22 / 11 / 2024
fuzul

Malazgirt Meslek Yüksekokulu'nun açılışı yapıldı!

Malazgirt Meslek Yüksekokulu'nun açılışı yapıldı!

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan tarafından Muş'un Malazgirt ilçesinde yaptırılan 24 derslikli Malazgirt Meslek Yüksekokulu, düzenlenen törenle açıldı. Törene Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ile Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'da katıldı...





Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan tarafından yaptırılan 24 derslikli Malazgirt Meslek Yüksekokulunun açılışı yapıldı.


Ekonomi Bakan Zafer Çağlayan'ın yapımını üstlendiği 24 derslikli Malazgirt Meslek Yüksekokulunun açılışına katılmak üzere Muş’a gelen Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ile Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ve Bakan Çağlayan, Muş Havaalanında Vali Vedat Büyükersoy ve diğer yetkililer tarafından karşılandı.


Buradan helikopterle Malazgirt ilçesine giden bakanlar Eker, Avcı ve Çağlayan, Malazgirt Meslek Yüksekokuluna geçti.


Açılışta konuşan Milli Eğitim Bakanı Avcı, 10 yıldır hükümet olarak bir ilkeyi hayata geçirmeye gayret ettiklerini belirterek, 2002 yılı sonu itibarıyla Muş'taki derslik sayısının 2 bin 240 iken, 10 yılda bin 609 derslik daha ilave ettiklerini hatırlattı.


Şu anda kentte ihtiyaç duyulan derslik sayısının ortaöğretim ve ilköğretimle birlikte 273 olduğunu vurgulayan Avcı, bakan Çağlayan'a yaptırdığı yüksekokul için teşekkür etti.


Çağlayan'a, özellikle Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından yaptırılan okullara sağladığı destek için teşekkür eden Avcı, "Sadece Muş’taki okullar için değil Türkiye genelinde iş adamlarımızı bu konularda teşvik ettiği, onları yüreklendirdiği için teşekkür ediyorum" diye konuştu.


-Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker, Kürtçe konuştu


Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker de Kürtçe yaptığı konuşmada, Bakan Çağlayan tarafından yapılan yatırıma Malazgirtlilerin sahip çıkması gerektiğini vurgulayarak, Malazgirt Meslek Yüksekokulundan çok sayıda gencin yetişeceğine inandığını dile getirdi.


Memleketin geri kaldığının herkes tarafından bilindiğine değinen Eker, şöyle konuştu:


"Buraların gelişmesi için çok hizmet gerekiyor. Bugün istiyoruz ki bu bölgede barış olsun. Buranın en büyük meselesi barıştır. Kan dökülmesin, analar ağlamasın, birlikte bir ve beraber yaşayalım ve birlikte yürüyelim. Amacımız budur ve bunun için çalışıyoruz. Sizinle duygularımı Türkçe ve Kürtçe paylaşmak istedim. Bütün meselelerimizin başı, özellikle bu bölgeler için Kürt meselesi ve onun etrafında şekillenen sorunlar, gözyaşı ve kan. Bu meseleyi çözdüğümüzde bu bölgenin kalkınması çok daha hızlı olur. Bu bölgenin gelişmesi çok daha süratli olur. Biz milletimizin bütün fertlerini, Kürt'ü, Türk'ü, Çerkez'i, Arap'ı, Laz'ı, kim varsa bu topraklarda yaşayan hepsinin arzularını, ihtiyaçlarını, hak ve hukukunu bilen, onların meşru taleplerini başımızın üstünde taşıyan bir zihniyetiz. Bu kolay değil. Çünkü herkes barıştan aynı şekilde faydalanmıyor. Bazıları maalesef çatışmadan faydalanıyor. Onlara inat, kararlılıkla biz birlik ve beraberliğimizi, kardeşliğimizi, vatandaşlarımızın meşru taleplerini, hak ve hukukunu yerine getirecek projeler hayata geçirmek suretiyle, siyasi, iktisadi ve sosyal gelişmeyi sağlayacağız."


-"Malazgirt, kardeşliğin, birliğin tesis edilmiş olduğu bir ilçe"


Konuşmasına Kürtçe selamlamayla başlayan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ise bu topraklardan çıkmış biri olarak ecdat topraklarına yatırım yapmaya çalıştığını belirtti.


Yaptığı meslek yüksekokulu gibi yatırımların amel defterlerini kıyamete kadar açık tutacağına dikkati çeken Çağlayan, 3 yıl önce Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Muş ziyaretinde yaptığı konuşma üzerine okulu yaptırmaya karar verdiğini ifade etti.


Çağlayan, doğduğu şehire yatırım yapmanın mutluluğu içinde olduğuna işaret ederek, şöyle dedi:


"Şükürler olsun Allah bana doğduğum şehirde, ecdat toprakları olan, Türklerin Anadolu’ya girdiği, kardeşliğin, birliğin tesis edilmiş olduğu bu ilçede, bu okulu yaptırmayı nasip etti. Malazgirt, bizim için çok önemli unsurların, çok önemli gelişmelerin olduğu ilçemizdir. Burada bu okulu yapmayı kendim istedim. Çünkü, 1071 Türklerin Anadolu’ya geçiş tarihi. 1071’de Alparslan ve orduları Anadolu’ya geçerken o zaman bu bölgede Kürt aşireti olan Merivan aşiretinin kendisine verdiği 20 bin askerin desteğiyle Bizanslıları yendi. Malazgirt’e girişe Kürtler destek vermişti. Türk ve Kürt’ün kardeşliğinin ilk tescilinin yapılmasından dolayı buraya bu okulu yaptırdım.


27 yıl sanayicilik yapmış biri olarak nitelikli eleman bulamamaktan şikayet etmiş eski bir sanayici olarak, reel ekonomiden sorumlu biri olarak 2023 hedefleri için yetişmiş kalifiye gençlerimize ihtiyaç olduğu için meslek yüksekokulunu tercih ettim."


-"5 yılda, 6 milyon istihdam oluşturduk"


2023 yılında demokratik hak ve özgürlüklere sahip bir Türkiye oluşturacaklarının altını çizen Çağlayan, 2023'ün, Cumhuriyetin 100. yılı ve bu ülkeyi kuran Atatürk, dava arkadaşları, ülke için canını veren ecdada borcun ödeneceği tarih olduğunu söyledi.


Çağlayan, Türkiye’yi ekonomik olarak daha güçlü, halkı ise insanca daha büyük servete ve demokratik hak ve özgürlüklere sahip bir ülke yapacaklarına değinerek, şunları kaydetti:


"Bu yolda Türkiye dünyadaki ekonomik krize adeta meydan okuyor. Avrupa’da son 5 yıl içerisinde 6 milyon insan işsiz kalırken, ülkemizde ise 5 yılda 6 milyon istihdam oluşturduk. İhracatta ve ekonomide rekor kırıyoruz. Türkiye artık insanların hangi etnik kökene sahip olduğunun sorgulanmadığı, renginin, dilinin, inancının sorgulanmadığı bir dönemle karşı karşıyadır. Bundan 15 yıl önce Türkiye’de bir siyasetçi çıkıp bu kürsüde Kürtçe konuşamazdı. Ama sayın bakanımız burada Kürtçe konuştu. Ne oldu, bölündük mü? Daha çok birlikte ve beraberlik içinde olduk. Hükümetimizin göstermiş olduğu cesareti 15-20 yıl önce Türkiye’yi yönetenler göstermiş olsaydı binlerce can gitmezdi. Bu kardeşlik havası içinde başlatmış olduğumuz çözüm süreciyle Türkiye'yi demokrasisi gelişen, bir taraftan da ekonomisi gelişen bir şekle soktuk.”


Bu dönemden zararlı çıkanların ve bürokratlara saldıranların olacağına dikkati çeken Çağlayan, herkesin bu konuda duyarlı olmasını, nifak tohumu ekmeye çalışanlara prim verilmemesi gerektiğini ifade etti.


-"10 aydır anaların gözyaşı akmıyor"


Çağlayan, 10 aydır anaların gözyaşı akıtmadığını, şehit haberinin gelmediğini anımsatarak, konuşmasını şöyle sürdürdü:


"Doğu ve güneydoğuya yatırımlar yağmur gibi yağıyor. İşsiz kardeşlerimizin iş bulması, ekonominin canlanması için teşvik sistemini getirdik ve sonucunu hep birlikte görüyoruz. Benim bakanlığıma bağlı olan Teşvik Genel Müdürlüğünde teşviklerle ilgili başvurular yağmur gibi yağıyor. İstanbul'da, Ankara'da, İzmir'de ne varsa Muş’ta da o olacaktır."


Konuşmaların ardından Muş Alparslan Üniversitesi (MŞÜ) Rektörü Prof. Dr. Nihat İnanç, bakanlara plaket ve yöresel kilim hediye etti.


Daha sonra okulun açılışını yapan bakanlar ve beraberlerindeki iş adamları okulu gezerek dersliklerde oturdu.


Açılışa Vali Vedat Büyükersoy, AK Parti Muş milletvekilleri Faruk Işık ve Muzaffer Çakar, İstanbul ve Ankara'dan gelen iş adamları ile vatandaşlar katıldı.


AA


Geri Dön