03 / 05 / 2024

Maden sahaları rehabilitasyonu eylem planı hazırlanıyor!

Maden sahaları rehabilitasyonu eylem planı hazırlanıyor!

Orman ve Su İşleri Bakanlığı “Maden Sahaları Rehabilitasyonu Eylem Planı” ile maden sahalarında bozulan alanları ıslah ederek tabiata yeniden kazandıracak. Proje 2014-2018 dönemini kapsıyor.



Orman ve Su İşleri Bakanlığı hazırladığı eylem planı ile bozulan maden sahalarının rehabilitasyonunu yaparak tabiata tekrar kazandıracak. Madencilik faaliyetinin sona erdiği sahaların rehabilitasyonu konusunda lüzumlu çalışmaların yapılması, ülke değerlerinin korunması maksadıyla hazırlanan “Maden Sahaları Rehabilitasyon Eylem Planı” 2014-2018 dönemini kapsıyor. Eylem planı ile eğitim, izleme ve değerlendirme faaliyetleri de gerçekleştirilecek. Çalışmalar; Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü (ÇEM), Orman Genel Müdürlüğü (OGM), Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü (DKMP) tarafından iş birliği ile yürütülecek.


58 bin dekar alanda çalışmalar yürütülecek


2014-2018 dönemini kapsayan eylem planı ile bu yıllar arasında toplam bin 628 adet maden sahasında 58 bin dekar alan rehabilite edilecek. Eylem planının yaklaşık maliyeti ise 174 milyon TL olarak öngörülüyor. 2014 yılı içerisinde eylem planı kapsamında 6 bin 300 dekar terkedilmiş maden sahasının rehabilitasyonu gerçekleştirildi.


Maden sektörünün sanayi, enerji ve inşaat sektörlerine temel girdi sağlayarak ülkelerin kalkınmasında önemli rol oynadığının altını çizen Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, “Madenciliğin çevreye olan olumsuz tesirlerini dikkate almak zorundayız. Madencilik sektöründe, çevre dostu teknoloji ve usullerin kullanılması, madencilik faaliyetlerinde ve sonrasında çevrenin korunmasına veya ıslahına yönelik tedbirlerin alınması sektörün gelişimini engellemeyecek, aksine sektörün gelişimine katkı sağlayacaktır” diye konuştu.


Rehabilite edilemeyen sahalar kamu yararına kullanılacak


Eylem planına göre maden sahalarının durumlarına göre farklı şekilde rehabilite edileceğini belirten Prof. Dr. Eroğlu, üst toprağın sahaya serilmesi, elektroliz ve kirlenmiş toprakların bitkilerle temizlenmesi yöntemleri ile bu alanların rehabilite edileceğini söyledi.


Dünyada olduğu gibi rehabilite edilemeyen sahaların kamu yararına kullanılması yöntemi ile değerlendirileceğini vurgulayan Prof. Dr. Veysel Eroğlu, şöyle devam etti: “Bu alanlar ihtiyaca göre gölet, rekreasyon alanı, katı atık depolama alanı, yangın havuzu, tabiat parkı ve spor tesisi olarak kullanılabilecek. Dünyada maden sahaları rehabilitasyonu ile alakalı farklı misaller bulunmaktadır. Ağaçlandırma ve bitkilendirme çalışmalarının yanı sıra yer altında oluşan galeriler, ilginç görünümleri sebebiyle film stüdyolarına, müzelere, fotoğraf sergilerine, sağlık turizmi merkezlerine dönüştürülmektedir. Batı Virjinya’da Mingo şehri yakınlarındaki maden sahası rekreasyon yapılarak golf sahasına dönüştürülmüştür. Hutchinson şehrindeki Kansas Yeraltı Tuz Müzesi birçok Hollywood filminde film stüdyosu olarak kullanılmıştır. Kanada Vancouver’da bazı terk edilmiş maden sahaları botanik bahçesi, bir kısmı ise rekreasyon park alanlarına dönüştürülmüştür. Ülkemizde uygulanacak eylem planı ile benzer çalışmalar gerçekleştirilecek.”


TOKİ Haber


Geri Dön