Lunchbox 5 yılda 30 şubeye ulaşacak!
İlk şubesini 2001 yılında Güneşli'de açan, bugün sekiz şubeli bir restoran zincirine dönüşen Lunchbox, şube sayısını beş yılda 30'a çıkarmayı hedefliyor. Franchise sistemiyle yayılan marka bu anlamda yatırımcıların da dikkati çekiyor...
Yeme içme sektörü yerli ve yabancı markaların kıyasıya rekabet ettiği bir alan. Genç nüfusun artması, gelir ve yaşam standardının yükselmesiyle beraber insanların kahvaltından akşam yemeğine kadar farklı menüleri tadabilecekleri buluşma alanı yaratmak için restoran kurup bunları zincir haline getiren başarılı girişimcilerin sayısı da artıyor. Hatta son üç yıldır pek çok başarılı örneğe yerli yatı-rımcılar ya da yabancı fonlar ortak oldu bile. Bu alanda sessiz sedasız büyüyen ve farklı konumlandırmasıyla dikkati çeken markalardan bir de Lunchbox. Marmara Üniversitesi Otel İşletmeciliği Bölümü’nde okurken tanışan Tuba ve Erkan Şahintürk’ün kurduğu şirket, bugün sekiz şubesiyle hizmet veriyor. 2005 yılından itibaren franchise vermeye başladıklarını söyleyen karı koca 5 yılda 30 mağazaya ulaşma hedeflerinin de altım çiziyor. Emsallerinin daha çok A ve B gelir grubundan müşteriyi hedeflediklerini söyleyen Tuba Şahintürk kendilerinin ise daha çok B ve altına hitap etmeyi tercih ettiklerini anlatıyor. Şahintürk “Bizde müşteri aldığı hizmetten de yediği yemekten de hesaptan da memnun olarak ayrılır” diye konuşuyor.
İlk şube Güneşli’ye
Tuba ve Erkan Şahintürk’ün yolu üniversite yıllarında çakışmış. Daha o yıllarda her ikisi de restoran açma isteğindeymiş. İki sene farklı ülkelerde dil eğitimi almaya gitmişler. Ancak döner dönmez yurtdışmda bu işin ne düzeyde olduğunu görüp restoran projelerini hayata geçirmek için kollan sıvamışlar. Önce hayat arkadaşı, sonra ortak oluyorlar. Zincir haline gelecek bir marka yaratma isteğiyle yola çıkıp planlamayı ona göre yaptıklarını söyleyen Tuba Şahintürk, alt yapı çalışmalarını da bu plan doğrultusunda sürdürdüklerini anlatıyor.Akılda kalacak, kolay söylenebilen bir isim ararken Lunchbox’ta karar kıldıklarını anlatan Erkan Şahintürk ise 2001 yılında ilk şubelerini Güneşli'de açtıklarını anlatıyor. O dönem kendileri için en uygun başlangıç lokasyonunun maliyet anlamında orası olduğunu belirten Şahintürk, o yıllarda restoranda suşi sattıklarını ve pek çok insan burada bu ürünün satılmayacağını söylese de en çok satan ürünler arasına girdiğini gülümseyerek hatırlıyor. Ardından Lunchbox’ı Lunchbox yapan Galeria şubesini açıyor Şahintürk Ailesi. Üçüncü şubeyi ise yine Güneşli’de Praktiker’de açtıklannı ve 1.5 yılda üç restoran açmış olmanın o dönemde büyük başarı olduğunun üzerinde duran Şahintürk, ardından diğer mağazalarının geldiğini anlatıyor.
Diğerlerinden farkı
Franchise vermeye ise 2005 yılında başlanıyor. Çorlu’da ilk fachise verildikten sonra arkası geliyor. Bugün üçü kendilerine ait 5 tanesi de franchise olmak üzere 8 şubeleri olduğunu kısa zaman sonra da 9’uncu şubenin açılacağını ve bunun en büyük restoranları olacağını belirten Erkan Şahintürk yıl sonuna kadar açılması netleşen iki şubeleri daha olduğu¬nun üzerinde duruyor. Şirketin hedefi yıl sonuna kadar 12 şubeye ulaşmak. Bu amaçla yeni noktalar için çalışmalar sürdürülüyor. Anadolu yakasında da bir şube açmayı planlayan Lunchbox’un bu yaka için belirlediği nokta ise Bağdat Caddesi’nde olacak. Şirket gelecek yıl ise franchising yoluyla Ankara Bursa, Antalya, İzmir, Adana ve Mersin’de yeni şubeler açacak.Lunchbox’ın hem konsept, menü ve hizmet anlayışı, hem de hedef kitle anlamında diğerlerinden farklılaştığını söyleyen Erkan Şahintürk konuşmasını şöyle sürdürüyor:
“Dünya mutfağı ve sosyal ortam sunan benzer restoranların hedef kitlesi A ve B grubu. Ama Türkiye’nin gerçeği bu değil. Türkiye’nin gerçeği C grubu. Biz de bu nedenle hedef kitlemizi B ve C grubu olarak belirledik. Müşteri bize geldiğinde de, yemek yediğinde de, hesabı ödedikten sonra da mutlu oluyor.”
Yerli yatmmcılardan ortaklık anlamında teklifler aldıklarını da belirten Şahintürk, gelece hayalinin Türkiye geneline yayılmış, Avrupa’da da şubeleşmiş bir restoran zincirinin başında olmak olduğunu ifade ediyor.
Şube sayısı arttıkça merkez mutfak oluşturma ihtiyacının doğduğunu söyleyen Tuba Şahintürk yakın zamanda Güneşli’de böyle bir yatırıma gireceklerini anlatıyor. 900 metrekare alan içinde bir merkez ve Ar-Ge mutfağı kurulacağını söyleyen Şahintürk, bugün Lunchbox’larda çalışan sayısının 280 olduğunu da anlatıyor.
Franchise koşulları
2005 yılından bu yana franchise vererek şubeleşen Lunchbox’ın sahipleri Tuba ve Erkan Şahintürk, frahchise verecekleri kişileri seçerken çok titiz davranıyor. Özellikle işinin başında duracak ve daha önce gıda sektöründe tecrübesi olan girişimcilere öncelik verdiklerini söyleyen Erkan Şahintürk konuşmasını şöyle sürdürüyor: “Biz on liralık kirada 120 liralık ciro hedefliyoruz. Mekanı biz belirliyoruz. Metrekare konusunda sınırlamamız yok. 110 metrekare yerimiz devar 600 metrekarenin üzerinde yerimiz de. Bugüne kadar yapmış olduğumuz çalışmalara dayanarak 220 metrekare bir restoran için anahtar teslim metrekare fiyatımız bin 400 dolardı. Buna katılım bedelinden personel eğitimine, dekorasyondan restoranın açıldığı ilk günkü yemeğe kadar her şey dahil.' Yatırımın geri dönüşünün ise 36 bulduğunu söyleyebiliriz. Ancak bugüne kadar şubelerimiz 26-27 ay içinde yatırdıkları parayı geri aldılar. Biz tüm şubelere tüm malzemeleri kendimiz götürüyoruz.
Akademi kuracaklar
Luncbox, diğer yandan ise Lunchbox Akademi'yi hayata geçirmeye hazırlanıyor. Taksim Maslak arasındaki bir noktada olacak Lunchbox Akademi’de ana mutfak, Ar-Ge mutfağı, insan kaynakları, eğitim, satın alma, pazarlama ve operasyon birimleri bulunacak. Şubelerde görev yapan tüm personel önce Akademideeğitim görecek. Müşteriler için kısa süreli kurların da düzenleneceği Lunchbox Akademi’den sektördeki diğer işletmelerin çalışanları da yararlanabilecek. Marmara Üniversitesi’nde Turizm Otelcilik eğitimi alan Lunchbox’un kurucuları Erkan Şahintürk ve eşi Tuba Şahintürk, Akademi fikrinin kendilerinde yine eğitim için gittiği Boston’da oluştuğunu belirterek “ Bu akademiyle kendi bünyemizde kalifiye eleman yetiştirmenin yanı sıra sektörde diğer markaların personel ihtiyacını gidermeyi de amaçlıyoruz” diyor.
EKONOMİST/Fatoş BOZKUŞ