15 / 05 / 2024

Maliye, sahildeki gayrimenkulleri denetliyor

Maliye, sahildeki gayrimenkulleri denetliyor

Gelir İdaresi Başkanlığı'nın özel incelemeye aldığı alanların başında gayrimenkul sektörü de geliyor



Maliye Bakanlığı hedefin altında kalan gelir kalemini artırmak için atağa kalktı. Sahil kentlerinde denetimlerini artıran bakanlık, sanatçıların ücretleri ve yabancıların Türkiye'deki kira gelirlerini de gözaltına aldı

Gelir İdaresi Başkanlığı, küresel kriz sürerken hedefin altında kalan gelir kaleminde bir delik oluşmaması için sahil kentlerinde denetim stratejisi oluşturdu. Gelir İdaresi Başkanlığı, geçen günlerde turizm sektörünün canlı olduğu 12 ilin Vergi Dairesi Başkanlığı birimlerine birer yazı gönderilerek, Türkiye'de gayrimenkulü olup kiraya veren yabancı uyruklu vatandaşları kira gelirleri, işletmelerde yazarkasa ve belge düzenine uyup uymadıkları, turist rehberlerine yapılan ödemeler gibi 12 kalemde inceleme için düğmeye bastı.

Ekstralar mercek altında
İnceleme yapılması için Adana, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bursa, İstanbul, İzmir, Kocaeli, Mersin, Muğla, Sakarya, Tekirdağ gibi turizmin yoğun olduğu illere talimat verildi. Bunun yanı sıra Aydın, Antalya, Muğla ve  İzmir  gibi illere başka illerden takviye inceleme ekipleri gönderildi.

İnceleme yapılan alanlar arasında sanatçıların sahne aldıkları oteller ve gazinolar da bulunuyor. Bu kapsamda illerin vergi dairesi denetim ekipleri sanatçıların aldıkları ücretleri gazete kupürleri ve daha önce aldıkları fiyatları dikkate alarak beyan ettikleri fiyatlar arasında karşılaştırma yapıyor. İncelemeler turizm sektörünün canlılığını yitirdiği 30 Eylül'de sona erecek. 

Rehber gelirine inceleme 
Kriz nedeni ile bütçe gelirinde hedeflerinde umduğunu bulamayan Maliye Bakanlığı, bu yıl denetimlerini daha sıkı hale getirdi.

Bu kapsamda yapılan incelemelerde şu başlıklar altında toplandı: "Vergileri düzenli ödeyip ödemedikleri, alkollü içkilerde bandrol kullanımı, yazarkasa ve belge düzenine uyup uymadığı, seyahat acenteleri ile turizm şirketlerinin gelirleri karşılaştırılacak, turist rehberlerine yapılan ödemelerin kayıda geçip geçmediği,kayıtdışı işletmelerin tespiti ve işçi çalıştırma durumları, sanatçıların çıktığı oteller, barlar ve gece kulüplerine yönelik baskınlar yapılarak bu kişilerin aldıkları ücretlere yönelik incelemede bulunulacak."

Gayrimenkule denetim
Gelir İdaresi Başkanlığı'nın özel incelemeye aldığı alanların başında gayrimenkul sektörü de geliyor. Son dönemde yabancı uyruklu vatandaşların Türkiye'nin sahil kentlerinde gayrimenkul satın almasını göz önünde bulunduran Maliye Bakanlığı, yabancı uyruklu kişilerin yazın kiraya verdikleri bu gayrimenkullerin kira gelirlerini kayıda geçip geçmediklerini yakın takip altına aldı.

Bunun yanı sıra ayrıca, yazlık devremülklerde de yerinde inceleme yapılırken, gayrimenkul sektöründe komisyonculuk yapanları da tespiti için çalışılıyor. Sözkonusu çalışmaların hızlanarak devam etmesi bekleniyor.
Songül Selvi/Radikal


Geri Dön