldık. Bu, tek kontratta bütün dünyada bir Türk yatırımcının aldığı en büyük iş. Mısır'da Terminal 2'yi bitiriyoruz, bütün ekibimiz Kuveyt'e geçiyor. Bu arada Senegal'de de bir havaalanı inşaatı vardı, yapanlar bitirememişti. Summa ile beraber hem inşaatı, hem işletmeyi aldık. Priştine sürüyor. Özetle biz havacılık sektörünü çok seviyoruz. 


AVRUPA'DA FIRSAT KOLLUYORUZ

- Peki bu kadar projenin arasında üzerinde düşünülen yeni sektörler var mı?

İskenderun Limanı'nı saymazsak son dönemde yoğunlaştığım işlerden biri de Üsküp'teki karma projemiz. 


-Nasıl bir proje olacak bu?

Üsküp'ün Taksim'i diyebileceğimiz bir yerde, içinde konut, otel, alışveriş merkezi ve ofisin olduğu bir karma proje yapacağız. Bu yıl temel atarız. 


-Konut sektörüne mi giriyorsunuz?

Evet, şimdiye kadar biz hiç bir konut satıcısı olmadık. Bunun için bir gayrimenkul grubu kurduk. Ana işimiz inşaat, enerji, çimento olunca o taraf biraz kenarda kalmış. 


- Türkiye'de ilk adres neresi olur?

Bizim bir işi yapabilmemiz için iyi öğrenmemiz lazım. Üsküp butik bir proje. Türkiye'deyse Anadolu'daki arazilerimizi değerlendireceğiz.


Türkiye'ye haksızlık yapılıyor

- Zaman zaman Türkiye ekonomisine dair karamsar söylemler geliyor. Sizin bakışınız nasıl?

Şu anda Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nun başkanı başbakan oldu. Daha önce başbakan yardımcılarındaydı bu rol. Başbakanın bu kurula başkanlık etmesinin ekonominin öncelikli konu olduğu sonucunu çıkarıyorum. Ben Türkiye’ye bu konuda haksızlık yapıldığını düşünüyorum.  Güvenlik sorunları, terör, iki seçim, Suriye, gibi faktörlere rağmen Türkiye yüzde 4 büyümeye devam etti. Rusya küçüldü, Brezilya küçüldü, Güney Afrika çok sorunlu. Biz her şeye rağmen büyüyoruz. Türkiye’de çok müteşebbis bir iş dünyası var.


Kanalİstanbul neden olmasın

- Başka mega projelere de girer misiniz? Mesela gündemde Kanalistanbul var...

Fizibilitesi bize uygunsa neden olmasın. Bizim bir işe girebilmemiz için finanse edilebilir olması lazım. Mesela ortaklarımızla beraber ilk hızlı tren garını yapıyoruz. Ağustos ayında açacağız. Ankara-İstanbul arası herkesi biz yakalayacağız. Uçakla giderse yeni havalimanına inecek. Trenle giderse gardan gidecek. Hamidabat Doğalgaz Santrali'ni sıfırdan yeniledik. Yusufeli Barajı da Türkiye'nin en yüksek barajı, onu yapıyoruz. Bunlar da mega projeler.


Hedef bölgesel liderlik

- Limak kendini dışarda nasıl konumluyor?

Türkiye merkezli ama bölgesel bir güç olmamız lazım. Çimentoda, enerjide, havalimanlarında ilk 3'te yer almamız lazım. Mesela Afrika'da Senegal'de havalimanını yapıyoruz ama orada 2 de çimento tesisimiz var. Türkiye'de 10 çimento tesisimiz var. Artık burada mümkün olmadığı için Afrikaya gittik. Oralarda da enerji alanında bir şeyler yapmak istiyoruz.


Milli kömür stratejisine destek

- Elektrik dağıtım işi nasıl gidiyor?

Doğalgazımız var, hidroelektrik santralimiz var yerli kömürümüz var. Özellikle devletin yerli kömür projesini çok destekliyorum. Eletrik dağıtımcısıyız. 10 milyon abonemiz var. Akdeniz'de İç Anadolu'da Bursa- Çanakkale bölgesinde dağıtım yapıyoruz. Entegrasyonu da sağladık. Ve bunu yurtdışına da taşıdık. Kosova bizim yurtdışında ilk deneysel bölgemiz gibi oluyor. 


Kızlar mühendis olsun yükselsin istiyoruz

- Neden desteklemek için özellikle mühendis kızları seçtiniz?

Bizim ailede herkes mühendis. Altyapı, enerji, inşaat yapıyoruz. Dedik ki kadınlar iş dünyasında daha nitelikli işler yapsın. Projenin birinci aşamasını geçen yıl başlattık, 5 farklı mühendislik dalında okuyan 40 kız seçtik. Diğer yandan da dedik ki not ortalamanızı devam ettireceksiniz ama her ay 4 saat de bir sosyal sorumluluk projesinde çalışacaksınız. Çünkü bence sosyal sorumluluk ve yardımseverlik öğrenilen şeyler.


Çin dışarıda varlık topluyor

- Kuveyt'te en büyük rakibiniz Çin'di. Piyasayı zorluyorlar mı? 

Çin yavaşlayınca Çinliler dışarıya yöneldi. Enerji yatırımı yapıyorlar, ciddi varlık toplamaya başladılar. Kuveyt'te ihaleden sonra mektup yazdıklarını duyduk, daha uygun fiyat teklif etmişler.


Akşam 


Geri Dön