Mağdur kiracılar Ankara'ya yürüyor: Meclis'e 36 maddelik öneri sunulacak!
Fahiş oranlarda yükselen kira bedelleri sebebiyle mağdur olanlarca kurulan Kiracılar Dayanışması Platformu, sorunlarını Meclise iletmek için Antalya'dan Ankara'ya gidiyor. Kiracılar, 36 maddelik önerilerini Meclis'e sunacak. İşte o öneriler...
Kiralık konut bedellerinde yaşanan artışlar sebebiyle mağdur olan yüzlerce kişi tarafından Antalya'da kurulan 'Kiracılar Dayanışması Platformu'nun 16 üyesi, hazırladıkları 36 maddelik dosyayı Türkiye Büyük Millet Meclisindeki (TBMM) siyasi partilere sunmak amacıyla Ankara'ya yürüyüşe başladı.
Ülke genelinde kira bedelleri resmen uçuşa geçerken, en çok yükseliş yaşanan kentlerden biri de Antalya oldu. Antalya'da fahiş yükselişlerin önüne geçilmesi amacıyla şehirdeki bazı mahalleler, yabancıların ikametine kapatıldı. Böylesi önlemler de yüksek kira artışlarını engelleyemedi.
Bu gelişmelerin ardından konut sahipleri istedikleri artışı yapabilmek için kiracıları çıkarmanın türlü yollarına başvurdu. Şehirde bir barınma kaosu hakim.
Evrensel Gazetesi'nde yer alan habere göre; Antalya'daki mağdur kiracılar, sosyal medyada bir araya geldi ve 'Kiracılar Dayanışma Platformu'nu oluşturdu. 4 kişi ile başlayan platform girişiminin üye sayısı, 6 binei gördü. Düzenli şekilde Muratpaşa'daki Attalos Meydanı'nda bir araya gelen platform üyeleri, yaşadıkları mağduriyetlerin çözülmesi ve seslerinin duyulması için eylem yapıyor.
Uzun süredir gerçekleştirdikleri basın açıklamalarından dönüş alamayan platform üyeleri, seslerini duyurmak amacıyla Antalya'dan TBMM'ye yürüme kararı verdi.
Dün Kepez'de bir araya gelen ve üzerlerinde 'Barınma anayasal haktır, hakkımız elimizden alınamaz' yazılı tişört giyen 16 platform üyesi, aldıkları izin kapsamında bazır şehir ve şehir merkezlerinde yürüyüş de yapacak. Ankara'ya ulaşacak olan mağdur kiracılar, çözüm önerileri olarak hazırladıkları 36 maddelik dosyayı TBMM'deki siyasi partilere sunmayı planlıyor.
Kiracılar Dayanışma Platformu Sözcüsü Cengiz Kul, konuya ilişkin açıklamalarda bulundu ve Somut bir adım atılmadığının altını çizdi.
"Yaptığımız basın açıklamalarına rağmen ne muhalefetten ne iktidardan dönüş alabildik. Avusturya'da bu konuyla ilgili çalışan bir araştırmacı, süreci araştırmak için buraya geldi. Bilgi alışverişi yaptık" diye konuşan Cengiz Kul, bu konuyla ilgili cinayetler işlendiğini, sokağa atılanlar olduğunu anlatmak amacıyla Meclis'e gideceklerini söyledi.
Kul, kendilerinin karşılaştıkları problemleri de anlatacaklarını söyledi ve "Türkiye'deki tüm kiracıların seslerini duyurmak amacıyla gideceğiz. 36 maddenin yer aldığı önerimiz var. Bunlar arasında 4 bin TL ve altındaki kiralardan ev sahiplerinden vergi alınmaması, vergilerin kademeli yükselmesi, tahliye taahhütnamelerinin noter huzurunda alınması veya hiç alınmaması maddeleri bulunuyor" açıklamasını yaptı.
Bunların kiracıları oldukça mağdur ettiğini belirten Cengiz Kul, bunların önlenmesi amacıyla seslerini duyuracaklarını aktararak açıklamasını tamamladı.
2023'te konut dışı satış yüzde 14,31 düşerek 118 bin 417'ye indi!
1945'te İstanbul'da yapılacak 16 okul inşaatı için 70 milyon lira harcanmış