28 / 04 / 2024

Lüks gayrimenkul projelerinde artış!

Lüks gayrimenkul projelerinde artış!

Yaz sezonunun yaşandığı bu günlerde özellikle tatil bölgelerinden gayrimenkul projeleri artıyor. Bu bölgedeki gayrimenkul projeleri yerli ve yabancı yatırımcıların ilgisini çekti. 



Türkiye'nin tatil cenneti Bodrum, son yıllarda Türkiye'nin St. Tropez'i olma yolunda hızla ilerliyor. Ekonomist'ten Gökmen Dermirciler'in haberine göre; orman yangınlarıyla boğuşan ülkemizde bu yangınlardan etkilenen alan yerlerden biri de ne yazık ki Bodrum oldu. Fakat tüm olumsuzluklara rağmen, Bodrum'a olan ilgi artarak devam ediyor. Önümüzdeki süreçte de artacak gibi görünüyor.

Pandemi ile beraber işlerin ve eğitimin evlere taşınması, insanların büyük kentlerden uzaklaşıp sakin ve doğa ile baş başa kalma isteği sayfiyeleri ve özellikle de Bodrum'u öne çıkardı. Nüfusu pandemi döneminde üç katı artan Bodrum'da kiralardan konut ve villalara kadar tüm gayrimenkullerin fiyatları son bir senede neredeyse iki katına ulaştı. Türkbükü ve Yalıkavak arasında kalan bölge üst gelir grubuna yönelik projelere ev sahipliği yaparken burada lüks konut ve villalarda metrekare satış fiyatları 35-40 bin TL'ler seviyesine ulaşmış durumda. Cennet Koyu'na Mandarin Oriental'ın gelmesi ile birlikte dünyanın ilgisini çeken ve Hollywood yıldızlarını ağırlayan Bodrum, son olarak geçen haftalarda Microsoft'un kurucusu Bill Gates'e ev sahipliği yaptı. Muğla ve ilçeleri yerli ve yabancılar tarafından en çok tercih edilen yerler oluyor.

MAKBULE YÖNEL MAYA TSKB GAYRİMENKUL DEĞERLEME GENEL MÜDÜRÜ

Lüks gayrimenkul projelerinde artış!

"Trend aynı devam etmez"

 "Bodrum'un yıldızının parladığı dönemler olduğunu düşünüyorum. 2005-2010 ve 2013-2014 arası yıllar gibi 2021 de bu yıldızın en çok parladığı yıllardan biri. Bu trendin hep aynı hızla ve aynı parlaklıkla devam edemeyeceği hepimizin malumu."

DÖNEMSEL KİRALAMA

Geçtiğimiz sene pandemi ile başlayan uzun dönem yaşamaya yönelik ilginin bu sene de devam ettiğine dikkat çekiliyor. Geçtiğimiz sene büyük kentlerden kaçanların adresi olan ve kışın da yaşamak  için tercih edilen Bodrum, bu yaz da popülerliğini koruyor. İlçede yüksek fiyatlara rağmen gayrimenkul satışları devam ederken dönemsel kiralamalarda ilgi de devam ediyor. Koronavirüs sonrası ilginin arttığı Bodrum'un merkezinde, koylarında ve köylerinde her bütçeye uygun ev bulunuyor. Maddi durumu iyi olanlar lüks projeleri seçerken, daha hesaplı ev arayanlar ise merkezden uzak bölgeleri, köyleri tercih ediyor. Bodrum'un tercih edilme sebepleri arasında özel okuldan devlet okuluna, özel hastanelerden devlet hastanelerine kadar büyük kentlerde sunulan tüm hizmetlere kolay ulaşılabiliyor olması da gösteriliyor. Mesa'nın Mesa Bodrum Demirbükü, Besa Grup'un The BO Viera, Helis Yapı'nın Helis Göl Evleri, Nef'in Nef Rezerve Gölköy projelerinin de aralarında yer aldığı birçok proje ilçede hızla yükseliyor. Öztek Yapı ise ID Bodrum Villaları projesinin lansmanı için gün sayıyor. Son dönemde geliştirilen projelerin ağırlıklı olarak üst gelir grubunu hedefleyen, mimari ve yaşam alanları olarak farklılaşan projeler oldukları görülüyor.

MERT BOYSANOĞLU MESA MESKEN SANAYİİ AŞ. YÖNETİM KURULU BŞK. 

Lüks gayrimenkul projelerinde artış!

"12 ay yaşamak için tercih ediliyoruz" 

"Mesa Bodrum Demirbükü projemizin tüm etapları villa ve rezidanslarımız satışta. Tamamı deniz manzaralı 48 adet villamızı geçtiğimiz haftalarda teslim ettik. 2+1, 3+1, 4+1, 5+1 seçenekleri bulunan 196 rezidansımızı Mayıs 2022'de teslim etmeyi planlıyoruz. Yani Mayıs 2022'de projemizi tamamlayacağız. 52 yıllık köklü geçmişimiz ve Mesa'yı tercih eden müşterilerimiz, ailelerimiz ile çok güçlü bağlar oluşturdu. Üç kuşaktır bizimle yaşayan Mesalılar var. Kurduğumuz bu güçlü bağ her projemizde bizimle birlikte olan çekirdek bir Mesalı grubu bizimle buluşturuyor. Covid-19'un da etkisiyle Bodrum artık sadece yazlık bir yer değil, birçok aile burada yaşamayı tercih etti, ediyor. Özellikle doğanın içinde sakin bir hayat sürmek isteyip evinden çalışma olanağına sahip olanlar, dört mevsim Bodrum gibi yerlerde yaşamayı tercih ediyor. Bu durumun 2022'de de devam edeceğini düşünüyoruz. Bütün yılı veya yılın büyük kısmını Bodrum'da geçirmek isteyen grup yaşamak için projemizi tercih ediyor. Yurtdışından önemli yatırımcılar da yine projemizi tercih edenler arasında yer alıyor. Bodrum Demirbükü bizim imza projelerimizden biri oldu. Bodrum her zaman ilgilendiğimiz bir bölge."

GÖÇ ALIYOR

Beş sene önce özellikle İstanbul,  Ankara  gibi büyük kentlerde yaşayanların Bodrum'a kalıcı olarak yerleşiyorlar. İlçede son bir yıldaki değişim ise daha çok pandeminin beraberinde getirdiği, yaz-kış Bodrum'da yaşama eğilimindeki artıştan meydana geliyor. Pandemi süreci ile beraber bu trend oldukça hızlandı. Bu hızlanmanın sonucu olarak, proje geliştiren şirket sayısında önemli bir artış görülüyor.

TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, frekansı dönemsel olarak değişmekle birlikte her zaman Bodrum'a ilginin olduğunu söylüyor. Bodrum'a yönelik yabancı ilgisinin de yıllara bağlı olarak farklılaşma gösterdiğine dikkat çeken Maya, şöyle devam ediyor:
"Muğla'nın 2013 yılından beri sadece 2018 yılında yabancıya yapılan konut satışlarında en fazla konut satılan 10 ilin içinde yer almadığını görüyoruz. Diğer yıllarda performans olarak hep ilk 10 kent içine girmeyi başarmış. Yabancı satışlarında özellikle 2013 ve 2014 yılları yıllık bin adet ve üstüne çıktığı yıllar oldu."

LÜKS PROJELER

2005-2010 ve 2013-2014 arası yıllar gibi 2021 de Bodrum'un yıldızının parladığı dönemler arasında yer aldı. Artan arsa fiyatları ve inşaat maliyetleri ile beraber bölgeye olan talep, satış fiyatlarını oldukça yükseltmiş durumda. Özellikle Türkbükü ve Yalıkavak arasında kalan bölge üst gelir grubu tarafından tercih edilen konumlar olarak ön plana çıkıyor.

Özelikle pandeminin etkisi ile üst gelir grubunu hedefleyen projelerin ağırlık kazandığını belirten Maya, "2005 yılı ve sonrasında daha çok orta, orta- üst gelir grubunu hedefleyen projelerin sayısında önemli artışlar yaşanırken artık bu trendin yerini daha çok üst gelir grubuna bıraktığını söyleyebiliriz" yorumunu yapıyor.

EFE BEZCİ BESA GRUP YÖNETİM KURULU ÜYESİ 

Lüks gayrimenkul projelerinde artış!

"Deneyimlerimizi Bodrum'a taşıdık"

"Besa Grup olarak 2017'ye kadar tüm yatırımlarımızı başkentimiz Ankara'ya yaptık. 50 yıllık deneyimimiz ve son üç yılını geceli gündüzlü proje çalışmalarına adadığımız The BO Viera ile Bodrum'daki ilk projemizi gerçekleştirdik. Bodrum'da da tüm deneyimimiz, bilgimiz, samimiyetimiz ve gayretimizle hayata dokunmak istiyoruz. Toplam 200 milyon dolarlık yatırımla hayata geçen projemiz 150 dönüm arazi üzerinde tamamı deniz ve gün batımı manzaralı 310 villa ve rezidanstan oluşuyor. Projemizin içinde yer alacak otelimizle Curio Collection markasını ülkemize getirmek için Hilton ile anlaştık. Hilton, Türkiye'deki ilk resort otelini, The BO Vue adıyla Bodrum'da açacak. Hem Besa Grup hem de ülkemiz için çok değerli olan bu işbirliği, dünyanın da en önemli tatil destinasyonları arasında yer alan Bodrum'un değerine değer katacak. Bodrum birbirinden özel projeleri, limanları, eğlence mekânları ve plajlarıyla da dünyadaki rakipleriyle yarışır bir hale geldi. Biz de bu nedenle, gayrimenkul geliştirme ve işletme konusundaki tecrübemizi, Türkiye'nin hem gayrimenkul hem de turizm gelişimine aktarmayı ve daha çok kişiyi Besa kalitesiyle tanıştırmayı hedefledik. The BO Viera, Bodrum'da yer aldığı bölgede konumu, yeşil alanları ve büyüklüğü açısından örnek bir proje."

ERDEN TİMUR NEF YÖNETİM KURULU BAŞKANI 

Lüks gayrimenkul projelerinde artış!

"Dört mevsim ihtiyacı karşılıyor"

"Farklı ihtiyaçlar doğuran pandemi ile gayrimenkul sektöründe Nef'in ürettiği çözümler, yeni talepleri bire bir karşılıyor. İnsanlar tercihlerini geniş açık alanları olan, kendine özel konfor alanları sunan, esneklik sağlayan, çalışma ortamı ve ayrıcalıklarıyla, egzersiz ve sağlık imkanları sunan evlerden yana kullanmaya başladı. Yazlık olarak konumlandırılan mekânlar artık insanların dört mevsim yaşadığı, içinde çalıştığı bir mekân haline geldi. Bodrum'da yaptığımız projeler de bu talepleri karşılıyor."

Proje konseptlerinde de artık önemli farklılıklar söz konusu. Mimari ve inşaat özellikleri geleneksel Bodrum mimarisinden farklı olurken tıpkı son 10 yıldır büyük şehirlerde görüldüğü gibi ortak sosyal alanlarla ayrılmaya çalışılırken kimi projelerde ise sosyal alanların otel ve concierge hizmetleri ile desteklendiğini görülüyor.

Birçok sektörün senelerdir gündeminde olan uzaktan çalışma konusu pandemi ile beraber hızlandı ve hızlı adaptasyonlar yaşandı. Bu kadar sert olmasa da daha karma bir yapıda uzaktan çalışma trendinin artık hayatimızın bir parçası olacağına dikkat çekiliyor. Böyle olunca da Bodrum yine ön planda olması ancak projelerin hızında bir yavaşlama olması beklentisi bulunuyor. Bodrum'da devamlı yaşayan nüfusun önümüzdeki yıllarda da artış göstermeye devam etmesi bir diğer beklenti. Bodrum daha çok yazlık konut bölgesi olarak gelişen bir ilçeydi. Devamlı yaşayan nüfusun giderek artıyor olması, şehir planlama ve altyapı olanakları açısından ilçe özelinde bambaşka konuları karşımıza getirecek. İlçenin buna hazır hale getirilmesi de yaşayan refahı açısından en çok konuşulacak konulardan biri olacak.

DOĞALGAZ GELİYOR

Bodrum'un büyük kentler gibi kalabalıklaşması en çok şikayet edilen konulardan biri olmasına karşın ilçeye ilgi bu sene de hız kesmedi. Öyle ki sezonluk evlerin günlük kiraları 20 bin TL'lere sezonluk lüks villaların da 2 milyon TL'lere ulaştı. Ancak içinde olduğumuz dönemde artan orman yangınları tüm Türkiye'yi olduğu kadar Bodrum'da yaşayanları da üzüp endişelendiriyor. Doğası, temiz havası ve serinletici rüzgarı ile tercih sebebi olan ilçenin doğal güzelliklerini yitirmesi yanan bölgelerin yerine betonların yükselmesi endişesi tüm kesimlerce biliniyor. Doğal güzelliklerin korunamaması halinde Bodrum'un tüm cazibesini yitirebileceğine de dikkat çekiliyor.

Gayrimenkul Danışmanı Şule Alp, Muğla'da kiralama ve satışın hızla devam ettiğini söylüyor. Bodrum'daki gayrimenkul yatırımlarının artmasının bir diğer nedeni ise ilçeye doğalgazın gelecek olması. Alp, "Pandemi döneminde nüfusun üçe katlandığı ilçede isinma amaçlı elektrik talebi zirve yapmış ve enerji krizi oluşmuştu. Doğalgazla beraber yeni gayrimenkul projeleri de artacak. Ayrıca bireysel yatırımlarda da talebin yükselmesini bekliyoruz. Özellikle doğalgazın ilk geldiği mahallelerde ev fiyatları artacak" diyor.

MURAT UZUN HELİS YAPI YÖNETİM KURULU BAŞKANI

Lüks gayrimenkul projelerinde artış!

"Bodrum'un dokusuna uygun"

"Helis Göl Evleri Bodrum'daki ikinci projelerimiz. Şu an yapımı devam eden projemiz, villa ve 2+1 apart üniteler olarak iki kısımdan oluşuyor. Doğayla barışık materyaller kullanarak tasarladığımız projemizi, Bodrum'un dokusuna uygun, modern bir mimari ile şekillendiriyoruz. Eşsiz bir göl manzarasına hakim projemizde, müstakil hayatı sevenler için 12 adet villanın dışında, iki ve üç katlı bloklardan oluşan toplamda 72 adet apart daire yer alıyor. 2022 yılında anahtar teslimi yapacağımız projemizde çocukların özgürce koşup oynayacağı geniş yeşil alanlara, yüzme havuzlarıyla, yürüyüş parkurlarına ve daha birçok sosyal alana yer verdik. Birçok insanın hayalini süsleyen Bodrum'da yaşama fikrini gerçeğe dönüştürebilmeleri için ulaşılabilir fiyat avantajıyla projemizi satışa sunduk. Insanlar Bodrum'da dingin bir yaşam isterken dünyadan da kopmak istemeyecekleri için projemizi teknoloji ile donattık. Böylece proje sahipleri doğa ile iç içe yaşarken iletişim teknolojilerinden uzak kalmadan, Bodrum'un keyfini yaşayabilecek. Bodrum'dan başka aynı kentte hareketi ve huzuru barındıran başka bir yer yok. Şehirde konforu ve lüksü kolaylıkla yaşayabilirsiniz ama doğallığı bulamazsınız. Bodrum'un ve projelerimizin talep görmesinin başlıca sebebi de bu oluyor. İnsanlar konforu ve lüksü, doğa ile iç içe yaşamak istiyor."

Yeni konut projeleri Eylül'ü bekliyor!


Geri Dön