Maketten konut alırken dikkat edilmesi gerekenler neler?
İnşaat şirketinden bir çok insan henüz daire ortada yokken daire satışı yapıyor ve bu doğrultuda sözleşmeler imzalanıyor. Bu durum bazen maddi kayba neden olabiliyor. Peki, maketten konut alırken dikkat edilmesi gerekenler neler?
Maketten konut alırken dikkat edilmesi gerekenler neler?
Ev sahibi olmak ve kira ödemeden yaşamak herkesin isteği. Ancak yaşanan deneyimler, bu hayallerini gerçekleştirenlerin, birçok hayal kırıklığı yaşadığını da gösteriyor.
Maketten seçilip aslına uygun inşa edilmeyen yapılar, sözleşmedeki büyüklüğünden farklı teslim edilen daireler gibi olumsuzluklar, konut yatırımı yapanların en sık karşılaştıkları sorunları oluşturuyor.
Topraktan girilen proje ve maketten konut almanın, imalat süresince oluşacak fiyat artışlarının alıcı lehine olması ve proje tamamlanana kadar yapılan yatırımın değer kazanması gibi avantajları bulunuyor.
Ancak, maket/broşür/insert gibi pazarlama dokümanları konutun son durumu hakkında belirli bir noktaya kadar fikir verebilir, fakat firma her zaman proje tamamlanana kadar projeyi gerekli gördüğü durumlarda değiştirme/geliştirme hakkını saklı tutar. Peki, Maketten konut alırken dikkat edilmesi gerekenler neler?
Maketten konut alırken dikkat edilmesi gerekenler!
* Karar vermeden önce pek çok proje gezilmeli ve karşılaştırma yapılmalı. Bilgiye ulaşmak artık çok kolay olduğundan, büyük firmaların web sayfalarında listelenen, birlikte çalıştıkları çözüm ortakları ve markalar karşılaştırılmalı. İnşaat firmasının ve çözüm ortaklarının sahip oldukları ulusal ve uluslararası kalite belgeleri ve imalatları ile ilgili verdikleri garanti süreleri dikkate alınmalı.
* İşçilik kalitesinin anlaşılması için, duvarlardaki alçı ve boya düzgünlüğü, seramik derz aralıklarının eşit olup olmadığı, seramiklerin diş yapmış olup olmadığı gibi konular kontrol edilmeli. Özellikle doğrama kenarları, köşe bitişleri ve kesimlerin düzgünlüğü bize işçilik kalitesi konusunda fikir verebilir.
* Mobilya, kapı, doğrama vb. teknik şartnamede belirtilen ürünlerin de aksesuar ve işçilik kontrolü yapılmalı. Ürünler her ne kadar doğru malzeme ile yapılmış olsa dahi, kullanılan aksesuar ve doğru montaj ürünün sağlıklı kullanılmasında önemlidir.
* İmalatı tamamlanmış ve satışı devam eden projelerde, projeyi yapan firmanın, satılmamış dairelerin aidatlarını ödeyip ödemediği kontrol edilmeli.
* Dönemsel ve yıllık bütçelerin daire sahipleri ile paylaşımı ve sosyal tesislerin kullanımının aidatlara dahil olup olmadığı gibi konulara dikkat edilmeli.
* Projede jeneratör olup olmadığı, peyzaj sulaması için hangi kaynağın kullanıldığı, şantiye elektriğinden ve suyundan, konut elektrik ve suyuna geçilip geçilmediği, topraklama ve kaçak akım rölesi olup olmadığı dikkat edilmesi gereken konuların başında gelir.
Maketten konut satışı sözleşmesi 2015!
Öznur YASLI/Emlakkulisi.com