Alanya'da 15 bin konut elde kaldı!
Antalya'nın Alanya ilçesinde, yabancılara satılmak üzere inşa edilen, çoğu denize nazır 16 bin konut elde kaldı. Yatırımcılar, fırsatlardan haberdar olmak için tıklayın.
Yabancılar için inşa edilen 16 bin konut elde kaldı Yabancılara mülk satışına ilişkin kanunun yeniden düzenlenmesine kadar geçen sürede yaşanan belirsizlik, emlak sektörünü olumsuz etkiledi. Antalya'nın Alanya ilçesinde, yabancılara satılmak üzere inşa edilen, çoğu denize nazır 16 bin konut elde kaldı. Halen inşaat halinde olan konutların büyük kısmında talep yetersizliği sebebiyle çalışmalar durdu.
2003'ten itibaren yıldızı parlayan Alanya'daki konutlara daha çok Almanya, Danimarka, İrlanda, Norveç vatandaşları ilgi gösteriyordu. Henüz elektriği, suyu bağlanmamış, ıssız tepelerde bile yabancılara özel konutlar yapılmıştı. Konutlar, 65 ile 90 bin Euro arasında alıcı buluyordu. Alanya'da emlakçilik yapan Hollandalı Yırg Bavel, yasalardaki belirsizlik ve işlemlerin uzun sürmesinden dolayı yabacıların Türkiye'den ev almaya sıcak bakmadığını söyledi. Türkiye'den ev alan yabancıların çoğunun emekli ve yaşlı insanlar olduğunu kaydeden Bavel, ''Alanya'dan mülk alan yabancılar tapu işlemlerini yaptırmak için Antalya Valiliği'ne gitmek zorunda kalıyorlar.'' dedi. 6 yıldır Alanya'da yaşayan Rus Aliza Baltus, çoğu emlakçinin parayı peşin alarak tapuyu ve evi çok geç teslim ettiğini kaydetti. Dört yıl önce Alanya'dan konut satın alan Danimarkalı Kenneth Claus, Türkiye'den ikinci ev almak istediğini; ancak yasa engeline takıldığını söyledi. Emlakçi İbrahim Demir de yabancılara mülk satışına ilişkin yasanın açık, net ve anlaşılır olmamasından yakındı. Alanya Emlak Komisyoncuları Derneği Başkanı Kerim Balıktay, sektördeki durgunluğun alarm verdiğini belirtti. Balıktay, Özellikle Danimarka ve Rusya vatandaşlarının konut almasının çok zorlaştırıldığını kaydetti. Alanya Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Hüseyin Erkek ise yeni hükümetin göreve başlamasıyla yabancılara mülk satışı ile ilgili yasanın eksikliklerinin kısa sürede giderileceği inancında. Yabancıların özellikle 2003'ten itibaren konutlara ilgisinin arttığını vurgulayan Erkek, artan talepten dolayı bu tarihten bugüne kadar geçen süre zarfında Alanya'da çok hızlı bir yapılaşma yaşandığını söyledi. Emlak satışlarındaki durgunluğun 2005 yılının Eylül ayında başladığını anlatan Erkek, yaşanan durgunluğun yabancıya mülk satışını belirleyen yasanın iptal edilmesinden kaynaklandığını ifade etti.
(Zaman)