28 / 04 / 2024

Lüks gayrimenkul fiyatlarındaki artışta başı Dubai ve Manila çekiyor!

Lüks gayrimenkul fiyatlarındaki artışta başı Dubai ve Manila çekiyor!

Dünya genelinde lüks konutların fiyatları geçtiğimiz yıl yüzde 3 ,1'lik bir artış yaşarken, Dubai ve Manila lüks gayrimenkul fiyatlarındaki artışta başı çekti...



Dünya genelinde lüks konutların fiyatları 2023'te yüzde 3,1'lik bir artış yaşadı ve gayrimenkul değerlerinin düşmesi şeklindeki genel eğilime adeta meydan okudu. Knight Frank tarafından hazırlanan son rapora göre, Manila ve Dubai'de kayda değer artışlar yaşanırken, Filipinlerin başkentinde yüzde 26, Dubai ise yüzde 15'lik bir artış yaşandı.

Söz konusu bu artışlar, lüks emlak değerlerinin yüzde 2 oranında düşüş gösterdiği New York ve Londra gibi büyük kentlerdeki fiyat düşüşlerini de telafi etti; Açıklanan rakamlara göre New York şu anda son zirve fiyatlarının yüzde 8, Londra da yüzde 17 altında.

Investing'te yer alan habere göre Lüks gayrimenkul fiyatlarının dayanıklılığı, hisse senedi piyasaları toparlanırken varlıklı bireylerin fonlarını üst düzey emlaklara yönlendirerek yatırım portföylerini geliştirmelerine bağlanıyor. Yaşanan bu eğilim, Knight Frank'in dünya çapında 100 piyasayı yakından takip eden The Wealth Report'unda da yer almıştı. Ayrıca yine açıklanan detaylara göre Bahamalar da lüks gayrimenkul fiyatlarındaki yüzde 15'lik artışla Dubai'nin büyümesini yakaladı.

Lüks gayrimenkul fiyatlarındaki artışta başı Dubai ve Manila çekiyor!

Knight Frank'in küresel araştırma müdürü Liam Bailey konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada 2023 yılında servet portföyleri toparlanırken, varlıklı alıcıların dünyanın lüks pazarlarındaki konut mülklerini hedeflediğini belirtti. Bu arada, uluslararası konut ve ülke araştırmaları başkanı Kate Everett-Allen de yaptığı açıklamada giderek artan borçlanma maliyetleri sebebiyle keskin bir gerileme tahminlerine rağmen, lüks gayrimenkul piyasasının daha yumuşak bir iniş gördüğüne dikkat çekti.

Tüm bunlara karşılık, ticari gayrimenkul sektörü, uzaktan çalışma oranlarındaki artışların daha yüksek boşluk oranlarına neden olması ve yüksek borçlanma maliyetlerinin ofis binası değerleri üzerindeki etkileriyle daha zorlu zamanlarla karşı karşıya kaldı. Geçtiğimiz yıl küresel ticari gayrimenkul yatırımları yüzde 46'lık bir düşüşle 698 milyar dolara gerilemiş ve ABD'li yatırımcılar tarafından kayda değer bir geri çekilme de yaşanmıştı.

Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre sanayi ve lojistik sektörü, tüm küresel yatırımların dörtte birlik bölümünü alarak ilk defa ofisleri geride bırakmış oldu. Ayrıca ofis pazarının payı 2022 yılında yüzde 25'ten yüzde 22'ye indi. Knight Frank raporunda yer alan detaylara göre ayrıca özel gayrimenkul yatırımcılarının 2023 yılında en aktif yatırımcılar olduğunu ve 2024 yılında da piyasadaki çıkmazlardan faydalanmak amacıyla satın almalarını artırmaya hazırlandıkları bilgisi yer aldı.

 

Kira gelir beyannamesi ne zaman verilecek? Kira gelir beyannamesi nasıl verilir?

Barınma krizi nasıl çözülür? Doç. Dr. Melih Yeşilbağ tek tek açıkladı!

Ekrem İmamoğlu'ndan dar gelirliye ve emekliye müjde: Dönüşümde inşaat maliyetine İBB de ortak olacak!


Geri Dön