27 / 04 / 2024

Makine ihracatı yılın ilk yarısında arttı!

Makine ihracatı yılın ilk yarısında arttı!

Makine İhracatçıları Birliği (MAİB) tarafından paylaşılan makine imalat sanayi konsolide verilerine göre, yılın ilk yarısı sonunda Türkiye'nin serbest bölgeler dâhil toplam makine ihracatı yüzde 10 artarak 14,1 milyar dolar oldu.



Makine imalat sanayi verilerine göre, yılın ilk yarısında Türkiye'nin serbest bölgelerle birlikte toplam makine ihracatı 14,1 milyar dolar olarak gerçekleşti. Sektör bu yıl ihracatını geçtiğimiz yıla göre yüzde 2,7 artırdı. KG başına ihracat birim fiyatları 7,2 dolara kadar yükselen sektörde, 6 aylık ihracat döneminde Almanya’nın ardından Rusya’da da 1 milyar dolar eşiği aşıldı.

Makine İhracatçıları Birliği Başkanı Kutlu Karavelioğlu, Türkiye’nin toplam makine ihracatının yüzde 60’ını Avrupa’ya gerçekleştirdiğini belirterek şunları söyledi: “Küresel arz kapasitesinin altında kalan taleple birlikte siparişlerin düşmesi, yeni yatırımlar için isteksizlik yaratıyor. Gelişmiş ülkelerde mevcut yatırım bütçelerinin Ar-Ge tarafına kayması da düşüş de etkili oldu. Yeşil dönüşüm, dijitalleşme ve otomasyona yönelik yatırımlar ise, makine ve teçhizat talebini artıracaktır.”

MÜŞTERİMİZİN FİNANSMANI DA ÖNEMLİ

Karavelioğlu, makine fiyatlarının arttığı bu dönemde borçlanma ihtiyacı ve üretim maliyetlerinin yükselmesinin satışları olumsuz etkilediğine dikkat çekerek şöyle devam etti: “Yatırım malları güven ve müşteri finansmanı ile satılır, ödemeler taksitler halinde zamana yayılarak yapılır. Makine imalatçılarının hem kendilerinin düşük faizlerle  borçlanabilmeleri hem de müşterileri için orta ve uzun vadeli kredi bulabilmeleri rekabet için olmazsa olmaz bir durumdur. Merkez Bankası, Eximbank ve kamu bankalarının ihracat ve yatırımları daha uygun maliyetler ile finanse etmesi gerekiyor. Türk Lirası’ndaki aşırı değerlenmenin cazibesi ile son 12 ayda 42 milyar dolarlık da yabancı makine alındı.”

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön