05 / 05 / 2024

Madımak Oteli tartışması alevlendi

Madımak Oteli tartışması alevlendi

Sivas'ta 2 Temmuz 1993'te Madımak Oteli'nin yakılıp, 37 yazar, ozan ve aydının yaşamını yitirmesine neden olan olayların yıldönümünde çok az bir zaman kala, küllenmiş bir tartışma yeniden alevlendi



Diyanet'ten sorumlu Devlet Bakanı Faruk Çelik'in, 2 Temmuz'dan önce Madımak Oteli'nin müze yapılması için çalışma yapacağını duyurması Alevi kesimini tatmin etmedi.

'Anı evi' planlıyoruz
Kabine arkadaşı Çelik'in 'müze' önerisine teşekkür eden Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, "15 yıldır süren kebapçı ayıbını oradan kaldırdık. Orada bir 'anı evi' planladığımı söylemiştim ve sözlerimin arkasındayım. Ama özel bir mülkiyet konusu var. Vatandaşımız mülkiyet hakkını burada bizim bu kararlılığımız karşısında biraz pahalıya kullanmak istiyor. Bir orta yol bulacağız herhalde. Müze konusunda Bakanlar Kurulu'nun veya bakan arkadaşımızın bir önerisi olursa bundan da mutluluk duyarım" dedi.

Bina yıkılsın
Cem Vakfı Başkanı İzzettin Doğan ise "Alevileri mutlu edecek ilk şey Madımak Oteli binasının zaman geçirilmeden kamulaştırılmasıdır. Devletin bir bina satın alacak parası yok mu? Alevilerin verdiği vergilerden yap kardeşim. Allah Allah insanı isyana teşvik etmenin anlamı var mı? Bir an önce orada yapılması gereken, Madımak Oteli binasının yerle bir edilmesidir; sıfırlanmasıdır. Oraya uygar ölçüler içerisinde başka ülkelerde yapıldığı gibi bir anıtın dikilmesidir. Ama ille de müze yapacağız diyorlarsa, ona da karşı çıkmam, ama doğru değidir" diye sitem etti.
Düzgün KARADAŞ/Gazete Habertürk


Geri Dön