22 / 12 / 2024

Türkiye Mavi Bayrak sıralamasında dünya ikincisi oldu!

Türkiye Mavi Bayrak sıralamasında dünya ikincisi oldu!

Plaj ve marinalara verilen uluslararası çevre ödülü Mavi Bayrak sıralamasında Türkiye dünya ikincisi oldu. Kültür ve Turizm Bakanı"Tüm kıyılarımızda Mavi Bayrak dalgalanmasını sağlamak için bakanlık olarak çalışmalarımıza aralıksız devam edeceğiz" dedi.




Plaj ve marinalara verilen uluslararası çevre ödülü Mavi Bayrak sıralamasında Türkiye dünya ikincisi oldu. Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, "Ülkemizin tüm kıyılarında daha fazla Mavi Bayrak dalgalanmasını sağlamak için bakanlık olarak çalışmalarımıza aralıksız devam edeceğiz" dedi. 


İspanya'nın ilk sırada yer aldığı ve Yunanistan'ın bir süredir ikinci olduğu sıralamada Türkiye, yaz sezonu öncesinde 41 bayrak ile Yunanistan'ın önüne geçerek ikinci sıraya yükseldi. Konuyla ilgili açıklama yapan Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, kısa sürede elde edilen bu dikkate şayan gelişmelerin bakanlık olarak ülkemiz turizm kaynaklarının, çevrenin ve doğanın korunması ilkesi çerçevesinde nitelikli bir turizm hedefine ulaşılması ve uluslararası düzeyde "marka ülke" olma çalışmalarına yoğunlaşmalarının bir sonucu olduğunu kaydetti. Bakan Çelik, "Yaz sezonuna övünç duyduğumuz gelişmeler ile başlıyoruz. Deniz-kum-güneş turizminde önemli bir yere sahip plajlarımız ve mamalarımız açısından önemli bir başarıya imza atmanın haklı gururunu yaşıyoruz" ifadesini kullandı. 


"Dünya turizminde ön plana çıkan birçok ülkeyi geride bırakan Türkiye, artık parmakla gösterilen bir noktaya ulaştı" diyen Bakan Çelik, şöyle devam etti: "2015 yılı Mavi Bayrak sıralamasında İspanya'nın ardından komşumuz Yunanistan'ı geçerek ikinci sıraya yükseldik. İspanya 578 plaj ile birinci, Türkiye 436 plaj ile ikinci ve Yunanistan 395 plaj ile üçüncü sırada. 1994 yılında sadece 6 Mavi Bayraklı plaja sahip olan Türkiye, aradan geçen 20 yılda bu sayıyı yaklaşık 73 kat artırarak 436'ya yükseltti. İller bazında en fazla Mavi Bayraklı plaja sahip il olarak 200 plaj ile Antalya birinci sırada yer alırken, Muğla 95 plaj ile ikinci,  İzmir  45 plaj ile üçüncü sırada. 2015 yılında Yalova, Adana, Samsun, Zonguldak ve Kırklareli ilk defa bu alanda sıralamaya giren iller olurken, Balıkesir Mavi Bayraklı plaj sayısını 18'den 29'a çıkararak büyük bir atılım gerçekleştirdi. İlk üçün ardından Mavi Bayrakların dağılımı şöyle; Balıkesir 29, Aydın 26, Mersin 11, Çanakkale 8, İstanbul 5, Ordu 4, Yalova 3, Tekirdağ 2, Kocaeli 2,  Adana  1, Samsun 1, Zonguldak 1, Düzce 1, Kırklareli 1 ve Edirne 1. Tabii bu noktaya kolay gelinmedi. Bakanlığımda çevresel politikalar önceliğimiz oldu. 

Bakanlık olarak ülkemizin sahip olduğu doğal ve çevresel değerlerin korunması suretiyle yeni destinasyonların belirlenmesi ve planlanmasında bir gelişim sürecine girdik. Akdeniz ve Ege sahillerindeki plajların yanı sıra Karadeniz ve Marmara'daki plajları da cazip hale getirmek için harekete geçtik ve 2014 yılında 397 plaj ile dünya sıralamasında üçüncü sırada yer alan Türkiye, 2015 yılında Mavi Bayrak dünya sıralamasında 436 plaj ile ikinci sıraya yükseldi. Aslında bunların keyif verici başka bir boyutu da var. Heyecanla skor takip ediyorsunuz. 2014 yılında ikinci sırada yer alan Yunanistan'ın 10 bayrak gerisindeydik ve en yakın rakibimiz Yunanistan'a 2015 yılında 41 bayrak fark attık ve dünya sıralamasını değiştirdik. Gurur verici bu tabloda kuzey sahillerimizin de hak ettiği yeri alması ve ülkemizin tüm kıyılarında daha fazla Mavi Bayrak dalgalanmasını sağlamak için bakanlık olarak çalışmalarımıza mesai mefhumu gözetmeksizin aralıksız devam edeceğiz." 


"BU KADAR KISA SÜREDE ELDE EDİLEN BU DİKKATE ŞAYAN GELİŞMELER ULUSLARARASI DÜZEYDE MARKA ÜLKE OLMA ÇALIŞMALARINA YOĞUNLAŞMAMIZIN BİR SONUCU" Bakan Çelik şunları kaydetti: "Biliyorsunuz YVorld Tourism Barometer April 2015 yayımlandı. Son olarak buradaki verilerden yola çıkarak genel bir değerlendirme yapmak isterim. Görevi devraldığımda ülkemizin sahip olduğu turizm potansiyelini planlı bir şekilde ülke yararına kullanmayı politikalarımızda düstur edindik. Ve iki yılda belirleyip başarıyla uyguladığımız stratejilerin meyvelerini hızla aldık. Bu kadar kısa sürede elde edilen bu dikkate şayan gelişmeler, bakanlık olarak ülkemiz turizm kaynaklarının, çevrenin ve doğanın korunması ilkesi çerçevesinde nitelikli bir turizm hedefine ulaşılması ve uluslararası düzeyde 'marka ülke' olma çalışmalarına yoğunlaşmamızın bir sonucu. Yapmış olduğumuz planlı ve sürdürülebilir çalışmalar sonucunda dünya turizminde Türkiye adından sıkça söz ettirmeye başladık, dünyanın en fazla turist çeken altıncı, Avrupa'nın dördüncü ülkesi olduk. Bu alanda en yeni ve en güncel bilgilerin yer aldığı ve Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü tarafından yayımlanan VVorld Tourism Barometer April 2015'te dünyada turist sayısında 2014 yılında yüzde 4,42 artışla 1 milyar 135 milyona ulaşıldığı belirtilmektedir. Türkiye ise 2014 yılında 39.8 milyon turist sayısına ulaşarak, yüzde 5,33 artış oranı ile dünya ortalamasının üzerinde bir artışa imza attı. 

Turizm gelirlerine baktığımızda 2014 yılında dünyada elde edilen toplam turizm geliri yüzde 4,01 artışla 1 trilyon 245 milyar dolar olarak gerçekleşmiş, Türkiye yine dünya ortalamasının üzerinde bir büyüme ile yüzde 6,18 artışla 34.3 milyar dolar gelire ulaştı. Şimdi bunlar zincirleme bir reaksiyon. Siz kaliteli, çevreye duyarlı, dünya normlarında tesis ve hizmet sunuyorsunuz, turist sayınız ve geliriniz de artıyor." Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca başlatılan ve ülke turizmi açısından büyük önem arz eden Mavi Bayrak Programı, deniz suyunun temizliğini, çevre yönetimine önem verildiğini, çevre bilincinin oluşturulmasına yönelik etkinliklerin yapıldığını ve plajı veya marinayı kullananların ihtiyaçlarına cevap verecek donanım ve güvenliği garanti eden bir eko-etiket. Sıralama, uluslararası alanda Mavi Bayrak uygulaması yapan 49 Uluslararası Çevre Eğitim Vakfı (FEE) üyesi ülke arasında yapılıyor. 

Tekirdağ Şafak Gazetesi


Geri Dön