30 / 04 / 2024

Lübnan'daki Hamidiye Sebili restorasyonu tamamlandı!

Lübnan'daki Hamidiye Sebili restorasyonu tamamlandı!

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta bulunan ve Osmanlı Padişahı II. Abdülhamid tarafından yaptırılan Hamidiye Sebili'nin restorasyonunu tamamladı.



TİKA'dan yapılan açıklamada, Beyrut'taki sebilin restorasyonunun tamamlandığı ve üzerindeki iç savaşın izlerinin silindiği belirtildi.


Hamidiye Sebili'nin restorasyonunun ardından açıklamalarda bulunan TİKA Beyrut Koordinatörü Hacı İbrahim Erbir, TİKA olarak ecdat yadigarı olan tüm eserlerin korunması ve geleceğe taşınması için gerekli çabayı gösterdiklerini belirterek "Lübnan’da bulunan diğer tüm eserlerin restorasyonu için de gerekli çalışmaları yapıyoruz. İnşallah yakın zamanda yeni restorasyon projelerine başlayacağız" diye konuştu.


Sultan Abdülhamid Han'ın tahta çıkışının 25. yılı anısına Lübnan'da yaptırılan 115 yıllık sebil, ilk yapım yeri olan ve 1900'lü yıllarda Valilik Konağı olarak bilinen binanın önündeki meydandan 1957 yılında yine II. Abdulhamit Han tarafından yaptırılan Sanayah Parkı'na taşınmıştı.


Bu tarihten sonra çeşme Sanayah Sebili/Çeşmesi olarak da anılmaya başlamıştı. Sebil, şehir merkezinden parka nakledilmesi esnasında da zarar görmüştü. 



AA


Geri Dön