Kira

Mağdur ev sahibinden uzayan davalara çözüm çağrısı: Dava dosyaları diğer illere aktarılsın, 2-3 yıl beklemeyelim! 

Kocaeli Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü'nde öğretim üyeliği yapan Prof. Dr. Bekir Savaş, kiracısı sebebiyle yaşadığı mağduriyeti anlattı ve çözüm için çağrıda bulundu. İşte detaylar...

Kocaeli Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü'nde öğretim üyeliği yapan Prof. Dr. Bekir Savaş, Türkiye Gazetesi'nin "Anlat Derdini Feridun Ağabey'e" köşesinde kiracılar sebebiyle yaşadığı mağduriyeti anlattı. 

Prof. Dr. Bekir Savaş, söz konusu açıklamasına "Çok değerli Feridun Ağabey, sizlere yüz binlerce kiracı mağduru sözde konut sahibi ailenin hislerine tercüman olarak yazıyorum. Yazılarınızdan birinde bu soruna ve çok pratik çözümüne yer verirseniz çok hayır dua alırsınız" ifadelerini kullanarak başladı. 

1 YIL ÖNCE TAHLİYE KARARI ÇIKTI, KİRACILAR EVİ BOŞALTMADI

Türkiye Gazetesi'nde yer alan habere göre; emekliliğine 1 yıl kaldığını, eşinin ev hanımı olduğunu ve tşhis konamayan bir epilepsi hastası olduğunu söyleyen Bekir Savaş, "Çocukların eğitimi için 15 sene önce İstanbul’a taşınmıştık. İki sene önce İstanbul, Kadıköy ilçesi, Hasanpaşa Mahallesinde “dünyada mekân ahrette iman” misali bir konut aldık" bilgilerini verdi. 

Fakat, 8 senedir evde oturmakta olan çocuksuz, 30-35 yaşlarında, ikisi de çalışan, 4x4 .... SUV araca binen karı-koca kiracılarının söz verdikleri sürede evi boşaltmadıkları için “ihtiyaçtan tahliye talebi” davası açtıklarını söyleyen Savaş, davanın 1 sene önce “tahliye” kararıyla bittiğini belirtti. 

Savaş, "Fakat kiracılarımız istinafa başvurdukları için Kasım 2023’te kiracımızın üstünde bulunan ve bir hemşehrimize ait bir senedir boş duran çatı katına taşınmak zorunda kaldık. Şu an bakıma ihtiyacı olan psikiyatri hastası 36 yaşında oğlumuzla zor koşullarda yaşıyoruz" diye konuştu. 

KADIKÖY'DE 4 BİN 375 TL KİRAYLA OTURUYORLAR 

Prof. Dr. Bekir Savaş, şu an kendilerinin 17 bin TL kira ödediğine, kiracısının ise 10 sene önce 1.500 liraya tuttukları dairede şimdi  4.375 TL ile oturduğuna vurgu yaptı. 

Savaş, "Nisan 2022 tarihinde 2 bin TL kira ödüyorlardı. Çünkü yaşlı konut sahiplerine bu süre zarfında her sene kanuni artış oranına göre değil kendi keyiflerine göre zam uygulamışlardı.

2022 yılında yüzde 40 artışla 2.800, 2023 yılında yüzde 25 artışla 3.500TL kira ödüyorlardı. 2024 senesi için yüzde 25 oranıyla 15 Haziran’da yaptıkları kira artışı 875 TL.

Yani neredeyse bizim 1 ayda ödediğimiz kiranın yirmide biri kadar bir artış ile evimizde 11. senede 4.375 lira ile oturmaya -bize göre işgal etmeye- devam ediyorlar, çünkü istinaf davamızın ne zaman sonuçlanacağı belli değil..." açıklamasında bulundu. 

"Barınmak üzere bir ömür alın teri dökerek, dişimizden tırnağımızdan arttırarak biriktirdiğimiz helal paramızla başımızı sokabilecek bir konut alıp yerleşmek isterken maalesef hukuk düzenimizin kiracıyı koruyan mevzuat hükümleri sebebiyle mağdur olduk" ifadelerini kullanan Savaş, İstanbul Bölge Adliye Mahkemesinin kira uyuşmazlıklarına bakan dairelerindeki aşırı iş yükü yüzünden dosyalara sıra gelmediğine, her geçen günün aleyhlerine işlediğine dikkat çekti. 

Savaş, "Alt katımızda 3+1 evimizde oturan kiracı ise İstanbul-Kadıköy’de, haziran ayında geçen sene 3.500 liralık kirasına %25 zamla 875 lira artış yaparak, 4.375 TL ödeyerek bizim mağduriyetimizin keyfini çıkar" diye konuştu. 

KİRAM EMEKLİ MAAŞIMIN YARISINI ALACAK

Barış Savaş, Temmuz zammı sonrasındaki maaşının 4'te birine karşılık gelen 17 bin TL'lik kendi ödediği kiranın 2 ay sonra yüzde 65 oranında artınca 28 bin TL olacağının altını çizdi ve "Yani alt katımızda oturmakta olan işgalci kiracımızın ödediği sözde kiranın 6,4 katına çıkacak.

Daha da önemlisi 28 bin TL'ye çıkacak olan kiram 2025 Şubat ayında 65 yaşıma girdiğimde emekli olursam alacağım maaşın yarısı olacak" ifadelerini kullandı. 

ÇÖZÜM ÇAĞRISI 

Prof. Dr. Bekir Savaş, söz konusu yazısının devamında çözüm için çağrıda bulundu. İşte o yazının devamı:

"Çok değerli devlet yetkililerimiz. Bizler de bu ülkenin kanun önünde kiracılar kadar eşit hakka sahip olan vatandaşları olarak görülüyorsak bu duruma bir el atılıp, yüz binlerce insanın haksız yere yaşadığı mağduriyetlere bir an önce son verilmesini beklemek en doğal hakkımız.

Bu sorunun çözümü çok kolay: Yenilen pehlivan güreşe doymaz misali zaten mahkemelerimizde onlarca hukuk ve devlet adamı tarafından eksiksiz şekilde görülmüş ve karara bağlanmış bir davanın, sadece usulüne uygun görülüp görülmediğinin kontrol edildiği istinaf mahkemelerine sevk edilen dava dosyaları -konusu her ne olursa olsun- iş yükü daha az olan civar illerdeki istinaf dairelerine aktarılabilir.

Böylece bizler de devlet mahkemelerinde görülen ve 2-3 yıl süren davalar sonucu yargımız tarafından tescil edilen haklarımıza 2-3 yıl daha beklemek yerine bir an evvel kavuşur, maddi ve manevi huzura ulaşırız.

Aksi takdirde bu gidiş; kiracı-ev sahibi arasında çok ciddi sorunların oluşmasına sebep olacağı gibi her gün haberlere çıkan asayişe mugayir hadiselerin cereyanına sebebiyet vermeye devam edecektir..."

2021 faiz indiriminden sonra dolarda yer yerinden oynadı! Dolar/TL üç yılda 4 katına çıktı!

Konuta erişilebilirlik sorunu kaçak göçmenleri ülkelerine göndererek, Batı'ya gitmelerine izin vererek çözülebilir!

Türkiye’de ev almak neden hayal oldu?