26 / 11 / 2024

Maket evler elde kaldı sektörde iflas kapıda

Maket evler elde kaldı sektörde iflas kapıda

Konut talebinin zirve yaptığı dönemde inşaat sektörüne giren firmaların maket üzerinden satmaya çalıştıkları konutlar elde kaldı. Faiz düşmez ve talep artmazsa bankalar konut projelerine el koyabilir.




Türkiye'nin ekonomik büyümesinde son 5 yılda lokomotif rol üstlenen inşaat sektörüne, sonradan giren çok sayıda firma zor durumda kaldı. Konut talebinin zirve yaptığı 2004-2005 yıllarında sektöre giren bazı firmalar, maket üzerinden satmaya çalıştıkları konutlar elde kalınca, bankalara olan taahhütlerini ye-rine getiremez hale düştü.

Satışlar durdu

Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren, konut satışlarının büyük ölçüde durduğunu belirterek, projelerine finansman akışının aynı şekilde devam edeceğini düşünerek konut üretmeye devam eden birçok müteahhidin zorlanmaya başladığını söyledi. Eren, yakında bankaların kredisini ödeyemeyen müteahhitlerin konutlarına el koyabileceğini ileri sürdü.

Konut satışlarında çok ciddi bir duraklama olduğunu kaydeden Eren, 'Konut sektöründe iş yapan meslektaşlarımız, yoğun talep nedeniyle 2004'ten bu yana çok yoğun konut üretiyorlardı. Çarkın finansman akışının da aynı şekilde devam edeceğini düşünerek, çok büyük projeler inşa etmeye başladılar. Fakat şimdi satışlar durdu" dedi.

Bu sürecin bankalar üzerinde oluşturacağı etkilere de dikkat çeken Eren, şunları söyledi:

"Bu krizin bir etkisi de bankaların kredisini ödeyemeyenlerin konutlarına el koymaları olabilir. Bankalar, konut sahibi olunca ikinci el piyasası oluşur; bankalar toplu konut satmaya başlayabilirler. En önemli avantajımız, konut kredilerinin toplam mevduattaki payının henüz çok az olması. Bu oran, toplam kredi paketinde yüzde 4'lerle ifade ediliyor. Bu kriz, mortgage yasasının uygulamaya geçmesini önledi."

Yol projesi umudu

Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren, inşaat sektörünün 2008 yılı hedeflerine ilişkin değerlendirmesinde ise ekonominin şu andaki haliyle inşaat sektörünnü yüzde 8-10 arasında bir büyüme rakamına ulaşacağı öngörüsünde bulundu. Sektörün ümidinin bu yılki bazı ulaştırma projelerinde olacağını kaydeden Eren, karayollarında yap-işlet-devret projeleri gündeme geleceğini, bunların sektöre bir ivme getirebileceğini ifade etti. Yurtdışında da özellikle petrol geliri olan ülkelerde, olağanüstü bir yatırım bütçesi var. Sadece yurtdışında geçen yıl yaptığımız işlerin hacmi 20 milyar dolar. Bu yılki hedefimiz 25 milyar dolar."

Global kriz en fazla gayrimenkulü vuracak

Dünya mortgage piyasalarında gözlenen olumsuzlukların Türkiye'de inşaat sektörüne etkilerine dikkat çeken gayrimenkul uzmanları, iki yıl önce Mortgage Yasası'nın çıkışıyla ilgili beklentilerin tersine döndüğünü belirtiyor. Uluslararası mortgage fonlarının Türkiye'ye gelmesiyle konut kredisi faiz oranlarının yüzde 1'in altına ineceği beklentisi olduğunu hatırlatan uzmanlar, dünya piyasalarındaki krizin en fazla etkileyeceği alanın konut sektörü olacağını belirtiyor.

YILMAZ YILDIZ / YENİŞAFAK


Geri Dön