27 / 04 / 2024

Mal memurlarının kayyımlığı hakkında yönetmelikte değişiklik yapılmasına dair yönetmelik!

Mal memurlarının kayyımlığı hakkında yönetmelikte değişiklik yapılmasına dair yönetmelik!

Mal Memurlarının Kayyımlığı Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik 10 Haziran 2015 tarihinde 29412 sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı. İşte yönetmelik kapsamında yapılan değişiklikler..



Mal Memurlarının Kayyımlığı Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik!

Mal Memurlarının Kayyımlığı Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik 10 Haziran 2015 tarihinde 29412 sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı. Yönetmelik kapsamında yapılan değişiklikler şu şekilde sıralanıyor:


Karar Sayısı : 2015/7825


Ekli “Mal Memurlarının Kayyımlığı Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik”in yürürlüğe konulması; Maliye Bakanlığının 8/5/2015 tarihli ve 11642 sayılı yazısı üzerine, 3561 sayılı Mal Memurlarının Kayyım Tayin Edilmesine Dair Kanunun 2 nci maddesine göre, Bakanlar Kurulu’nca 3/6/2015 tarihinde kararlaştırılmıştır.


Mal Memurlarının Kayyımlığı Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik metni


Madde 1 - 15/4/2009 tarihli ve 2009/14954 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile yürürlüğe konulan Mal Memurlarının Kayyımlığı Hakkında Yönetmeliği 9. maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.


"(1) Taşınır ve taşınmaz ile haklar, öncelikle kiraya verilmek suretiyle yönetilir. Kiraya verme işlemleri aşağıda belirtilen şekilde yürütürülür:


a) Taşınır ve taşınmaz ile haklar, öncelikle açık teklif usulü ile kiraya verilir. Ancal, iki defa üst üste ilan edilen ve ihalesi gerçekleşmeyen taşınmazlar, tahmini kira bedelleri yeniden gözden geçirilerek pazarlık usulü ile kiraya verilebilir. Sözleşmeden doğan yükümlülüklerini yerine getiren eski kiracısı tarafından kiralanması talep edilen taşınmazlar (otoparklar hariç) pazarlık usulü ile eski kiracısına kiraya verilebilir. Kira sözleşmelerinin süresi, kayyımlıkla yönetim süresi dikkate alınarak belirlenir.


b)8/9/1983 tarihli ve 2886 sayılı Devlet İhale Kanununun 76 ncı maddesi uyarınca yılı merkezi yönetim bütçe kanununun (i) cetvelinde belirlenen parasal sınırları (bu bedeller dahil) aşan kiraya verme işlemlerinden önce Bakanlıktan izin alınır. Ancak bir yıl veya daha uzun süreli ürün ve üç yıl veya daha uzun süreli taşınmaz kira sözleşmelerinin yapılması Bakanlıktan izin alınmasını müteakip vesayet makamının iznine tabidir.


c) Tahmini kira bedeli, taşınmazın rayiç bedeli dikkate alınarak kayyım tarafından tespit edilir veya ettirilir.


ç) Kayyımlıkla idare edilen taşınmazların kira bedellerinin o dönem rayicine uygun olup olmadığı 6/12/2012 tarihli ve 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu hükümlerine göre sermaye piyasasında değerşeme faaliyetinde bulunmak üzere yetkilendirilen değerleme kuruluşları ile Bakanlık merkez denetim elemanları, maliye uzmanları ve defterdarlık uzmanlarına beş yılda bir kontrol ettirilir.


d) Kira sözleşmeleri kiracılar tarafından üçüncü kişilere devredilemez.


e) Kiralama işlemleri, işgale uğrayan taşınmazların tahliyesi ve işgal nedeniyle talep edilecek kullanuım bedellerinin takip ve tahsili ile diğer konulara ilişkin işlemler, kendisine kayyım atanan kişinin hak ve menfaatleri gözetilerek kayyım tarafından yürütülür."


Madde 2 - Sayıştayın görüşü alınarak hazırlanan bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.


Madde 3 - Bu yönetmelik hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.



Kayyımlık kanunu!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön