27 / 04 / 2024

Makarna üretim ve ihracatında dünya ikincisi olan Türkiye liderliğe oynuyor!

Makarna üretim ve ihracatında dünya ikincisi olan Türkiye liderliğe oynuyor!

Türkiye Makarna Sanayicileri Derneği Başkanı Aykut Göymen, “9 ayda 700 milyon dolarlık makarna ihracatı yaptık. Makarna üretimi için buğday ithal ederken artık buğdayı da ihraç eder durumdayız” dedi.



Makarna üretiminde dünya liderliğini koruyan İtalya’nın tahtı sallanmaya başladı. Türkiye son yıllarda yaptığı ihracat atağı ile ABD, Hindistan ve Rusya’yı geride bırakarak dünya ikinciliğine yükseldi. Hedef ise makarna ülkesi İtalya’nın koltuğuna oturmak.

Türkiye Makarna Sanayicileri Derneği (TMSD) Başkanı Aykut Göymen, sektörün ilk 9 ayda 700 milyon dolar ihracat yaptığını ve rakamın yıl sonunda 1 milyar doları bulacağını söyledi.

TMSD Başkanı Aykut Göymen, TMSD'nin 1997 yılında Uluslararası Makarnacılar Derneğine sunduğu önerinin ardından 25 Ekim'in Dünya Makarna Günü olarak kutlandığına dikkat çekti.

TMSD'nin sektörün istek ve beklentileri doğrultusunda çalışmalarını yürüttüğünü belirten Göymen, "Bugünün kutlanmasında öncülük ettiğimiz için gurur duyuyoruz. Çünkü Türkiye makarna üretimi ve ihracatında dünya ikincisidir. Geçen yıl, Türkiye'nin makarna ihracatı 1 milyon 350 bin ton civarında ve bu yıl bu miktarı geride bırakacağız. Yılın 9 ayına baktığımızda yaklaşık 700 milyon dolar ihracat gerçekleşti. İhracatımız yıl sonunda 1 milyar dolar düzeyine çıkacaktır" şeklinde konuştu.

 Makarna üretim ve ihracatında dünya ikincisi olan Türkiye liderliğe oynuyor!

EKİM ALANLARI GENİŞLEDİ

Dunya.com’un haberine göre Göymen, Tarım ve Orman Bakanlığı, Toprak Mahsulleri Ofisi ve TMSD'nin makarnalık buğdayın üretiminin artması için çeşitli çalışma yürütüldüğünü belirtti.

Önceki yıllarda makarna ihracatı için buğday ithalatına ihtiyaç duyulduğuna dikkat çeken Göymen, şunları söyledi: "Çalışmalar sonucunda makarnalık durum buğdayının ekim alanları arttı ve bu yıl bunun sonuçlarını görmeye başladık. Artık hem yurt içi hem de dışındaki ihtiyacımızı karşılayacak buğdaya sahibiz. Yani geçen yıllarda makarna ihracatı için buğday ithal etmek zorundayken şimdi ithal etmemize gerek yok artık. Makarna üretimi için ithal ettiğimiz makarna bedeli ülkemize döviz olarak kalacak. Tarihimizde ilk defa makarnalık durum buğdayı ihracatına da start verdik, şu ana kadar 750 bin ton civarında makarnalık durum buğdayı satıldı ve bu 1 milyon tona kadar da çıkacak. Geçen yıl 3 milyon 250 bin ton civarında makarnalık durum buğdayı rekoltesi oldu, bu yıl 4 milyon ton üzerinde bir mahsul var. 4 milyon ton üzerinde olması dolayısıyla makarnalık durum buğdayı ihracatı artık serbest hale geldi."

HEDEF DÜNYA LİDERLİĞİ

Türk makarnalarının 160 ülkeye ihracatının yapıldığını belirten Göymen, şöyle devam etti:

"Kısıtlamalar çözülürse Türk makarna sektörünün ileri gideceğini kesin. Türk makarnacılar olarak bütün dünyaya odaklanmış durumdayız. Türk makarna sektörünü bütün gıda fuarlarında artık görüyoruz ve bu gurur verici bir durum. Hedefimiz tüm dünya ve ihracat konusunda liderliğe oynamak. Türkiye makarna sektörü olarak biz ülkemizi dünyada en iyi şekilde temsil ediyoruz. Her ülkenin istek, ihtiyaç ve beklentilerini karşılayacak her türlü üretimi yapabilecek altyapıyla, teknoloji ve dinamiğe sahip durumdayız.”

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön