Mahkeme apartman yöneticisi atayabilir mi?
Kat maliklerinin yönetici seçemedikleri durumda mahkemeler devreye girebiliyor. Bunun için apartmanda oturan bir kişinin sulh hukuk mahkemesine müracaatı yeterli olacak..
SÖZCÜ Gazetesi bugünden itibaren apartman yönetimi' ile ilgili yazı dizisine başlıyor. Dizide, apartman yönetimlerinde karşılaşılan sorunlar ve bunlara karşı yapılması gerekenler yer alacak.
TÜlK tarafından 2011 yılında yapılan bir araştırmaya göre, hanehalklannın yüzde 20'si tek katlı binalarda yaşıyor. Birden fazla kata sahip müstakil evleri de bir kenara bırakırsak, Türkiye'de nüfusun çok büyük bir kısmının apartmanlarda yaşadığını ifade etmek mümkün. Apartmanlar ortak yaşamın bir parçası.
Böyle olunca da ortak yaşamanın getirdiği sorun ve sorumluluklar haliyle fazla oluyor. Bu yazı dizimizde apartman ve site yönetimi ile kapıcılarla ilgili olarak en çok merak edilen konulara değinmeye çalışacağız.
APARTMANA YÖNETİCİ SECİMİ
Apartmanlara yönetici seçilmesi (atanması) bilinen bir konu. Fakat yönetici seçilirken bazı ince noktalar var.
HER YIL YENİLENİYOR
Kat malikleri, ana gayrimenkulün yönetimini kendi aralarından veya dışardan seçecekleri bir kimseye veya üç kişilik bir kurula verebilirler. Ana yapının 8 veya daha fazla bağımsız bölümü olması durumunda yönetici seçilmesi zorunludur.
Yönetici, hem sayı hem de arsa paylan bakımından kat maliklerinin çoğunluğu tarafından seçiliyor. Yönetici seçimi her yıl tekrarlanıyor ve eski yöneticilerin de tekrar seçilmesinde sakınca bulunmuyor.
Eğer ana yapının bütün bölümleri tek bir kişinin mülkiyetinde olursa, kanunen yönetici de kendisi oluyor.
6 AYDAN ÖNCE DEĞİŞEMİYOR
Bazen kat malikleri yönetici seçemiyorlar. Bu durumlarda, gayrimenkulün bulunduğu yer sulh hukuk mahkemesi tarafından, kat maliklerinden birisinin müracaatı üzerinde (diğerlerinin görüşü de alınır) mahkeme tarafından bir yönetici atanıyor.
Mahkeme tarafından atanan yönetici de 6 ay geçmedikçe değiştirilemiyor. Atanan yönetici, seçilen ile aynı hak ve sorumluluklara sahip oluyor.
Sözcü