06 / 11 / 2024

Mahalli idarelerin seçim günü!

Mahalli idarelerin seçim günü!

Mahalli İdareler ve Mahalle Muhtarlıkları ve İhtiyar Heyetleri Seçimi Hakkında Kanuna göre mahalli idarelerin seçim günü ne zaman? Mahalli idarelerin seçim günü işleri nelerdir? İşte yanıtı...




Mahalli idarelerin seçim günü!

Mahalli İdareler seçimleri beş yılda bir yapılıyor. Her seçim döneminin beşinci yılındaki 1 Ocak günü seçimin başlangıç tarihi oluyor. Aynı yılın Mart ayının son Pazar günü oy verme günü olarak belirleniyor.


Milletvekili Seçimi Kanununun 7 nci maddesinin son fıkrası gereğince yapılan seçimler hariç, milletvekili genel veya ara seçiminden önceki veya sonraki bir yıl içinde yapılması gereken mahalli idareler organlarına veya bu organların üyeliklerine ilişkin genel veya ara seçimler, milletvekili genel veya ara seçimleri ile birleştirilir. 


Yeni kurulan belediyelerin ilk belediye başkan ve belediye meclisi üyeleri seçimleri ile yeni kurulan illerde il genel meclisi üyeleri seçimi, yukarıdaki fıkralarda belirtilen ilk genel mahalli idareler seçimleri ile birlikte yapılır. 


Mahalli idareler seçiminin savaş hali nedeniyle bir yıla kadar ertelenmesi kanunla düzenlenir. 


Kullanılacak oy pusulasının şekli: 

Madde 18 – İl genel meclisi üyeleri, belediye meclisi üyeleri, belediye başkanlığı seçimlerinde birleşik oy pusulası kullanılır. 


Birleşik oy pusulaları aşağıdaki esaslar dahilinde hazırlanır. 

a)Oy pusulaları,298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri 

Hakkında Kanunun 14 üncü maddesinin (1) numaralı bendindeki esaslara uygun olarak "Türkiye Cumhuriyeti Yüksek Seçim Kurulu" filigranı bulunan, özel surette imal edilmiş kağıtlara Yüksek Seçim Kurulu veya Yüksek Seçim Kurulunun izin ve denetimi ile İl Seçim Kurulları tarafından bastırılır.Birleşik oy pusulalarındaki siyasi parti sütunları arasında yarım (0,5) cm. kadar veya iki çizgi ile belirlenmiş bir aralık bırakılır. 

 

b)Belediye Başkanlığı seçiminde kullanılacak birleşik oy pusulalarının en üstünde "Siyasi Partiler" ve bağımsız adaylar varsa "Siyasi Partiler ve Bağımsız Adaylar" ibaresi yazılır. Bu ibarenin altına seçime katılan siyasi partilerin temsilcileri huzurunda Yüksek Seçim Kurulu tarafından kur'a esasına göre en başta ve ortada partinin özel işareti, özel işaretin altında tam yazı halinde adı, belirli bir aralık veya çizgiden sonra, çapı 2 cm olan bir boş daire basılır ve bütün bunların altı çizilir. Bu çizginin altına o partinin aday ad ve soyadları konulur. 


c) Siyasi parti sütunları arasında "EVET" mühürünün yarıçapı kadar ve iki çizgi ile belirlenmiş bir aralık bırakılır. 

 

f) İl genel meclisi ve belediye meclisi üyeleri seçimlerinde kullanılan birleşik oy 

pusulasına siyasi parti adaylarının ad ve soyadları yazılmaz. Birleşik oy pusulası, isim listesi hariç, yukarıdaki bentlerde yazılı şartlara uygun olarak hazırlanır. 

 

h)Her sandıkta kullanılacak birleşik oy pusulaları o sandığın seçmen sayısının 

% 15'i kadar fazla adette paketler haline getirilerek Yüksek Seçim Kurulu veya oy pusulalarını bastıran seçim kurulu tarafından numaralanıp,mühürlendikten sonra yeteri kadar zarf ve belediye meclisi üye adayları isim listesi ile birlikte seçim çevrelerine gönderilir. 

 

i) Birleşik oy pusulalarının içine konulacağı zarflar 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun hükümlerine göre hazırlanıp dağıtılır. 

 

Oyların kullanma şekli: 

Madde 19 – Seçmen; Yüksek Seçim Kurulu veya Yüksek Seçim Kurulunun izin ve denetimiyle il seçim kurulları tarafından yaptırılıp sandık kurullarına kadar ulaştırılan ve birleşik oy pusulası ile birlikte kendisine verilen "EVET" veya "TERCİH" yazılı mühürü alarak oyunu kullanmak üzere kapalı oy verme yerine girer. 


Seçmen sandık kurulunca verilecek mühürü birleşik oy pusulasında tercih ettiği partiye veya varsa bağımsız adaya ait özel daire içine basmak suretiyle oyunu kullanır. 


Oyunu kullanan seçmen birleşik oy pusulasını katlayarak zarfa koyar ve zarfı yapıştırır. Mühürü sandık kurulu başkanına geri verir ve oyunu sandığa atar. 


Aynı sandık çevresinde belediye başkanlığı (3030 sayılı Kanuna tabi olanlar dahil), belediye meclis üyeliği ve il genel meclis üyeliği seçimlerinin birlikte yapılması halinde, bu maddedeki işlem her üç seçim için de tekrarlanır. 


Ancak, aynı sandık bölgesinde 3030 sayılı Büyükşehir Belediyelerinin Yönetimi Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulü Hakkında Kanuna tabi olanlar da dahil belediye başkanlığı ve belediye meclis üyeliği seçimine ait oy pusulaları aynı zarf içine konur. 



Mahalli İdareler Seçimi Hakkında Kanun!




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön