27 / 04 / 2024

Mahmut Özgener dünyanın en büyük tütün firmasına ortak oluyor!

Mahmut Özgener dünyanın en büyük tütün firmasına ortak oluyor!

Futbol Federasyonu eski başkanı Mahmut Özgener, dünyanın en büyük yaprak tütün firması ABD'li Alliance One Tütün A.Ş ile ortak olarak yeni bir şirket kuracak...



Türkiye'nin en büyük tütün firmaları arasında yer alan Öz-Ege Tütün Sanayi'ndeki Aliberti Ailesi ile ortak olan Özgener, yeni bir açılıma gidiyor. 

Rekabet Kurulu'nda yer alan duyuruya göre Özgener, ABD'li Alliance One Tütün ile Oriental Tütün Paketleme Sanayi Ticaret A.Ş adında yeni bir şirket kurmak için başvuru yaptı. 

 

Konuyla ilgili hurriyet.com.tr'nin sorularını yanıtlayan Özgener, Öz-Ege Tütün Sanayi'ni bölerek içerisindeki fabrika, depo ve gayrimenkulleri yeni şirkete geçirdiklerini söyledi. Yeni şirkette ABD'li Alliance ile birlikte sadece tütünün işlenmesi ve depolanması işlemlerini gerçekleştireceklerini söyleyen Özgener, "Ancak tütünün alınıp satılmasında bağımsız hareket edeceğiz" dedi.


Özgener, ortaklık yaptıkları Alliance'ın yaprak tütünde hem dünyanın hem de Türkiye'nin en büyük firması olduğunu söyledi. 


UZUN YILLARDIR TÜTÜN SEKTÖRÜNDE

Özgener Ailesi, uzun yıllardır tütün sektöründe faaliyet gösteren bir aile. 1960 yılında Özgener Tütün adında bir şirket kuran aile, 1996 yılında ise 1937'de Aliberti Ailesi tarafından kurulmuş olan Ege Tütüncülük ile birleşti. İki aile yüzde 50-50 ortaklıkla Öz-Ege Tütün Sanayi'ni kurdu. Şirket halihazırda Torbalı'daki 80 bin m2 alana kurulu fabrikasında üretim yapıyor.


Özgener, 1999-2006 arasında Ege Tütün İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yapmıştı. Özgener ayrıca Türkiye İhracatçılar Meclisi'nde (TİM) de Başkanvekilliği yaptı.


Spor ve futbol camiasının da yakından tanıdığı bir isim olan Özgener, Hasan Doğan'ın vefatının ardından 15 Temmuz 2008-30 Haziran 2011 tarihleri arasında Futbol Federasyonu Başkanlığını yürüttü. Özgener üç dönem boyunca da Altayspor Kulübü'nün başkanlığını yapmıştı.


Alliance One International bağımsız bir tütün üreticisi olarak 13 Mayıs 2005’te kuruldu. Şirket DIMON ve Standard Commercial şirketlerinin bir ara gelmesiyle oluşturuldu. Firmanın sahip olduğu iş tecrübesi önceki sahiplerinin 200 yıla varan iş tecrübesine dayanıyor. Alliance One tütün alımı, paketlemesi ve nakliyesi gibi alanlarda çalışıyor. Şirket, 45 farklı ülkeden tütün alımı yapıp 90 farklı ülkeye satıyor.  


Hisseleri New York Borsası’nda işlem gören şirketin piyasa değeri 264 milyon dolar.


Eren Güler/Hürriyet Gazetesi


Geri Dön