27 / 04 / 2024

Limak, Kosova Havalimanı'nın yeni terminal binasını açtı!

Limak, Kosova Havalimanı'nın yeni terminal binasını açtı!

Priştina Uluslararası Adem Yaşari Havalimanı’nı işleten Limak Kosova International Airport JSC Konsorsiyumu, 140 milyon euro yatırımla yeni terminal binası ve ek tesisleri inşasını tamamlayarak hizmete açtı...




Havacılık sektöründeki yatırımlarına 2008 yılında İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’nın inşası ve işletmesini üstlenerek adım atan Limak, sektördeki yatırımlarını sürdürüyor.


2010 yılından bu yana Fransız Aeroport de Lyon ortaklığıyla Kosova’nın tek uluslararası havalimanı olma özelliği taşıyan Priştina Uluslararası Adem Yaşari Havalimanı’nı işleten Limak Kosova International Airport JSC Konsorsiyumu, 140 milyon Euro yatırımla yeni terminal binası ve ek tesisleri inşasını tamamlayarak hizmete hazır hale getirdi.


Priştina’nın yaklaşık 15 km güneybatısında yer alan PIA’nın inşa edilen yeni terminal binası ve ek tesisler, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kosova Başbakanı Hashim Thaçi, Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ve Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir’in katıldığı bir törenle hizmete açıldı. Törene Türkiye'den gelen çok sayıda işadamı da katıldı.


Erdoğan: Özel sektör yatırımları 335 milyon euroya ulaştı


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan törende yaptığı konuşmada, Priştina Havalimanı'nın modern teknolojisiyle bölgenin en önemli havalimanlarından birine kavuştuğunu belirtirken, Türk özel sektörünün enerji, gıda, tekstil, bankacılık ve sigorta alanlarında Kosova'ya yaptığı toplam yatırımın 335 milyon Euro'ya, müteahhitlik sektörünün de şimdiye kadar gerçekleştirdiği yatırım miktarının da 800 milyon Euro'ya ulaştığını söyledi.


Başbakan Erdoğan, Kosova'nın imar ve kalkınmasına yönelik olarak Türk işadamlarının yatırımlarını desteklediklerini ve desteklemeye de devam edeceklerini, mevcut yatırımlarla binlerce kişiye de istihdam sağlandığını belirterek," Türk ve Kosovalı şirketler arasında daha güçlü işbirlikleri kurulmasını hem teşvik hem de temenni ediyoruz" dedi.


Başbakan Erdoğan konuşmasında, Türkiye'nin Kosova'nın bağımsızlığını ilk tanıyan ülkelerden biri olduğunu ve Kosova'yı tanıyan ülkelerin sayısının da 105'e ulaştığını belirterek, iki ülke arasında güçlü tarihi bağlar olduğunu söyledi. Balkanlar'da büyük acılar yaşandığını, ancak acılar üzerine sağlıklı bir geleceğin üretilemeyeceğini belirten Erdoğan "Balkanlar sadece bölgenin ve Avrupa'nın değil, tüm dünyada barış, kardeşlik ve dostluğun coğrafyası olacak" dedi.


Özdemir: Avrupa’nın en önemli terminalleri arasında yer alacak


Yeni terminal binası ve ek tesislerin açılış töreninde konuşan Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, Limak Grubu olarak inşa ettikleri ve işlettikleri İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’nın çok kısa sürede dünyanın en hızlı büyüyen havalimanları arasında yer aldığını belirterek şunları söyledi:


“İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı, 2013 yılında yaklaşık 19 milyon kişinin geçtiği, yolcu konforu ve mimarisi ile birçok ödüller kazanmış ve Türkiye’nin en büyük havalimanlarından biri haline gelmiştir. İsmini Kosova’nın bağımsızlık sembolu halk kahramanı, Adem Yaşari’den alan yeni havalimanını en son teknolojiyle donatılmış, Balkanların en modern, en konforlu ve aynı zamanda çevreye en saygılı havalimanı olarak Kosovalı kardeşlerimize layık bir tesis olarak inşa ettik. Umuyorum ki; Priştina Havalimanı da, Avrupa’nın en önemli terminalleri arasındaki yerini alacak ve Sabiha Gökçen Havalimanı gibi birçok ödül kazanacaktır.”


Kapasite 2 milyondan 5 milyona çıkacak


Priştina Uluslararası Adem Yaşari Havalimanı’nın (PIA) 20 yıl boyunca işletilmesi ve yeni terminal binasının inşası projesini 2010 yılında düzenlenen ihalede yüzde 90 Limak-yüzde 10 Aeroport de Lyon ortaklığında kurulan konsorsiyum kazanmıştı.


Limak Kosova International Airport JSC Konsorsiyumu, 12 Ağustos 2010 tarihinde Kosova Hükümeti ile imzaladığı imtiyaz sözleşmesiyle birlikte, 20 yıl boyunca Yap-İşlet-Devret modeli altında havalimanının işletmesini devraldı ve yeni terminal binası ve ek tesislerin inşaasını da üstlendi. Hava trafik kontrol ve güvenliği haricindeki tüm havalimanı faaliyetlerini kapsayan sözleşme çerçevesinde, Limak Kosova International Airport JSC Konsorsiyumu’nun inşa ettiği yeni terminal binası ve ek tesislerinin faaliyete girmesiyle birlikte, halen yılda yaklaşık 2 milyon uluslararası yolcu ağırlayan havalimanı, bundan sonraki dönemde 5 milyon yolcuya hizmet verecek kapasiteye ulaşacak.


 Anka


Geri Dön