Macaristan, Türk Akımı ve TANAP'a ortak mı oluyor?
Doğalgaz tedariğini kesintisiz ve güvenli hale getirmek isteyen Macaristan, Türk Akımı ve TANAP projelerinde yer almak istiyor.
Macaristan, kullandığı doğalgazın yüzde 80'ini Ukrayna üzerinden Rusya'dan alıyor. Avrupa Birliği'nin Rusya'ya yönelik yaptırımları ve Rusya'nın Ukrayna üzerinden gönderdiği gazı kesmesinin ardından, Macaristan, doğalgaz teminini güvence altına almak için alternatif projelere yöneldi.
Rus gazını Avrupa'ya taşıyacak Güney Akım projesinin iptal edilmesinin ardından, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rus gazını Avrupa'ya Türkiye üzerinden taşıyacak bir boru hattı yapılacağını açıklamıştı. Avrupa Birliği'nin karşı çıkmasına rağmen Güney Akım projesine destek veren Macaristan, projenin iptal edilmesinin ardından yapılacak 63 milyar metreküp kapasiteli Türk Akımı projesine dahil olmak istediğini duyurmuştu.
Macaristan Başbakanı Victor Orban ve Putin'in şubatta gerçekleştirdikleri görüşmede, Orban, Rusya olmadan Avrupa Birliği'nin gaz tedariğini güvenli hale getiremeyeceğini belirtmişti. Orban ayrıca, Avrupa piyasasının Rusya olmadan rekabetçi bir yapıya sahip olamayacağını ve Rusya'ya uygulanan yaptırımların bir an önce sonlandırılması gerektiğini söylemişti.
Orban, "Türk Akımı projesi Yunanistan sınırından Makedonya ve Sırbistan üzerinden Macaristan'a uzanırsa, bizim için iyi bir yatırım alanı olacak. Ayrıca bu projede yer almak Türkiye ile ilişkilerimizi daha da güçlendirecek" ifadelerini kullanmıştı. Aynı görüşmede, Putin de Macaristan'ın Türk Akımı'na dahil olmak istediğini teyit etmişti.
Macaristan, Azeri gazını Avrupa'ya taşıyacak Güney Gaz Koridoru projesini de enerji gaz tedariğini güvenli hale getirecek bir proje olarak görüyor. Macaristan'ın Enerjiden Sorumlu Devlet Bakanı Andras Aradszki, Macaristan için doğalgaz kaynak çeşitliliğinin ve güvenliğinin önemli olduğunu ve bu yüzden "çığır açan bir proje" olarak değerlendirdiği Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi'ndeki (TANAP) gelişmeleri yakından takip ettiklerini dile getirmişti.
- Macaristan Kürt petrolünün önemli bir alıcısı
Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani, 10 Mayıs'ta Macaristan'a gerçekleştirdiği ziyaret sırasında iki ülkenin işbirliği yapabileceği bir çok alan olduğunu söyledi. Victor Orban ile bir araya gelen Barzani, Macaristan'ın petrol ve petrokimya şirketi MOL Group'un Erbil'de geniş bir petrol sahasını işlettiğini ve buradan çıkarılan petrolün Avrupa'daki rafinerilerinde kullanıldığını hatırlattı.
Barzani, MOL Group'un kriz zamanlarında da Erbil'de faaliyetlerini sürdürdüğünü ve Kürt petrolünün çok önemli bir alıcısı olduğunu belirtmişti.
Orban ise şirketin Erbil'de yaptığı çalışmaların ve sürekliliğinin ikili ilişkilerin sağlıklı işlediğinin bir göstergesi olduğunu kaydetmişti.
- Türkiye- Macaristan ticaret hacmi
Türkiye ve Macaristan'ın mevcut ticaret hacmi 2 milyar dolar seviyesinde. İki ülkenin ortak hedefi bu rakamı 5 milyar dolar seviyesine çıkarmak. Şubat ayında gerçekleştirilen Türkiye-Macaristan İş Forumu'nda konuşan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Macar Eximbank'ın İstanbul'da ofis açacağını duyurmuştu.
Ekonomi Bakanlığı verilerine göre, 1997 yılında imzalanan Serbest Ticaret Anlaşması (STA) ve 2004 yılında iki ülke arasında tesis edilen Gümrük Birliği ile iki ülke arasındaki dış ticaret hacmi 2014 yılı sonuna gelindiğinde yaklaşık 6 kat arttı.
Türkiye'nin Macaristan'a yönelik ihracatının yüzde 95'ini sanayi ürünleri, yüzde 5'ini ise tarım ürünleri oluşturuyor. Türkiye'nin Macaristan'dan yaptığı ithalatta da sanayi ürünleri en büyük kalemi oluşturuyor.A
Akşam