28 / 04 / 2024

1945'te İstanbul'da yapılacak 16 okul inşaatı için 70 milyon lira harcanmış

1945'te İstanbul'da yapılacak 16 okul inşaatı için 70 milyon lira harcanmış

1945 yılında İstanbul'da 16 yeni sanat okulunun yeri belirlenerek inşaat çalışması için 70 milyon lira bütçe ayarlanmış.



1945 yılında Vali ve Belediye resisi Lütfi Kırdar, Belediye müdürlüğüne giderek, yapılacak imar planlarına karar vermiş. İstanbul'un en önemli ilçeleri arasında yer alan Aksaray, Ayvansaray, Bindirdirek, Fatih, Üsküdar, Kadıky ve Beşiktaş gibi yerlere 16 okul inşa edilecek. 

Söz konusu okullar için toplamda 70 milyon lira bütçe ayarlanmış. Bu okulların yapılacağı arsalar için de 2 milyon lira istimlak ödemesi yapılmış.

Söz konusu haber İstanbul'da 16 yeni okul 70 milyon lira sarfile yeni binalar yapılacak'' başlığı ile 18 Şubat 1945 tarihinde kaleme alınmış. İşte o haber...

İstanbul'da 16 yeni okul

70 milyon lira sarfile yeni binalar yapılacak
Vali ve Belediye Reisi Lütfi Kırdar, dün Belediye İmar müdürlüğüne giderek İstanbul' da yapılacak mühim bazı imar işler ile meşgul olduktan sonra Maarif Vekaletince şehrimizde inşasına karar verilmiş olan 16 sanat okulunun yerlerini tesbit etmiştir.

İnşaatına derhal başlanacak olan bu okullara ait arsalar iki milyon liraya istimlåk edilecek ve bina İnşaatına 70 milyon lira sarf edilecektir. Okullar, Binbirdirek, Aksaray, Ayvansaray, Fatih, Usküdar, Kadıköy, Beşik- taş gibi halkın mütekåsif bulunduğu semtlerde inşa edilecektir.

Yapılacak okullar kız ve erkek sanat okullarile ufak sanatlara aid mesleki okullar olacak ve ilk veya orta tahsil çağını geçirmiş olanların liselere tehacümüne meydan vermiyerek kendilerinin hayatlarını serbest sahalarda kazanmalarını temin edecek- tir. Vilayet, tesbit edilen okul arsalarımı hemen Maarif Vekaletine bildirecektir.

1945 yılında beş bin metreden büyük arsaların kamulaştırılması gündeme gelmiş!

Geri Dön