29 / 04 / 2024

Malatya Yeşilyurt İmar Raporu'nun 11 maddesi kabul edildi!

Malatya Yeşilyurt İmar Raporu'nun 11 maddesi kabul edildi!

Yeşilyurt Belediye Meclisi Haziran ayı çalışmalarını ikinci toplantıyla tamamladı. İmar ağırlıklı meclis toplantısında toplam 15 maddeden oluşan raporda ll"nin kabul edildi 4'ü ise ertelendi.



Gündem maddelerinin konusu ise şöyle; Ertelenen maddeler Mevcut imar planında akaryakıt ve LPG istasyonu olan Tecde Mahallesi 5600 ada 5 nolu parselin yoğunluk sabit kalma koşulu ile yapılaşmaya açılması, konut alanı iken konut -ticaret alanına dönüştürülmesi, Yeşıltepe Mahallesi 3339 ada 11 nolu parsel için istenen cephe değişikliği talebi. Karakavak Mahallesi 5909 ada 1 nolu parsel için plan tadilatı talepleri, incelemelerin devam ettiği gerekçesiyle önümüzdeki toplantıda görüşülmek üzere ertelendi. Ertelen maddeler üzerine söz alan CHP'li üyeler; "Bu ertelemeler, vatandaşı mağdur ettiği gibi belediye çalışmalarını da olumsuz anlamda etkiliyor. 


Ertelemelerin gerekçeleri nelerdir?" sorusunu yönelttiler. Soruyu Belediye Başkan Yardımcısı ve İmar Komisyonu Başkanı Mehmet Çınar " Talepler üzerine ilgili müdürlükler ve dairelerden bilgi ve görüş alınması için yapılan yazışmalarda la gecıkmelerden kaynaklanıyor" şeklinde yanıtladı. 


Kabul edilen maddeler; Mülkiyeti Spor Genel Müdürlüğüne ait Mollakasım Mahallesi Mehmet Atılgan Parkı yanında bulunan 60 ada 15 ve 61 ada 5 nolu parsellerde yapılacak plan tadilatının onama yetkisinin Büyükşehır Belediyesine verilmesi kabul edilirken, mevcut imar planında konut alanında bulunan Çilesiz Mahallesi 5555 ada 3 nolu parselin konut+tıcaret alanına dönüştürülmesi talebi, bölgedeki cazibeyi ve alt merkez oluştunnaya uygun olması nedeniyle onaylandı. 


Parsel sahibi 5 kat istedi, belediye 6 kat verdi 

Yeşilyurt Belediye Meclisi"nde ilginç bir imar maddesi de kabul edildi. Parsel sahibi, mevcut imar planında ayrık nizam 4 kat olan Uç Mahallesi 4945 ada 1 nolu parseli için, ayrık nizam 5 kat olması yönünde imar plan değişikliği talebinde bulunurken, Yeşilyurt Belediyesi imar komisyonu, bölgedeki bütünlüğü oluşturmak adına yoğunluk sabit kalmak kaydıyla 6 kata izin verdi. 


Ek yoğunluk Yeşilyurt meclisinde İmar planında ortaöğretim tesisi olan Bostanbaşı Mahallesi 300 ada 2 nolu parselde bulunan 626 m2'lik hissenin satın alınıp belediyeye hibe edilmesi ve bu hibeden dolayı kazanılacak yoğunluğun (Ek yoğunluk) Bostanbaşı Mahallesi 309 ada 2 nolu parselde kullanılması ile Atalar, Gözene ve Seyıtuşağı Mahalleleri için Yerleşik alan tespitlerinin yapılması maddeleri kabul edildi. 


Mevcut imar planında konut alanında olan ve konut +ticaret alanına dönüştürülen 5668 ada 1 nolu parseldeki konut alanının yüzde 88'e düşürülmesi talebi bölgedeki cazibeyi artıracağı ve yeni altın erkezler oluşmasına katkı olacağı gerekçesiyle, Taban Alan Katsayısı (TAKS) ve Kat Alan Katsayısı (KAKS) kapsamında ve bitişik nizam 4 kat olan Koyuııoğlu Mahallesi 2332 ada 17 parsel ve 2321 ada 22 nolu parsellerin Emsal olarak değiştirilmesi gibi maddeler görüşülerek onaylandı. 


Yerleşik alan tespiti üzerinde söz alan CHPTı üye Fadıl Çıcek; " Tespiti yapılacak olan yerleşim alanlarının kapsamı nedir ve sınırlarında herhangi bir değişiklik olacak mıdır? Sorusunu yöneltti. Soruyu İmar Müdürü Mesut Kaya "Yapılacak çalışma, konut, ticaret, tarım gibi alanların belirlenmesine yöneliktir" ifadeleriyle yanıtladı. 

CHP'lı üye Fadıl Çiçek ise " Özellikle köy ve mezralarda büyükşehır statüsünden önce yapılan yapılarda su ve elektrik aboneliği almak çok zor. Bırakınız ruhsatsız yapılar ruhsatlı yapılan yapılar bile elektrik ve su aboneliğini almak için çalmadık kapı bırakmıyorlar. Buna bir çözümünüz var mı?" sorusunu yöneltti. Başkan Polat da bu soruya "Burada kı amaç ileriye dönük sağlıklı yapılaşmayı sağlamak ve çarpık yapılaşmayı önlemektir. Konu ile ilgili olarak MASKİ ve TED AŞ yetkilileri ile görüşmelerimiz devam ediyor " şeklinde yanıtladı. 

Temmuz Ayı toplantısının 01.07. 2015 tarihinde yapılması kararlaştırıldıktan sonra meclis çalışması sona erdi. 

Bu arada toplantının kapanışından önce bir konuşma yapan başkan Polat "Önümüzdeki günlerde İlçemizde gerçekleştireceğimiz bir güreş festivali var. 

Bu festival, ilçemizin tanıtımı açısından çok önemli, o nedenle ev sahibi olarak üzerimize düşen görevlen en iyi şekilde yapmalıyız" diyerek meclis üyelerini festivalin canlı geçmesi için aktif olarak çalışmalarını istedi. 


Yeni Malatya


Geri Dön